Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білуга.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
85.28 Кб
Скачать
  1. Заготівля та отримання зрілих плідників білуги

Для штучного розведення білуги заводи заготовляють незрілих виробників цих риб шляхом вилову в природніх водоймах. Вилов виробників здійснюють закидними неводами або сітями в низовинах рік. Біля деяких же районах (Каспійсько-курінський, Азово-донський і Азово-кубанський), в яких останніми роками спостерігається слабкий захід осетрових в річки, виробників відловлюють ставними неводами.

Заготівлю виробників ведуть підчас нерестових міграцій. У цілях збереження генофонду популяцій осетрових слід заготовляти виробників від кожної біологічної групи в період її нерестового ходу .

Виробників, що відловили, рибоводи оглядають і відбирають самок і самців в певному співвідношенні, без травм, синців, середнього розміру і маси. Зважування виробників при заготівлі для цілей рибоводів не допускається. Їх можна тільки вимірювати і вже по довжині встановлювати масу. При цьому використовують дані по проведенному вимірюванню і зважуванню кожної особини з частини промислового улову.

При заготівлі виробників по статевому співвідношенню звертають увагу на зовнішні їх ознаки. Самці, як правило тонші ніж самки. Біля близьких до зрілості самок статевий отвір припухлий і почервонілий, що не спостерігається біля самців. Крім того, при заготівлі ярих форм осетрових риб рибоводи використовують рекомендації М. Ш. Гусейнова по відбору особин із|із| завершеною IV стадією зрілості статевих залоз:

  • у самок тонка тешка (в особин із менш зрілими статевими органами вона дуже товста і жирна), овал їх черевця чітко виражений, а черевна стінка м'яка;

  • хвостове стебло біля виробників відносно тонкий, а його висота значно більше ширини (у особин із менш зрілими статевими залозами він товщий і нижчий);

  • при вигині тіла у виробників добре проступає під шкірою сегментація мускулатури, що не спостерігається в особин менш зрілих;

  • рило в виробників загострене (в менш зрілих особин воно тупіше, а вся голова товща);

  • жучки у виробників не такі гострі, як у особин із менш зрілими статевими залозами.

Окрім вказаних візуальних ознак, за допомогою яких у виробників визначають завершену IV стадію зрілості статевих залоз, можна також встановлювати стан гонад самок методом безпосереднього аналізу овоцитів. Для цього використовують щуп, яким беруть із яєчника самки пробу. З проби беруть 3-5 овоцитів і фіксують їх у киплячій воді протягом 1-2 хв. Потім овоцити виймають із води, кожен з них розрізають лезом бритви на дві рівні частини по подовжній осі, що проходить через його анимальну і вегетативні частини і за допомогою лупи визначають положення ядра по відношенню до оболонок анимальної області. Якщо ядро знаходиться біля оболонок в зоні мікропилі, то ооцит узятий із яєчника самки завершеною IV стадії зрілості. Якщо ядро знаходиться менш ніж на свій діаметр від оболонок, то ооцит узятий з яєчника самки близької до завершення IV стадії зрілості. Якщо ядро розташоване на відстані 1,5-2 своїх діаметрів від оболонок, то овоцит взятий із яєчника самки незавершеної IV стадії зрілості. Якщо овоцит займає центральне положення, то він взятий із яєчника самки III стадії зрілості. При відлові білуги неводами, відібраних виробників поміщають по одному брезентові носилки і переносять в живорибний човен, який на 30 см. заповнений водою. Робітник заповнює люльку водою, відсаджує в неї рибу і закриває брезентовим фартухом (одну особину білуги). Кран підіймає люльку із рибою на причал і опускає в кузов автомашини з водою. Машина після завантаження прямує в цех витримки виробників. Завантажену рибою люльку можна також транспортувати від прорізу до цеху витримки виробників по монорейковому шляху . Брезентові носилки використовують для перенесення риби в таких випадках, якщо цех витримки виробників розташований поряд з причалом.

Доставивши виробників в цех витримки їх поміщають в саджалки, ставки або басейни. Відхід виробників за годину транспортування на завод не перевищує 5%.

