Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білуга.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
85.28 Кб
Скачать
  1. Вирощування молоді білуги

При ставковому методі витримка передличинок і вирощування молоді осетрових проводять в ставках з двократним їх використанням протягом одного сезону. У першому циклі вирощують, в основному, молодь білуги і осетра, а в другому циклі молодь севрюги і осетра. Невелику кількість севрюги вирощують також в першому циклі.

Ставки, в яких вирощують молодь осетрових, мають прямокутну форму. Співвідношення їх сторін 1 : 2 або 1 : З, площа ставків – 2 - 4 га. Глибина ставків повинна бути близько 2,3 - 2,5 м, а ложе повинне мати невеликий ухил. Рослинність на дні ставків повинна бути відсутньою. Для цього з ложа зрізають грунт шаром до 15 см при будівництві ставків або шляхом осінньої оранки і весняного боронування ложа з подальшим ущільненням катком.

Вода подається в ставки через трубчасті і лоткові водовпуски, а її скидання здійснюється через водоспуски. Ці споруди забезпечують наповнення кожного ставка водою і її скидання з нього протягом 1 - 2 діб. Водоподаюча мережа складається з магістральної канави і бічних відгалужень, відповідних до кожного ставка. При спорожненні ставків вода поступає у водоскидну канаву.

Для вирощування молоді білуги в першому циклі необхідно проводити залиття ставків водою до проектного рівня в стислі терміни. Залиття ставків, що призначаються для вирощування молоді білуги, на волжських заводах починають на початку - середині квітня, коли температура води підвищується до 7 - 13 °С.

У ставках з масовим розвитком ластоногих рачків потрібно проводити вапнування води. Для цього в квітні вапно зазвичай вносять на 12 - 15 добу після їх залиття, коли температура води підвищується до 12 - 14°С. При холодній весні вапнування води в ставках здійснюють на 20-у добу

Для успішного вирощування молоді осетрових в ставках необхідно заздалегідь підготувати кормову базу шляхом внесення добрив. Ставки, в яких відсутні ластопогі або міститься незначна їх кількість, починають удобряти на 3 – 5 добу після їх наповнення водою до проектної відмітки. Ставки ж, в яких спостерігається висока чисельність цих рачків, починають удобряти на 5 – 7 добу після внесення вапна. Отже, від дня залития таких ставків до внесення в них першої дози добрив в квітні може пройти 17 -27 діб, а в травні 11 - 15 діб.

Перша доза внесення добрив у всі ставки розраховується так, щоб кількість біогенів у воді була доведена до 2 мг/л азоту і 0,5 мг/л фосфору. Як добрива широко використовують аміачну селітру і суперфосфат. Якщо удобрення ставків починають в квітні, коли температура води ще низька, то перша доза складається з 90 кг/га аміачної селітри і 90 кг/га суперфосфату. У ті ставки, де воду вапнували, вносять також кормові дріжджі і маткову культуру дафній. Дріжджі збільшують чисельність бактерій. Дафнії харчуються бактеріями і споживають дріжджі. Рекомендується вносити до прибережної зони ставків 10 кг/га., дріжджів, які повинні бути заздалегідь розтерті і замочені, і 5 - 7 кг/га дафній, завчасно вирощених в дафнієвих басейнах.

Гідрохімічний режим ставків перевіряють один раз в 3 - 5 днів. При цьому визначають активну реакцію середовища, вміст у воді розчиненого кисню, органічної речовини і біогенів. Вітрове перемішування водних мас в ставках і розбризкування води, що поступає в них, сприяють її аерації. Завдяки цьому вміст кисню у воді високий. Кількість розчиненого у воді кисню у всіх ставках, як правило, не знижується нижче 6 - 7 мг/л і знаходиться в межах 7 - 10 мг/л. Кількість органічної речовини у воді ставків невисока. Окислюваність коливається в межах 8 - 20 мг/л. Реакція середовища протягом вегетаційного періоду змінюється від нейтральної до слаболужної (рН 7,8 - 8,0). Сірководень відсутній в ставках. Вміст біогенів у воді знаходиться залежно від частоти і кількості що вносяться до ставків азотних і фосфорних добрив, а також від гідрологічного режиму, що діє в них, включаючи температуру, загального гідрохімічного і гідробіологічного режиму.

Прозорість води в ставках коливається в межах 45 - 90 см. Вона зменшується при подачі великого об'єму річкової води, що приносить багато неорганічних суспензій, і під впливом вітрового перемішування водних мас, що піднімають з дна ставків мулисті відкладення і частинки рослинних і тваринних організмів. Прозорість води знижується при цвітінні води, тобто при масовому розвитку мікроводоростей, які використовуються як їжа зоопланктоном. Це спостерігається в перші дні після внесення до ставків мінеральних добрив.

Для визначення чисельності і біомаси організмів зоопланктону і зообентосу в ставках беруть раз на 5 днів проби. Біомаса зоопланктону в удобрених ставках може підвищуватися до 10 - 20 г/м³, зообентоса - до 15 - 20 г/м². В середньому кормова база характеризується наступними показниками: зоопланктон - не менше г/м³, зообентос - не менше 5 г/м².

Гній вносять до ставків навесні перед залиттям їх водою в кількості 1 т/га. Його розміщують у підставі гребель ставка по периметру і присипають землею. Зелені добрива в кількості 1 т/га вносять до ставків після їх заповнення. Рослинність зв'язують заздалегідь в пучки і розміщують уздовж берегової лінії ставка на глибині 0,5 м.

Вапнування ставків, якщо воно необхідне, внесення в них мінеральних добрив (за відсутності гною) і культури дафній проводять за тією ж технологією, що і при ставковому методі вирощування молоді осетрових. Мінеральні добрива, що вносяться до ставків, і їх дози залежать від району, де розташований завод. До того ж на деяких заводах ставки, де є ластоногі, не вапнують. Ці ставки заливають водою до проектного рівня протягом декількох днів.

Підготовлені по кормовій базі ставки зарибнюють підрощеними в басейнах личинками осетрових з розрахунку 60 -95 тис. шт/га.

Личинок поміщають в ванни і перевозять з басейнового цеху в ставки. Перед випуском личинок у водоймище зрівнюють температуру в ваннах шляхом додавання ставкової води і витримують їх протягом 15 хв. Личинок випускають в ставок з підвітряного боку.

Висока кормова база ставків, представлена організмами зоопланктону і зообентосу у поєднанні із сприятливим гидрохімічним і термічним режимом, забезпечує швидке зростання і хороша угодована молодь. Тривалість її вирощування в ставках – 20 - 30 діб. За цей час молодь білуги досягає середньої маси 3 г. Відхід молоді в ставках за період вирощування як в першому, так і в другому циклі складає приблизно 20 - 40%.

Провівши облік вирощеної молоді в ставках, її випускають в природні водоймища.

Що щорічно випущенна осетровими заводами продукція сприяє підтримці і збільшенню запасів осетрових риб в Каспійському, Азовському і Чорному морях.