Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОВПсгП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Лабораторна робота №6

Тема: Просіювачі продуктів подрібнення зерна.

1. Мета роботи: вивчити будову, роботу, правила експлуатації, регулювання та технічного обслуговування машин, а також методи розрахунку машин та їх складових частин.

2. Обладнання: ДПМ; ДПС – 0,06.

3. Зміст роботи:

Машина ДПМ для просівання інгредієнтів комбікормів, призначена для очищення борошнистих інгредієнтів комбікормів (висівки, мучка, шрота і ін.) від крупних сторонніх домішок в процесі підготовки складових комбікормів до дозування і змішування. Машину застосовують на крупних промислових комбікормових підприємствах.

Основним робочим органом машини є ситовий корпус 5 з двома ярусами паралельно працюючих сит. Корпус підвішений за допомогою чотирьох пружинних підвісок 9 до станини 2. На станині змонтовані всі вузли і деталі машини. У верхній її частині встановлені: живлячий пристрій 4, черв'ячний редуктор 6, електродвигун 10 і відвідний колектор 7. На кронштейнах, приварених до передніх стійок станини, укріплений механізм приводу щіток, очисника сита.

Рис. 13. Машина ДПМ для просівання інгредієнтів комбікормів:

1 – ексцентриковий вал; 2 – станина; 3 – щітковий механізм; 4 – живильний пристрій; 5 – ланцюгова передача; 6 – редуктор; 7 – відвідний колектор; 8 – ситовий корпус; 9 – пружинна підвіска; 10 – електродвигун.

Барабани живлячого пристрою і механізм приводу щіток одержують обертання від електродвигуна 10 через черв'ячний редуктор 6 і ланцюгову передачу 5. Ситовий корпус одержує коливальний рух від електродвигуна 10 і ексцентрикового валу 1. У ситовому корпусі сходові і проходові продукти з обох ярусів об'єднуються в кінці корпусу, причому сходу йдуть через середній патрубок, проходи — через два крайні патрубки.

Машина ДПС для просівання мікродобавок комбікормів для просівання збагачувальної суміші (мікродобавок) комбікормів для виділення з них крупних частинок.

Машина має вертикальний циліндровий корпус 3, в якому обертається лопатевою ротор 4. Між стінкою корпусу і ротором розташована ситова обичайка 5, що складається з напівциліндрових змінних сит з діаметром отворів 1-1,5 - 2 мм. На кришці корпусу встановлений фланцевий електродвигун 1, сполучений з валом ротора муфтою, і приймальний патрубок 2. До нижньої частини корпусу прикріплена конусна збірка 6. Початкова суміш поступає в приймальний патрубок і середню частину машини. Тут завдяки обертанню лопатей повітря нагнітає легкі частки суміші через отвори ситової обичайки в зовнішню кільцеву порожнину машини, де вони через вікна в дні корпусу потрапляють в конусну збірку, а повітря повертається в ситову обичайку. Із збірки дрібні частинки суміші періодично виводяться назовні. Крупні частинки суміші (схід) віддаляються через патрубок, розташований в нижній частині корпусу.

Рис. 14. Машина ДПС для просівання мікродобавок комбікормів:

1 – електродвигун; 2 – приймальний патрубок; 3 – корпус; 4 – лопатевий ротор; 5 – ситова обичайка: 6 – конусна збірка.

Проходові фракції, одержані в результаті просівання, поступають в змішувач, а «ходові частинки (крупні) повертаються на повторне дроблення. Машину в технологічному процесі встановлюють після дробарок для подрібнення мікродобавок.