Витримка виробників в садках куринського типу. Садок є земляним водоймищем розміром 12х14х100 м, розділений на три відсіки бетонними перегородками із отворами, в яких встановлені шандори для регулювання водообміну і пересадки виробників з відсіку. Дно кожного відсіку покрите галькою, а схили викладені булижником.

Заготовлених самок і самців саджають разом в третій відсік садка розміром 14x60 м і завглибшки 2,5 м. Норма посадки виробників в цю секцію садка -50 - 70 шт. Водопостачання і водоскид в цьому відсіку, як і у іншому відсіку садка, залежні.

При настанні нерестових температур (8-14 °С для білуги) самців відсаджують в другий відсік садка завдовжки 30 м, шириною 12 м і глибиною 1 -1,5 м. Потім через 2-3 дні необхідній кількості самок і самців, розміщених відповідно в третьому і в другому відсіках, роблять гіпофізарні ін'єкції і саджають їх разом в перший відсік садка завдовжки 10 м, шириною 12 м і глибиною 1м. В цьому відсіку є|наявний| подвійна водоподача (трубопровід і флейта) і самостійне скидання. Повний водообмін здійснюється за 15 хв, що дозволяє швидко приспускати рівень води для перевірки дозрівання виробників. Над першим відділом встановлений навіс. Постійна витрата води в садку 30 л/с. Подвійне водопостачання (з відстійника і безпосередньо з річки) дозволяє регулювати температуру води в садку: ранньою весною в садок подається тепліша вода з відстійника, що дає можливість починати роботи рибоводів в раніші терміни, а при підвищенні температури води в річці до 15-17°С садіння перекладають на водопостачання з річки.

Співробітник Астраханського відділення інституту «Гідрориб-проект» розробили новий проект садка куринського типу, який упроваджений в виробництво на волжських осетрових рибзаводах. Садком є став прямокутної форми і три бетонні басейни. Загальна довжина садка-105 м, а ширина - від 12,5 до 16 м. Довжина ставу -99,6 м. Ширина ставу по верху на більшій його частині-16 м, а біля одного з його торцевих сторін вона зменшується до 12,5 м. Ширина ставу по дну на більшій його частині - 4 м, біля звуженої ж його частини до однієї торцевої сторони -6,5 м. Глибина ставка на більшій його частині -2,5-2,8 м, а біля його звуженої торцевої сторони | 1 м. Відкоси ставка закріплені бетоном. Його дно вистелене гравієм завтовшки 15см. Вода подається в став з труби, а її скидання здійснюється через водоспуск біля протилежної торцевої сторони.

Витримка виробників в берегових садкових господарствах волжського типу (автор Б. Н. Казанський). Таке господарство складається із ставків для довготривалого резервування виробників і садків-басейнів для короткочасного утримання риби. Доставлених на завод виробників саджають в ставки роздільно по статі. Став |призначений для резервування самок, довгастої конусоподібної форми. Його довжина-130 м, ширина-від 4 до 25 м. Біля розширеної частини, довжина якої 100 м, дно земляне, а в звуженій частині, довжина якої 30 м, воно викладене булижником. Глибина ставу до 2,5 м в розширеній частині і 0,5-1м в звуженій.

Став для резервування самців має довжину 120 м, ширину 5 м і глибину до 2,5 м. Вода подається в кожен став механічним способом із труби (на деяких заводах із|із| залізобетонного лотка), а її скидання здійснюється через водоспуск, що має шандори, які дозволяють регулювати рівень води і при необхідності приспускати воду до необхідного горизонту або повністю її спускати. Постійна витрата води-30 л/с.

Якщо температура води в ставках не вище 15°С, то в кожному з них можна витримувати до 70 виробників. При більш високій температурі води норму посадки виробників скорочують до 40-50 шт. на один став.. В цих ставках утримують ярові форми осетрових до настання нерестових температур. Після цього воду в ставках приспускають, відловлюють необхідну кількість виробників (виходячи з потужності інкубаційного цеху і цеху вирощування памолоді) і пересаджують в садки-басейни, де їм роблять гипофізарні ін'єкції. Пересадка виробників в садки-басейни механізована. Що стосується озимих форм осетрових, то їх можна утримувати (резервувати) в цих ставках з осені до весни. Потім виробників також пересаджують в садки-басейни і ін'єктують.

