Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Історія кафедри «Кафедра мікробіології, вірусології, імунології та епідеміології»

Першим організатором кафедри з весни 1918 року був Лев Володимирович Падлевский ( завідував: 1918-1923 рр ). Він був значним вченим, займався вивченням збудників черевного тифу, дизентерії. Л. В. Падлевскому вдалося зібрати на кафедрі мікробіологів видатної педагогічної і наукової кваліфікації. Асистентами професора були І.І. Степанов-Грігор'єв, А. І. Саватєєв, Є. М. Морозова.

У 1923-1925 роках обов'язки завідувача кафедрою виконував професор - І.І. Степанов-Грігор'єв. Вчений, педагог, вихователь кадрів мікробіологів вищої кваліфікації, автор численних статей про збудників кишкових інфекцій.

У 1925 р на посаду завідувача кафедрою мікробіології був обраний професор Сергій Миколайович Предтеченский. У цій посаді С. М. Предтеченский працював до 1931 р. Професор С. Н. Предтеченский організував колектив кафедри зі співробітників санбакінститута: П. Е. Визирь, А. А. Бурнос, Н.Ф. Николенко. Видатний вчений займався вивченням бактеріоносійства эпідемиології черевного тифу.

З 1932 по 1941 р кафедру мікробіології очолив професор Сергій Михайлович Мінервин. Під керівництвом цього видатного мікробіолога працювало два доценти: З. А. Соцька, Т. А. Лобова, асистенти: О. Н. Росквас, Л. І. Ярошик, С. М. Киселевич. У науковій праці С.М. Мінервина велика увага приділялась питанню патогенезу інфекційних захворювань ( діфтерія, менінгіт, туберкульоз).

У важкі роки 1943-1947 обов'язки завідувача кафедрою виконував доцент Андрій Миколайович Барболін. Лекції і заняття в ту пору проходили на базі обласної лікарні ім. Мечникова.

З кінця 1947 р на посаду зав. кафедрою мікробіології був обраний професор Є.І. Деміховський. З 1948 р. під керівництвом Є. І. Деміховського розгорнулася наукова праця у пошуках нових продуцентів антибіотиків. Чудові результати досягнуті в роботах Ю. С. Бабенко, Г. П. Скринник, Є. Ф. Григор'єва та інших співробітників. Активно вивчаються аерококи - продуценти перекису водню, представники нормальної мікрофлори людини і тварин, відкриття яких по праву належить майбутньому професору і завідуючій кафедрою М.Л. Горбуновой.

З 1972 року кафедру очолила професор Милиця Леонтіївна Горбунова. Вона була деканом санітарно-гігієнічного факультету. Милиця Леонтіївна вміло сполучила в собі якості наукового керівника, чудового лектора, талановитого педагога, мудрого наставника і вчителя. Під її керівництвом захищена одна докторська і 8 кандидатських дисертацій. Вона заклала теперішній науковий напрямок кафедри, почавши роботи з обгрунтування можливості застосування аэрококів у якості бактеріального препарату для лікування і профілактики різних інфекцій.

В даний час кафедрою мікробіології завідує учень професора Г.М.Кременчуцького - кандидат медичних наук, доцент Д.А.Степанський. У колективі також працюють доценти Крушинська Т.Ю., Юргель Л.Г., Шарун А.В., Сладкова Л.М. ,викладачи кандидати медичних наук – Турлюн С.А., Іванова А.М., Андреєва І.А., Егорова С.Ю., викладачи Смотрова Н.Г., Стеценко І.Ю.

Історія кафедри «Кафедра оториноларингології»

Кафедра оториноларингології ДЗ «ДМА» заснована у 1922 році. В різні роки на кафедрі працювали видатні вчені, які залишили помітний слід у вітчизняній оториноларингології: С.М.Компанієць, Я.А.Гальперін, Л.А.Луковський, Г.М.Титар, С.М.Соколенко, А.О.Сквірська та багато інших

З 1995 р. завідує кафедрою проф. В.В.Березнюк. За даний період впровадженню нових технологій в клінічну практику в великій мірі сприяло розширення міжнародних зв’язків кафедри з провідними науковими центрами СНД та Європи.

Зміцнення матеріальної бази кафедри і клініки, підготовка кваліфікованих кадрів дозволили впровадити в педагогічний процес і клінічну практику сучасні технології, що вивело ЛОР-клініку ДЗ «ДМА» на рівень однієї з кращих в Україні. Співробітники клініки постійно виступають з доповідями на республіканських та міжнародних конференціях.

Продовжуючи плодотворну працю по підготовці кваліфікованих кадрів для практичної охорони здоров’я, розширюючи діапазон наукових досліджень, забезпечуючи високий рівень медичної допомоги населенню, колектив кафедри зберігає і приумножує традиції, закладенні його вчителями і наставниками.