Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

II медичний факультет Про кафедру «Кафедра Гігієни та екології»

Кафедру засновано у 1922 р. як кафедру загальної, соціальної гігієни та гігієни праці. З 1997 р. кафедра носить назву “Гігієни та екології” та об'єднує в собі колишні самостійні кафедри: комунальної і радіаційної гігієни, гігієни праці, гігієни дітей і підлітків, гігієни харчування та клінічної дієтології.

На кафедрі навчаються студенти VI курсу медичного факультету. Щорічно забезпечується випуск більше 500 студентів за фахом “Лікувальна справа”, “Педіатрія” та ІV – VI курсів за фахом “Медико-профілактична справа”.

На кафедрі проходять підготовку лікарі-інтерни з фаху “Загальна гігієна”.

Кафедрою проводиться післядипломна підготовка фахівців з гігієни харчування.

Кафедра приймала участь у розробці нових навчальних програм викладання гігієни, кваліфікаційних характеристик лікаря-випускника за спеціальностями “Лікувальна справа”, “Медико-профілактична справа”.

Напрямки наукових досліджень кафедри:

  • комплексне вивчення суспільного здоров’я населення у зв’язку із впливом факторів навколишнього середовища в умовах екологічного негаразду та розробка профілактичних заходів щодо охорони довкілля і здоров’я населення, розробка нових методичних підходів до оцінки стану здоров`я населення в умовах багатофакторного впливу чинників довкілля та рекомендацій по вдосконаленню ранньої донозологічної діагностики при масових профілактичних обстеженнях населення;

  • еколого-гігієнічна оцінка наслідків техногенного порушення і забруднення ґрунту і суміжних об`єктів на території промислових комплексів;

  • дослідження факторів промислового середовища та трудового процесу та змін у організмі робочих у процесі трудової діяльності;

  • фізіолого-гігієнічне обґрунтування раціонального харчування різних вікових груп дитячого населення та оптимізація стану здоров’я дітей та підлітків за рахунок використання аліментарного фактору;

  • санітарно-гігієнічна оцінка якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

На кафедрі працюють науково-виробничі трудові колективи (НВТК), які пройшли акредитацію та атестацію в МОЗ України на право проведення досліджень:

  • НВТК "Центр"

  • НВТК "Гігієніст"

  • НВТК «Санітарна лабораторія ДМА»

  • НВТК “Експертиза”

Історія кафедри «Кафедра Дитячої хірургії»

Кафедра хірургії дитячого віку в місті Дніпропетровську була заснована в 1939 році на базі Олексіївської лікарні в даний час це дитячої міської лікарня № 3 імені професора М.Ф. Руднєва.

Першим завідувачем кафедри дитячої хірургії був професор А.Б. Френкель (1939-1941) В післявоєнні роки (1946-1953) кафедрою завідував професор Н.І. Гарбер.

З 1953 по 1957 рік на чолі кафедри була професор Н.О. Абрамова. Співробітниками розроблялись та удосконалювались методи лікування ортопедо-травматологічних хворих, хворих із кістково-суглобовим туберкульозом.

Протягом 21 року (1957-1978) кафедру очолювала професор А.Д. Христич, проректор з наукової роботи Дніпропетровського медичного інституту, заслужений працівник вищої школи.

У 1978 році завідувачем кафедри дитячої хірургії став П.Т. Сягайло (з 1973 р. працював професором цієї кафедри) та обіймав цю посаду до 1996 року. Професор П.Т. Сягайло – академік Академії наук національного прогресу, професор, доктор медичних наук, заслужений працівник вищої школи, декан педіатричного факультету Дніпропетровського медичного інституту.

З 1996 по 1997 р. обов'язки завідуючої кафедри виконувала доктор медичних наук Л.І. Бойко.

З 1997 по 2006 р. року кафедру очолював доктор мед. наук, професор В.І.Сушко. Науковим напрямом було визначено реабілітацію дітей з вадами розвитку та хірургічними захворюваннями. За цей час в 1999р. заснована Асоціації дитячих хірургів Дніпропетровської області.

З 2006 року кафедру дитячої хірургії очолює доктор медичних наук, професор В.А. Дігтяр. Наукова та практична діяльність професора пов’язана з лікуванням дітей з вадами розвитку та хірургічними захворюваннями органів черевної та грудної порожнини, опорно-рухового апарату, впровадженням малоінвазивних технологій у дітей.