Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Балановська Я..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
733.7 Кб
Скачать

Висновки

В результаті проведеного дослідження можна зробити наступні висновки:

1. Продуктивність праці — це ефективність затрат конкретної праці, яка визначається кількістю продукції, виробленої за одиницю робочого часу, або кількістю часу, витраченого на одиницю продукції. Зростання продуктивності праці означає збільшення кількості продукції, виробленої за одиницю часу, або економію робочого часу, витраченого на одиницю продукції.

2. Аналізуючи склад трудових ресурсів ВАТ «Шамраївське» можна відмітити, що у зв'язку з тим, що за 3 роки середньоспискова чисельність працівників скоротилася, то чисельність працівників пов'язаних з основною виробничою діяльністю також скоротилася на 32,1% ( робітників на 30,7%, спеціалістів на 27,7%, службовців на 14,3%). Зовсім незначно скоротилася чисельність невиробничого персоналу – на 13%. Можна сказати, що була необхідність в скороченні чисельності працівників пов'язаних з виробничою діяльністю, оптимізація до мінімуму скорочення працівників не пов'язаних з основною діяльністю.

3. При аналізі руху трудових ресурсів, відмітимо, що найнижчий коефіцієнт по прийому був у 2010 р. – 0,56 (у 2012 р. – 10,0), найвищий коефіцієнт по звільненню був також у 2009 р. – 25,8 (у 2012 р. – 6,2). Це пов'язано з тим, що за останні 9 років (1997-2011) найбільше число звільнених працівників по різних причинах прийшлося на 2010 р., у зв'язку з переходом на інші, більш високооплачувані і менш трудомісткі роботи (комерційна мережа магазинів).

Потрібно відмітити, що в цілому по господарству забезпеченість трудовими ресурсами складає 99,1%, що є позитивним, у т.ч. забезпеченість постійними працівниками – 99,3%, сезонними – 100%.

4. Розрахунок зниження у загальній чисельності працівників основної діяльності питомої ваги всіх робітників проти планової спричинило зниження продуктивності їхньої праці у звітному пе­ріоді на 1,68 тис. грн., при чому питома вага основних робітників зрос­ла проти планової на 3,9 % (83,0–79,1), а проти минулого періоду — на 3,9 % (83,0–80,5). Розрахунок впливу зміни питомої ваги основних робітників у загальній їх чисельності на виробіток одного робітника засвідчив збільшення продуктивності праці на 4,93 %.

5. Підприємство перевиконало план за всіма показниками продуктивності. Серед­ня продуктивність одного працюючого зросла у звітному періоді проти планової на 81,7 %, а одного робітника – на 81,1%. При цьому підприємство більш ніж досягло продуктивності праці, закладеної в плані підприємства 25,9 % в розрахунку на одного працюючого і 27,5 % в розрахунку на одного робітника. Це говорить про те, що під­приємство спромоглося здійснити всі заплановані заходи і значно більше ніж було заплановано у звітному періоді для зростання продуктивності праці.

6. Слід відзначити, що важливими напрямами підвищення продуктивності праці в Україні є такі:

  • посилення значення інтенсивних важелів економічного зростання, що призводитиме до зменшення частки товарно-матеріальних витрат в операційних витратах;

  • стимулювання роботодавців до впровадження енергозберігаючих технологій та технічних нововведень з метою збільшення частки витрат на робочу силу у структурі операційних витрат;

  • реструктуризація зайнятості у напрямі збільшення частки інноваційної праці, що передбачає необхідність систематичного підвищення продуктивності праці, на противагу зайнятості за малопродуктивними формами економічної діяльності;

  • забезпечення відтворювальної та стимулюючої функцій заробітної плати, підвищення соціальних стандартів, зміна методики розрахунку прожитко­вого мінімуму.