Для короткочасної витримки виробників після гіпофізарних ін'єкцій застосовують бетонні спарені садки-басейни овальної форми розміром 3х5 м. Глибина наповнення садків-басейнів водою рівна 0,6 м. Їх дно має схил до центру, де встановлений водоспуск. Вода надходить в садки-басейни під натиско з флейт і створює в них течію. Самок і самців утримують| роздільно, по 2-3 особини в кожному садку-басейні. Витрата води в садках-басейнах рівна 1 л/с.

Термін витримки виробників ярових форм при відповідних температурах води різний. Е. А. Савельєва рекомендує утримувати білугу ранньої заготівлі в садках (ставках) не менше 5 і не більше 25 діб. Оптимальний же термін його утримання при температурі 12-14 °С складає 5-15 діб.

  1. Витримування виробників в басейнах конструкції Б. Н. Казанського з рециркуляціонною системою водопостачання і регульованою температурою води.

В цих басейнах виробників можна містити з моменту доставки на завод і аж до отримання від них зрілих статевих продуктів. Це бетоновані спарені басейни овальної форми розміром 3,5х6 м і глибиною 1 м. Дно басейну має ухил до центру, де здійснюється стік води. Басейні забезпечені флейтами, з яких поступає вода, що створює поверхневу течію. Крім того, басейни обладнані спонукачами придонної течії. Флейти і спонукачі придонної течії можуть працювати за рахунок насоса, який створює рециркуляцію охолодженої води. Ця вода по шляху рециркуляції збагачується киснем, Спонукач придонної течії створює швидкості біля дна басейну від 0,1 до 0,5 м/с (у середньому 0,2 м/с). За допомогою холодильних установок можна регулювати температуру води в басейнах.

Всі басейни знаходяться в приміщенні, в якому розташовані лабораторія, операційна і інкубаційний цех. Холодильні установки розміщені в окремій будівлі механічного цеху. Є|наявний| також обладнання для автоматичного регулювання і реєстрацій заданого температурного режиму і водообміну в басейнах. В кожну пару спарених басейнів саджають 10-15 виробників білуги.

В |в| цих| басейнах| можна| витримувати| виробників| ярових| і озимих| форм осетрових| по безперервному| графіку|. Так, наприклад|, заготовлених| навесні| і доставлених| на завод виробників| білуги| | садять| відразу| ж в басейни|. При настанні| нерестових| температур виробникам| білуги| || роблять| гіпофізарні| ін'єкції і отримують| від| них статеві| продукти|, що| забезпечують| після| запліднення| і інкубації ікри вихід| необхідної| кількості| личинок для зариблення| ними вирощувального| цеху (ставків|, басейнів|). Частку ж виробників| ярового осетра резервують| з метою| отримання| від| них личинок для повторного зарибнення| ними вирощувального| цеху після випуску вирощеної молоді білуги .

При резервуванні виробників зрушують статевий цикл риб на пізніші терміни (затримка в IV стадії зрілості). Це досягається шляхом вмісту риб в басейнах з низькою температурою води. Для цього температуру води в басейнах, в яких витримують виробників, поступово знижують на 1 °С в добу і доводять до 2-4 °С. При цій температурі води можна протягом 45 діб (при 3-4 °С) або 2-3 міс (при 2-3 °С) резервувати виробників, не порушуючи якості їх статевих залоз.

При витримці виробників в басейнах забезпечується постійна проточність води з метою її освіження і знешкодження продуктів обміну. Витрата води при робочому завантаженні басейна виробниками залежить від температури води.

Протягом всього| періоду| витримки| виробників| при постійних| низьких| температурах здійснюють| контроль за їх станом, за проточністю| води, гидрохімічним| і санітарними| режимами в басейнах|.

Контроль за температурою і витратою води в басейнах проводять чотири рази в добу. Один раз в тиждень оглядають виробників і проводять профілактичну обробку в місцях, де є потертості, почервоніння і виявлено ураження поверхні тіла сапролегнією 5% розчином марганцевокислого калію. Для цього воду в басейні приспускають на 2/3 об'єму, відловлюють виробників і поміщають їх у брезентові носилки.

