Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика з маркетингу.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
313.34 Кб
Скачать

5.2. Правовий захист товару

Студент повинен намалювати та проаналізувати існуючий товарний знак або запропонувати і намалювати свій товарний знак, обґрунтувавши його доцільність з точки зору психологічного сприйняття поєднання кольорів, шрифту, символів, ілюстрацій тощо. Як товарний знак може бути і марочна назва, і емблема, і обидва цих елементи, об'єднаних в єдине ціле.

Товарний знак захищає виняткові права продавця на користування марочною назвою і марочним знаком (емблемою).

5.3. Упаковка і маркіровка товару

Враховуючи, що упаковка грає важливу роль в товарно-марочній політиці, слід виділити і охарактеризувати шари упаковки, а також представити ескізи кожного шару упаковки з вказівкою розмірів і всієї необхідної інформації. При бажанні студент може розробити власні ескізи упаковки.

Важливим елементом упаковки товару є маркіровка і друкарська інформація з описом товару, нанесені на самій упаковці або вкладені в неї. Тому необхідно визначити повноту, достовірність, привабливість маркіровки з точки зору споживачів і вимог сертифікації і стандартизації. Маркіровка повинна ідентифікувати товар і його товарний знак, відобразити споживчі властивості і характеристики товару, повідомити про використання і умови зберігання і транспортування.

Якщо об'єктом дослідження виступає послуга, то даний розділ студентом не розглядається.

5.4. Сервіс товару

До елементів товарно-марочної політики відноситься і сервіс товару. Тут необхідно розкрити комплекс передпродажних і післяпродажних послуг, покликаних підвищити попит на товар і привернути додаткову увагу споживачів. У цих заходи мають бути враховані різні види сервісу, починаючи з виробництва товару по індивідуальних замовленнях до післягарантійного ремонту.

5.5. Життєвий цикл товару

Життєвий цикл товару, як правило, складається з наступних стадій: впровадження, зростання, зрілості і спаду. У звіті студентові необхідно проаналізувати життєвий цикл вибраного для дослідження товару, виявити специфіку його стадій, особливості переходу від однієї стадії до іншої, а також запропонувати комплекс маркетингових заходів щодо подовження життєвого циклу товару. Особливу увагу слід приділити тій стадії життєвого циклу, на якій знаходиться товар в даний час, і охарактеризувати поведінку споживачів і конкурентів.

5.6. Конкурентоспроможність товару

Будь-який товар повинен проходити перевірку на ступінь задоволення потреб. Однією з процедур такої перевірки є встановлення конкурентоспроможності товару. Для визначення конкурентоспроможності досліджуваного товару необхідно вибрати базовий зразок, встановити перелік параметрів, що підлягають оцінці, визначити групові показники по нормативних, технічних і економічних параметрах, розрахувати інтегральний показник і зробити висновок про конкурентоспроможність товару.

Оцінку конкурентоспроможності товару можна зробити за допомогою інтегрального індексу, який розраховується по формулі:

(2)

де - інтегральний показник конкурентоспроможності товару;

- груповий показник по нормативних параметрах;

- груповий показник по технічних параметрах;

- груповий показник по економічних параметрах.

Товар вважається за конкурентноздатний, якщо >1. Груповий показник по нормативних параметрах визначається як добуток одиничних показників:

(3)

де - приватний показник по і-му нормативному параметру товару;

n - кількість нормативних параметрів, що підлягають оцінці.

Груповий показник по економічних параметрах визначається по наступній формулі:

(4)

де - ціна покупки аналізованого товару і товару-зразка відповідно;

, - ціна експлуатації аналізованого товару і товару-зразка відповідно.

Груповий показник по технічних параметрах розраховується по формулі:

(5)

де - одиничний показник по і-му технічному параметру товару;

n - кількість технічних параметрів, що підлягають оцінці;

- коефіцієнт відносної важливості i-го параметру.