Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек нові.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
812.54 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДРОГОБИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

І. Зубрицький

Соціально-педагогічна профілактика правопорушень Курс лекцій

Дрогобич

2012

УДК

Соціально-педагогічна профілактика правопорушень: курс лекцій – Дрогобич / І. Зубрицький. – Дрогобич: cоціально-гуманітарний факультет Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка – 2012.

Рецензенти:

Кругляк О. Я, кандидат педагогічних наук, завідувач відділення початкової освіти Самбірського державного педагогічного коледжу імені Івана Филипчака;

Гриник І. Я, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка

Відповідальний за випуск: Смеречак Л. І., кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА

ЛЕКЦІЯ 1. ПОНЯТТЯ, ОБ’ЄКТ, ПРЕДМЕТ ТА НАПРЯМИ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ ПРАВОПОРУШЕНЬ

ПЕРЕДМОВА

Лекція і. Поняття, об’єкт, предмет та напрями соціально-педагогічної профілактики правопорушень

  1. Поняття, об’єкт, та предмет навчальної дисципліни.

  2. Мета, завдання, функції та проблеми СППП. Соціально-педагогічна профілактика правопорушень в системі наук.

  3. Принципи профілактичної діяльності.

  4. Стратегії та моделі профілактичної діяльності.

1. Поняття, об’єкт, та предмет навчальної дисципліни

Соціально-педагогічна профілактика правопорушень – це система соціальних, правових, педагогічних та інших заходів, спрямованих на попередження правопорушень та соціально-негативних дій серед дітей, виявлення та усунення причин і умов, які сприяють учиненню правопорушень, що здійснюються в сукупності з індивідуальною профілактичною роботою з дітьми, а також батьками чи іншими законними представниками дітей, які не виконують обов’язки по їх вихованню, навчанню та утриманню або негативно впливають на їх поведінку чи жорстоко з ними поводяться.

Об’єктом соціально-педагогічної профілактики правопорушень є суспільні явища, пов’язані із правопорушеннями дітей, їх причинами та умовами, місцем особи неповнолітнього правопорушника в системі суспільних відносин, та визначення ролі соціального педагога у вирішенні завдань з попередження і профілактики правопорушень.

Предметом соціально-педагогічної профілактики правопорушень є дослідження закономірностей, законів, принципів і властивостей розвитку суспільних відносин, що становлять об’єкт соціально-педагогічної профілактики правопорушень.

Предмет соціально-педагогічної профілактики правопорушень складається з таких основних елементів:

  • профілактика, як правило, асоціюється з запланованим попередженням якої-небудь несприятливої події, тобто з усуненням причин, здатних викликати небажані наслідки.

  • правопорушення - термін, який найчастіше вживають на позначення порушень вчинених дітьми (дрібне хуліганство, псування державного і приватного майна, безбілетний проїзд у громадському транспорті, порушення правил дорожнього руху, поява у громадських місцях у нетверезому стані тощо.).

  • особа неповнолітнього правопорушника - система негативних соціально значущих властивостей, які впливають у сполученні із зовнішніми умовами та обставинами на характер асоціальної поведінки неповнолітнього. Дані про особистісні властивості неповнолітніх, які вчиняють правопорушення, містять інформацію про причини правопорушень.

  • причини та умови правопорушень дітей (соціальні детермінанти) - це система негативних економічних, демографічних, психологічних, педагогічних, політичних, організаційно-управлінських явищ і процесів, що породжують і зумовлюють правопорушення в дитячому середовищі. Причини та умови правопорушень з урахуванням їх змісту, природи та механізму дії вивчаються на різних рівнях: причини та умови правопорушень в цілому; окремих груп правопорушень; конкретного правопорушення.

  • профілактика правопорушень - це системна діяльність державних органів, громадських об’єднань та окремих громадян щодо виявлення, усунення або нейтралізацію причин і умов правопорушень серед дітей, а також здійснення позитивного впливу на дітей, схильних до вчинення правопорушень.

  • сім’я - шляхи та методи профілактики правопорушень серед дітей за допомогою впливу на сім’ю.

  • фонові чи негативні соціальні явища - (алкоголізм, наркоманія, токсикоманія, проституція, СНІД, безпритульність, бездоглядність тощо.).