Контроль за вмістом кисню в воді проводять один раз в добу. Двічі в тиждень роблять аналіз води на окисленість, хлориди, оксиди заліза і рН. Вміст кисню в воді має бути близько 12 міліграм/л.

Переведення басейнів на режим нерестових температур з метою отримання від зарезервованих виробників зрілих статевих продуктів здійснюється відповідно до запланованого терміну звільнення вирощувальної площі і її підготовленості для наступного циклу вирощування молоді. Знаючи намічений день, коли вирощувальний цех може прийняти чергову партію личинок встановлюють день переходу басейнів на нерестову температуру. При розрахунку беруть до уваги, що виведення басейнів на нерестовий режим займає 7-10 діб, дозрівання виробників після гіпофізарної ін'єкції при температурі 18°С- 1 доба, інкубація ікри|литки| при температурі 18-22°С -4доби. Отже, за 12-15діб до початку нового циклу вирощування молоді необхідно приступити до переводу басейнів на режим нерестових температур. Для цього температуру води в перші дні підвищують на 1 °С, а потім, коли вона досягне 8 °С (нижньої межі нерестових температур) її підвищують на 2 °С в добу і доводять до 16°С. При цій температурі виробникам роблять гіпофізарні ін'єкції. Після гіпофізарних ін'єкцій температуру води в басейнах поступово підвищують протягом доби до 18С, при якій і відбувається остаточне дозрівання статевих продуктів в виробників.

Проведення гіпофізарних ін'єкцій. При ін'єкції виробникам осетрових препарату гіпофіза необхідно враховувати температуру води. Для білуги ін'єкції можна проводити при температурі від 7 до 17 °С|.

Доза гіпофіза, що вводиться осетровим, визначається на кожного виробника з врахуванням урахуванням| встановленої при тестуванні гонадотропної активності препарату.

При проведенні гіпофізарних ін'єкцій необхідно дуже дбайливо поводитися з рибою. Виробники весь час час| повинні знаходитися у воді. що|

Після гіпофізарних ін'єкцій самці стають зрілими раніше, ніж самки. Різниця в часі дозрівання статевих продуктів самок і самців при різних температурах наступна: при 14-16°С -4-5 год, при 17-19°С – 3-4 год. Тому самцям вводять препарат гіпофіза після ін'єкції самок, що дає можливість одночасно отримувати зрілих виробників обох статей.

Визначення термінів отримання ікри|литки|. Після гіпофізарних ін'єкцій постійно стежать за умовами утримання виробників і ходом дозрівання статевих залоз. Особливо ретельно потрібно спостерігати за самками. Самці ж, як правило, всі стають зрілими в короткий проміжок часу.

В цей період витримування виробників рибовод повинен правильно визначити час, коли потрібно узяти від самки зрілу ікру|литку|. При природному нересті ікра|литка| виметується самкою поступово, в міру її овуляції. При штучному розведенні білуги самки беруть всю ікру|литку| одночасно.

При цьому, як показує практика, можна отримати від самки ікру|литку| різної якості, що пов'язане з правильним визначенням часу узяття ікри|литки|. При передчасному узятті ікри|литки| лише невелика її частка є|з'являється| зрілою, придатною для запліднення.

Це зазвичай спостерігається при отриманні ікри|литки| від самки, в якої сталася часткова її овуляція, а більша кількість овоцитів ще з'єднані із яєчником і знаходяться усередині фолікул. Якщо прикласти певне зусилля і зняти ці овоцити з яєчника, то вони не заплідняться, оскільки що| стінка фолікул запобігає проникненню сперматозоїда в яйцеклітину. При значному передержанні самки, в якої сталася повна овуляція ікринки, що знаходяться усередині її порожнини тіла, ушкоджуються. Узята від таких самок ікра|литка| буде низької якості.

В практиці її називають перебитою ікрою|литкою|. Вона дає великий відсоток відходу при інкубації, а сильно травмовані ікринки взагалі не запліднилися. Взяття від самки ікри|литки| слід проводити тоді, коли закінчується овуляція всієї ікри.|литки| Що не пропустити цей момент, рибовод повинний часто оглядати самок. При цьому він керується наступними ознаками зрілих самок: черевце м'яке; при вигині риби ікра|литка| вибивається сильним струменем; при підйомі риби значно западає черевна стінка.