Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ОВПсгП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
2.9 Mб
Скачать

Лабораторна робота №5

Тема: Подрібнювачі зерна.

Подрібнювачі зерна відносяться такі машини і обладнання, як вальцьові верстати типів ЗМ, ЗС, ВМП, БВ; дробарки типів ДДЗ, ДДМ, ДМ та інші.

Вальцьові верстати

Основні параметри вальцьових верстатів

Подрібнення зерна або проміжних продуктів у вальцьових верстатах здійснюється в клиновидному просторі, утвореному поверхнями двох циліндрових паралельних вальців, що обертаються з різними швидкостями назустріч один одному. Руйнування зерен відбувається в результаті деформації стиснення і зсуву.

Робота вальцьових верстатів характеризується продуктивністю, ступенем подрібнення зерна і витратою енергії на помел. Продуктивгність Q однієї пари вальців вальцьового верстата визначають по формулі:

, (кг/год) (8)

де b – зазор між вальцями, мм;

L – довжина вальця, мм;

γ – об'ємна маса подрібнюваного продукту, кг/м3;

VПР – швидкість проходження подрібнюваного продукту, м/сек;

, (Vб) – швидкість швидко обертаючого вальця;

V – швидкість повыльнообертаючого вальця);

k' – коефіцієнт корисного використовування зони подрібнення.

Зазор між вальцями при подрібненні різних продуктів на різних системах коливається в порівняно широких межах — від 0,05 до 2 мм — і встановлюється залежно від ступеня подрібнення зерна і його частинок, який в практиці прийнято оцінювати і звабленням, тобто кількістю продукту (у %), що просівається через сито певного номера.

На практиці для визначення продуктивності Q пари вальців часто застосовують спрощену залежність:

, (кг/год) (9)

де q – питоме навантаження на вальця, кг/(см год);

L – довжина вальця, см.

Вальців верстат типа ЗМ — млиновий двохсекційний, з автоматичною (або напівавтоматичної) системою управління — призначений для подрібнення зерна і проміжних продуктів на млинових підприємствах з механічним транспортом зернопродуктів. Верстат може бути використаний на млинових підприємствах з пневматичним транспортом і підприємствах сільськогосподарського типу.

Рис. 11. Вальцьовий верстат типа ЗМ:

1 – щітка; 2 – тихохідний подрібнюючий валець; 3 – бічний зв'язок; 4 – верхні дверці; 5 – кришка з розтрубом для живлячої труби; 6 – поплавок; 7 – живляча труба; 8 – механізм регулювання живлення; 9 – дозуючий вал; 10 – розподільний вал; 11 – механізм вирівнювання і настройки рухомого вальця; 12 і 13 – перетини; 14 – швидкохідний подрібнюючий валец; 15 – нижні дверці; 16 – нижній зв'язок.

Верстат (рис. 11) складається із станини, подрібнюючих вальців 2 і 14, живлячих механізмів, міжвальцових зубчатих передач, механізму 8 регулювання живлення, автомата гідроуправління (механічного напівавтомата) з передавальним механізмом, механізму 11 вирівнювання і настройки рухомого вальця з амортизацією, живлячої труби 7, щіток 1, нижніх 15 і верхніх 4 дверець.

Станину верстата складають дві чавунні боковини, сполучені між собою зв'язками 3 і 16, кришка 5 з розтрубом для установки живлячої труби, внутрішні перетини 12 і 13 і пристрій для аспірації станка (в нижній частині).

Молоткова дробарка БДМ призначена для помелу зерна в муку. Вона може бути використана для дроблення інших сипких продуктів і макухи.

Рис. 12. Молоткова дробарка БДМ:

1 – втулки розпорів; 2 – вісь; 3 – диски; 4 – пакети бичів; 5 – приймальна камера; 6 – живильник; 7 – корпус; 8 – ротор.

Дробарка (Рис. 12) складається з чавунного корпусу 7 з кришкою, ротора 8, рухомої і нерухомої дек, сита і приймальної камери 5.

Нерухома дека зміцнюється на кришці корпусу за допомогою болтів. Рухома дека має механізм, що забезпечує її поворот щодо осі. Механізм складається з втулок, тяги, гайки і маховичка. Обертанням маховичка можна змінити клиновидну щілину між ротором і декою і забезпечити нормальне надходження продукту в зону дроблення.

На кронштейнах корпусу розташовані два підшипники, служать опорами для валу ротора. На валу встановлені диски 3 з втулками розпорів 1. Втулки і диски закріплюються на валу шпонкою. Через отвір в дисках, розміщених по колу, проходять осі 2, на яких встановлюються пакети бичів 4.

Приймальна камера має живильник 6 з противагою. У кришці корпусу передбачені дверці для доступу до ротора і сита при ремонті машини.

Ротор приводиться в рух від електродвигуна, вал якого з'єднується з валом ротора муфтою. Дробарка і електродвигун встановлені на загальній рамі.

Початковий продукт подається в приймальну камеру, звідки безперервним струменем поступає в зону подрібнення. Ударами бичів продукт подрібнюється, а потім просівається через сито в приймач дробарки. З приймача він прямує або на вибій, або на подальшу переробку.