Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зед шпори.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
601.26 Кб
Скачать

26.Економічна ефективність експорту.

Визначення економічної ефективності та ефекту експортної діяльності підприємства доцільно проводити в наступній послідовності:

- розрахунок беззбиткової зовнішньоторговельної ціни експортного товару (при відомих повних витратах, відповідно до базисних умов постачання); розрахунок максимально прийнятих повних витрат на експорт товару відповідно до базисних умов постачання (при відомій зовнішньоторговельній ціні); розрахунок економічного ефекту товару; розрахунок економічної ефективності експорту товару.

При розрахунку показників ефективності експорту необхідно враховувати наступні умови: ціна за експортну продукцію зовнішньоторговельних операторів зафіксована в українській валюті; ціна за експортну продукцію зовнішньоторговельних операторів зафіксована у валюті імпортера або третіх країн; спосіб оплати за товар – комерційний кредит. Якщо, макс. допустимі повні витрати підприємства на експорт товару > виручку від експорту товару, то експорт обраного в даному випадку товару для підприємства є економічно не доцільним. Якщо, економічний ефект експорту товару є доданою величиною, то експорт вибраної продукції економічно невигідний, тому слід шукати можливості для його збільшення з врахуванням досягнутого рівня виробництва.

27.Екеномічна ефективність імпорту.

до визначення економічної ефективності імпортних операцій в умовах ринкової економіки, а саме: результативно-корисний, суть якого полягає в тому, що економічна ефективність досягається тоді коли масштаби торгівлі встановлюються на рівні при якому гранична корисність зрівнюється з граничними витратами на товар;системний, ефект є кінцевим результатом господарської діяльності певної економічної системи, для функціонування якої потрібні ресурси; альтернативний, згідно з яким будь-яка імпортна операція повинна оцінюватись у порівнянні з можливістю отримувати доходи у банках та інших фінансових установах (Е1), бо від інших комерційних операціях (Е2). Економічна ефективність від проведення імпортної операції (Еіо) повинна відповідати таким умовам: Еіо>Е2 чи Еіо>Е1. Визнач. економ. ефективності та ефекту імпортної діяльності підприємства можна проводити у наступ. послідов:1.розрахунок беззбиткової зовнішньоторговельної ціни імпортного товару народного споживання (при відомій його внутрішній вартості);2.розрахунок мінімальної допустимої вартісної оцінки імпорту товару народного споживання (при відомій зовнішньоторговельній ціни відповідно до базисних умов постачання);3.розрахунок економічного ефекту імпорту товару народного споживання;4.розрахунок економічної ефективності імпорту товару народного споживання;5.розрахунок економічної ефективності імпорту товару виробничого призначення.

Якщо мінімально допустима вартісна оцінка імпортного товару < беззбиткової імпортної ціни товару, то імпорт данного товару для підприємства неефективний. Якщо показники економічного ефекту є додатними, то імпорт такої продукції економічно вигідний, і слід шукати можливості для його збільшення з врахуванням досягнутого попиту на внутрішньому ринку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]