Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Історія кафедри «Кафедра Урології, оперативної хірургії та топографічної анатомії»

Кафедра урології, оперативної хірургії та топографічної анатомії була створена наказом ректора ДЗ «ДМА МОЗ України» від 10.09.2009 р. і відбулася шляхом об’єднання кафедр урології і оперативної хірургії та топографічної анатомії. З 1 вересня 2011 року завідувачем кафедрою призначений доктор медичних наук, професор Віктор Петрович Стусь.

Кафедра урології організована 1 вересня 1974 року із доцентського курсу кафедри факультетської хірургії. Першим завідуючим кафедрою став доктор медичних наук, професор Олексій Володимирович Люлько. Клініка під його керівництвом стала організаційно-методичним і науковим центром урологічної служби Дніпропетровської області.

У багатогранній роботі кафедри з перших днів її існування можна виділити кілька напрямків: розвиток і зміцнення матеріально-технічної бази; підготовка висококваліфікованих кадрів; пошук свого наукового напрямку і впровадження в лікувальну практику сучасних оперативних втручань, діагностики і терапії; навчально-методична робота; встановлення контактів для співробітництва в різноманітних видах діяльності.

Клінічною базою кафедри стала обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечнікова. Утворення кафедри значно підвищило якість викладання урології і заклало передумови для рішення кадрової проблеми з урології в Дніпропетровській області. В урологічній клініці щорічно стало лікуватися 1300-1500 хворих і виконуватися 750-950 операцій. Кафедра очолила організаційно-методичну роботу з надання спеціалізованої допомоги населенню Дніпропетровської області.

У клініці виконуються всі сучасні методи діагностики та лікування захворювань органів сечових шляхів (нирки, сечоводи, сечовий міхур) і чоловічих статевих органів, включаючи імпотенцію і чоловіче безпліддя.

Завдяки активності співробітників кафедри в короткі терміни були створені необхідні умови для проведення наукових досліджень на високому сучасному рівні.

Крім наукової і лікувальної роботи, одним з основних видів діяльності кафедри є навчально-методична робота. На кафедрі урології сьогодні навчаються студенти IV курсу лікувального, медико-профілактичного та іноземного факультетів, лікарі-інтерни 1-го, 2-го року навчання та клінічні ординатори і магістри. З перших кроків колектив працює над удосконаленням навчального процесу. На кафедрі є в достатній кількості тематичні навчальні кімнати, обладнані наочними навчальними посібниками, атласами і підручниками, написаними співробітниками кафедри. У своїй науковій і педагогічній діяльності співробітники кафедри широко використовують можливості комп’ютерної техніки.

З моменту створення кафедри колектив прагнув сформувати свій власний науковий напрямок, що визначає його особистість. Роки наукових пошуків призвели до виходу на науковий напрямок, присвячений вивченню патогенезу, діагностики і лікування захворювань органів сечостатевої системи. З погляду на сформовану в нашій країні складну екологічну ситуацію, співробітники кафедри в останній час виконали держбюджетні науково-дослідні роботи на тему: “Розробка ефективних заходів профілактики захворювань сечостатевої системи доброякісного і злоякісного (рак сечового міхура, передміхурової залози) характеру у населення, яке підлягає постійному впливу комбінації радіаційних та хімічних чинників” (2004-2008), науковий керівник – професор О.В. Люлько, відповідальний виконавець професор В.П. Стусь; «Розробка нових методів лікування та профілактики раку сечового міхура та раку передміхурової залози» ( 2009-2011), науковий керівник – професор О.В. Люлько, відповідальний виконавець професор В.П. Стусь та ініціативні НДР «Вивчення впливу запальних процесів на виникнення та розвиток раку органів сечостатевої системи», (2004-2010), науковий керівник – професор О.В.Люлько. Сьогодні на кафедрі виконується НДР «Чоловіче безпліддя: етіологія, патогенез, лікування» (2009-2013), науковий керівник – професор В.П. Стусь; «Особливості формування репродуктивного здоров’я чоловічого населення промислового регіону внаслідок впливу техногенно-забрудненого довкілля та шкідливих професійних факторів» (2011-2015), науковий керівник, професор В.П. Стусь, відповідальний виконавець, асистент М.Ю. Поліон. За останні 10 років на кафедрі опубліковано більше 200 наукових робіт (із них – 11 монографій та підручник), виконано 1 докторську та 7 кандидатських дисертацій.

Колективом кафедри, у співробітництві з обласним науковим товариством, за 38 років існування проведено 33 конференції з урології, 3 – з андрології і сексопатології, 6 інших конференцій, у тому числі в 1995 р. – конференцію дитячих урологів України, у 1994 р. – першу науково-практичну конференцію, присвячену санаторно-курортному лікуванню хворих у санаторії “Солоний лиман”. За матеріалами 24 конференцій опубліковані збірники.

З 1997 року на базі кафедри видається республіканський журнал «Урологія», який виходить 4 рази на рік.

Кафедра оперативної хірургії та топографічної анатомії заснована в 1918 році. Очолив кафедру професор О.О. Абражанов, який керував кафедрою в 1922-1923 роках, створив студентський гуртожиток. В подальшому кафедрою керували професори В.В. Москаленко, Я.А. Ротенберг, П.Я. Ільченко, в повоєнні роки – доцент Ф.Є. Дрегваль. Професор М.Ю. Демко заснував науковий напрям на кафедрі – морфофункціональне обгрунтування операцій на судинах, органах черевної порожнини і таза. З 1982 по 2006 рік кафедрою завідувала Заслужений працівник народної освіти України, академік Української академії наук, д.м.н., професор Топка Є.Г., яка сформувала новий напрям в науково-дослідній роботі – вивчення морфологічного стану судинно-тканинних відношень в структурі органів і тканин та розробка органозберігаючих операцій з використанням СО2 – лазерного скальпеля. Нею було опубліковано 500 статей та 50 посібників, під її керівництвом було виконано 3 докторських та 20 кандидатських дисертації.

За останні 10 років кафедрою видано понад 300 наукових статей, 6 монографій, 21 навчальний посібник, отримано 21 патент на винахід. З 2007 по 2009 рік кафедра була об’єднана з кафедрою загальної хірургії, з 2009 року по теперішній час – з кафедрою урології. На сьогоднішній день курс оперативної хірургії та топографічної анатомії викладають д.м.н., проф. Є.Г. Топка, д.м.н., проф.Т.О. Квятковська, д.м.н., доц. В.В. Кошарний, викладачі: к.м.н., В.І. Великородний, к.м.н. О.М. Шарапова, к.м.н. К.А. Кушнарьова, к.м.н. О.А. Кушнарьов, ст.лаборант М.А. Рогозна.

На кафедрї вивчають дисципліну, за Болонською системою, студенти ІІ та ІІІ курсів медичного та стоматологічного факультетів. Під час навчання студенти використовують методичні розробки з предмету, музейні препарати, муляжі, таблиці. Лекції супрводжуються демонстрацією слайдів, кольорових фотогам, використовується мультимедійний проектор для показу 30 фільмів. Створені всі умови для підготовки інтернів-хірургів та анастезіолгів. Підготовлені комп’ютерні навчальні та контролюючі програми.