Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОВПсгП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Модуль 2

МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПОМЕЛУ ТА ПОДРІБНЕННЯ ЗЕРНА

Лабораторна робота №4

Тема: Машини для гідротермічної обробки зерна.

Зволожувальні і мийні машини

Одними з основних процесів підготовки зерна до помелу, якісно поліпшуючих ступінь його продовольчого використовування, є зволоження і миття зерна. В процесі зволоження і подальшого відволожування в зерні відбуваються фізико-біологічні зміни, в результаті яких полегшується відділення оболонок від зерна при незначних втратах ендосперма. При митті очищається поверхня зерна, виділяються важкі і легкі домішки, відділяються щуплі, хворі зерна, віддаляються мікроорганізми. Звичайно на мийну машину направляють зерно, заздалегідь пропущене через сепаратор, оббивальну машину, сепаратор другого проходу і трієри.

Класифікація зволожувальних і мийних машин

Для зволоження і миття зерна на мукомельних підприємствах застосовують машини наступних типів:

- машини, в яких зерно зволожується холодною або теплою водою з метою зміни при подальшій гідротермічної обробці його фізичних властивостей;

- машини для зволоження зерна парою перед лущенням або плющення при переробці різних культур в крупу;

- машини, які разом із зволоженням зерна відділяють домішки, відмінні від зерна гідродинамічними властивостями.

Основні параметри зволожувальних машин

Зволожувальні машини. Дозволяють достатньо точно здійснювати дозування води пропорційно зерновому потоку, проте рівномірного змочування поверхні зерна не досягається, у зв'язку з чим потрібні різного роду пристрої для додаткового перемішування зволоженої зернової маси. Більш рівномірне змочування поверхні зерна виходить в машинах, що працюють за принципом відцентрового водорозпилювання швидко обертаючого диска. Ці машини мають регульовану продуктивність гидроаеровзвеси від 0,07 до 2,2 л/мін, завдяки чому збільшується густина покриття поверхні зерна водою.

Потрібну кількість води GB для зволоження зерна можна з достатньою точністю визначити по рівнянню:

(кг) (7)

де Q3 – вага зерна, що піддається зволоженню, кг;

а – початкова вогкість зерна, %;

б – потрібна вогкість зерна після пропуску через зволожувальні апарати і машини, %.

Витрата води при зволоженні зерна на водоструминних зволожувальних машинах складає від 2 до 8 л на 1 г зерна, залежно від ступеня його зволоження. Витрата води при зволоженні зерна на водорозпилюючих машинах складає 25—50 л на 1 т зерна.

Зволожувальна машина ЗЗМ-2 з подачею води, пропорційної кількості зерна, що поступає, призначена для зволоження зерна водою в капельно-рідинному стані перед відлежуванням його в засіках. Машину встановлюють в зерноочисних відділеннях млинів.

Рис. 9. Зволожувальна машина ЗЗМ-2:

1 – корпус; 2 – зубчате колесо; 5 – водяне колесо; 4 – зернове колесо; 5 – шестерня; 6 – резервуар; 7 – нерухома судина; 8 – рухома судина; 9 – стрижнів; 10 – покажчик; 11 – шайба; 12 – рухома шкала; 13 – зливний трубопровід; 14 – підвідний трубопровід; 15 – поплавок регулятора рівня води,

Машина має металевий корпус 1 (рис. 9), в якому на підшипниках кочення встановлено лопатеве (зернове) колесо 4, на валу його консольно закріплена шестерня 5, що входить в зачеплення із зубчатим колесом 2, вільно сидячим на валу і жорстко пов'язаним з водяним колесом 3. Водяне колесо з ковшами знаходиться в резервуарі 6, в якому встановлені дві судини — нерухомий 7 і рухомий 8. Нерухома судина сполучена з водовідвідним трубопроводом, а рухомий закріплений на стрижні 9, який утворює гвинтову пару з шайбою 11 і переміщує посудину по горизонталі. Положення судини фіксується покажчиком 10 ні рухомій шкалі 12. До резервуару 6 приєднані трубопровід, що підводить, 14 і зливний трубопровід 13. З трубопроводом, що підводить, зв’язаний поплавець 15 регулятора рівня води.

Зволожувальна машина ЗУМ-2 відцентрового типу із зволоженням зерна водою в розпорошеному стані призначена для зволоження поверхні зерна водою перед помелом. Машину встановлюють на останньому етапі технологічного процесу підготовки зерна до помелу.

Рис. 10, Зволожувальна машина ЗУМ-2:

1 – електродвигун; 2 – вертикальний вал; 3 – заслінка; 4 – важіль з вантажем; 5 – механізм регулювання подачі води; 6 – голчатий клапан; 7 – шнек змішувача; 8 – корпус; 9 – привід шнека; 10 – тяга; 11 – ротаметр.

Машина складається з наступних основних вузлів (рис. 10): корпуса 8, вертикального валу 2 з приводом і розкидаючими дисками, механізму 5 регулювань подачі води, ротаметра 11 для вимірювання витрати води, шнека змішувача 7, приводу 9 шнека і електрошафи.

Механізм регулювання подачі води розташований у верхній частині корпусу. У нього входить горизонтальний вал із заслінкою 3. На одному кінці валу укріплена куліса, в пазі якої переміщається палець, несучий сережку з тягою 10, а на іншому кінці валу — важіль з вантажем 4. Положення пальця в пазі куліси фіксується спеціальною гайкою. До механізму регулювання подачі води відноситься також голчатий клапан 6.