Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОВПсгП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема: Машини для очищення поверхні зерна.

1. Мета роботи: вивчити будову, роботу, правила експлуатації, регулювання та технічного обслуговування машин, а також методи розрахунку машин та їх складових частин.

2. Обладнання: ЗНП-5; ЗМП-5; БЩП.

3. Зміст роботи:

Для очищення поверхні зерна на млинових підприємствах застосовують оббивальні машини. Технологічний процес на млинах передбачає не менше двох пропусків (проходів) зерна через оббивальні машини при сортових помелах і не менше одного — при шпалерних.

Класифікація оббивальних машин

На млинових підприємствах застосовують три типи оббивальних машин: з абразивним циліндром (наждачні), із сталевим циліндром (м'які) і з циліндром із сталевої гранованої сітки.

Перші два типа машин як с замкненої (тип ЗОН), так і с розімкненої (типа ЗНМ) циркуляція повітря.

Наждачні машини застосовують на перших етапах технологічного процесу очищення, що супроводжуються інтенсивною дією на зерно; машини із сталевим (сітчастим) циліндром — на подальших етапах, з менш інтенсивною дією на зерно, що пояснюється відповідним зниженням зольності зерна.

Оббивальні машини ЗНП-5, ЗНП-10, ЗМП-5 і ЗМП-10 радіально-бічевого типу з наждачним (ЗНП) або сталевим (ЗМП) циліндром мають однотипне конструктивне рішення.

Оббивальні машини ЗНМ-2,5 і ЗНМ-5 з подовжніми бичами, наждачним циліндром і аспіраційно-осадковим пристроєм, конструктивно виконані аналогічно, за винятком елементів аспіраційно-осадкового пристрою.

Основні параметри оббивальних машин

До основних розрахункових параметрів оббивальних машин відносяться: продуктивність, окружна швидкість бічевого барабана, розміри циліндра (діаметр і довжина) і потрібна потужність.

Продуктивність Q оббивальної машини визначають по формулі:

(кг/год) (3)

де k – коефіцієнт, що враховує розміри робочої поверхні (k=0,8÷0,95);

D – діаметр циліндра, м;

L – довжина робочої частини циліндра, м;

q – питома зернова .навантаження, кг/(м2год).

Питоме зернове навантаження залежить від особливостей переробної культури і технологічного призначення машини і складає: для пшениці 1000 – 1200 кг/(м2год) у машин з абразивним циліндром і 4000 – 4500 кг/(м2год) у машин із сталевим циліндром; для ржи відповідно 800 і 4000 кг/ (м2год).

Рис. 7. Оббивальна машина ЗМП-5

1 – отвір для прийняття зерна; 2 – нерухомий циліндр; 3 – бичі; 4 – верхній жолоб; 5 – крильчатка; 6 – конусна насадка; 7 – отвір для виходу зерна; 8 – люк; 9 – електродвигун; 10 – нижній жолоб; 11 – вікно; 12 – вал.

Щіткові машини для очищення поверхні зерна

У схемах технологічного процесу сучасних сортових млинів передбачається очищення поверхні і борозенки зерна від пилу і зняття надірваних оболонок на щіткових машинах. Як правило, щіткові машини встановлюють в зерноочисному відділенні млина після другого пропуску зерна через оббивальні машини. За відсутності в підготовчому відділенні оббивальних машин доцільно збільшувати число пропусків зерна через щіткові машини.

По розташуванню основного робочого органу розрізняють машини з вертикальною і горизонтальною осями обертання щіткового барабана. Найчастіше застосовують щіткові машини типів БЩП і БЩМ з горизонтальною віссю обертання щіткового барабана, призначені відповідно для підприємств з пневматичним і механічним транспортом зерно продуктів.

Рис. 8. Щіткова машина продуктивністю 10 т/год:

1 – станина; 2 – шнек; 3 – рухома щока; 4 – щітковий барабан; 5 – механізм повороту деки; 6 – електродвигун; 7 – шкала з умовною таріровкой; 8 – щіткова дека; 9 – живлячий вал; 10 – живлячий механізм; 11 – кришка; 12 – живлячий пристрій; 13 – повітропровід механічного транспорту; 14 – корпус спонукача; 15 – крильчатка (тільки при пневмотранспортері); 16 – матеріалопровід.

Основні параметри щіткових машин

До основних розрахункових параметрів щіткових машин відносяться продуктивність, окружна швидкість щіткового барабана і потрібна потужність.

Продуктивність Q щіткових машин з горизонтальною віссю обертання визначають залежно від навантаження на одиницю внутрішньої поверхні квіткової деки, дотичної із зовнішнім діаметром щіткового барабана, по формулі:

(кг/год) (4)

де: k – коефіцієнт довжини дуги;

R – внутрішній радіус щіткової деки, м;

L – довжина деки, м;

q – питоме зернове навантаження на деку, кг/(м2год).

У щіткових машинах БЩП і БЩМ дуга деки має центральний кут 201º, відповідно k=1,1. В цьому випадку формула (4) одержує вигляд:

(кг/год) (5)

Потрібна потужність N для приводу щіткового барабана орієнтовно може бути визначена по формулі:

(кВт) (6)

де: Q – продуктивність, т/год;

n – питома витрата енергії, кВт год/т, n = 0,7-0,9 (кВт год/т).

Технологічна ефективність роботи щіткових машин характеризується зниженням зольності зерна на 0,02—0,04%, ступенем відділення надірваних оболонок зерна, кількістю відходів, орієнтовно рівним 0,2—0,3% маси пропущеного через машину зерна із зольністю відходів в межах 5—6,5%.