Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика з маркетингу.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
313.34 Кб
Скачать

Тема 5. Розробка системи просування товару

Завдання 1. Вибрати види рекламних засобів і визначити їх оптимальний набір.

Завдання 2. Визначити зміст інформації, яку потрібно повідомити потенційним споживачам про товар, підприємстві або що задовольняється даним товаром потреби; уточнити суб'єкт або адресат реклами, тобто групу споживачів, що реагують і здатних купити товар; виявити мотиви реклами, виділяючи їх в рекламному посланні для залучення уваги споживачів до товару, наприклад, унікальність товару, повнота асортименту тощо.

Завдання 3. Скласти декілька рекламних повідомлень: сформулювати заголовок і підзаголовок, скласти основний текст, виконати ілюстрації, використовуючи фірмову символіку підприємства (колір, шрифт, товарний знак)

Завдання 4. Запропонувати декілька слоганів, вибрати персонажів реклами і музичний супровід.

Завдання 5. Скласти графік рекламних повідомлень, в якому рекламні заходи координуються за часом (по місяцях, тижнях, днях, годинах, хвилинах і секундах), по видах реклами і засобах її поширення.

Завдання 6. Розрахувати бюджет на просування товару

Тема 6. Розробка програми (стратегії) маркетингу

Завдання 1. Визначити місію і цілі підприємства.

Завдання 2. Описати або запропонувати прийнятну для підприємства структуру служби маркетингу (продуктову, функціональну, ринкову, сегментну, продуктово-ринкову тощо);

Завдання 3. Зформулювати цілі маркетингу, наприклад, по рівню продажів, відносно споживачів, по просуванню товару;

Завдання 4. Зробити SWOT-аналіз фірми (сильні і слабкі сторони підприємства, можливості і загрози зовнішнього середовища).

2. Зміст звіту з практики

Звіт з практики повинен мати наступну структуру:

вступ, в якому обґрунтовується актуальність виконуваної роботи, ставиться мета і завдання роботи, визначається предмет дослідження (комплекс маркетингу), уточнюється об'єкт дослідження (товар або послуга), указуються матеріали, які були використані при написанні роботи;

  • аналіз потреб, що задовольняються товаром; проведення маркетингового дослідження; товарно-марочний аналіз; формування цінової політики; організація руху товару і збуту товару; розробка системи просування товару; розробка програми (стратегії) маркетингу - розділи роботи, які виконуються згідно змісту відповідних розділів даних методичних вказівок;

  • висновок. У висновку коротко наводяться результати проектних рішень щодо організації і планування інструментів маркетингу, робляться узагальнюючі висновки і даються рекомендації щодо подальшого вдосконалення маркетингової діяльності на підприємстві.;

  • список використаних джерел, який включає підручники, монографії, періодичну літературу, ресурси Інтернет, внутрішні документи підприємства. Джерела в бібліографічному списку розташовуються в алфавітному порядку; на всі перелічені джерела в звіті з практики студентам необхідно зробити посилання.

3. Аналіз потреб, що задовольняються товаром

У цьому розділі виявляються ті проблеми, які вирішує даний товар у споживачів, тобто встановлюється перелік потреб, що задовольняються цим товаром. Товар розглядається як цінність для споживачів, оскільки інтегрує в собі фізичні, технічні, хімічні, естетичні, економічні і інші властивості і характеристики оточення товару (наприклад, імідж, марку тощо), що створюють додатковий ефект для покупців. Проте акцент робиться на потребах, які задовольняє товар, а не тільки на його техніко-експлуатаційних характеристиках: «Люди купують не ліки, а здоров'я».