Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 7 клас Євразія 2012.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
102.65 Кб
Скачать

Населення та політична карта

Населення Євразії становить майже 4 млрд. осіб. Через природні умови територія характеризується нерівномірним розміщенням населення. Се­редня густота населення становить понад 80 осіб/км2 (найбільша у світі). Людина живе на цьому континенті з давніх часів.

Однак найбільша щіль­ність характерна для Східної, Південної та окремих районів Південно- Східної Азії (Китай, Індія, Японія, Бангладеш, Таїланд, Індонезія).

Азія — світовий лідер за кількістю міст-мільйонерів, найбільші з яких Токіо, Осака, Шанхай, Сеул, Тегеран, Пекін та ін.

Густозаселені також долини річок і приморські низовини, де розвинута давня культура рисосіяння. У деяких районах (дельти Гангу й Брахмапутри, о. Ява, деякі райони Ки­таю, узбережжя Японських островів) густота населення становить 700 - 1 000 осіб/км2.

Густозаселені Західна Європа, деякі райони європейської частини Росії, України, Закавказзя. Центральна Азія й частина Південно - Західної Азії заселені слабо. Існують також майже безлюдні райониТи­бет, Гобі, Аравія, численні райони Сибіру, гірські системи.

Населення Євразії швидко зростає. Велика частина його мешкає в Ки­таї, Індії, Індонезії, Японії.

За расовим та національним складом у Євразії переважають народи єв­ропеоїдної раси — як північної гілки, що заселяють більшу частину Євро­пи (представники слов'янської, германської та романської мовних груп), так і південної (індоіранська мовна група), що мешкають у Південно-Західній і Південній Азії. Народи монголоїдної раси заселяють переважно Центральну, Східну й Південно-Східну Азію. Найчисленнішими є китай­ці, маньчжури, тибетці, корейці, узбеки.

На півдні Індостану й на деяких островах живуть представники негроїдної раси.

Євразія — батьківщина основних світових релігій:

християнства, ісла­му та буддизму.

Християнство поширене в європейських країнах та Ka­захстані, іслам — в арабських країнах Південно-Західної Азії, буддизм — у Південно-Східній та Східній Азії.

Загадкові баски

Баскійський (баскський) народ мешкає в гірській області між Іс­панією і Францією. Проте ці люди не іспанці і не французи. їхня мова не схожа на жодну з європейських. Ніхто не знає, звідки прийшов цей народ, проте баски живуть у цій місцевості вже не менше 5 тис. років, вони відомі як вівчарі й хлібороби. Це одна з найдавніших етнічних груп у Європі.

На політичній карті Євразії розміщено 93 краї­ни й території (91 з них — суверенна держава). Серед найбільших за площею — Росія, Китай, Індія. Найбільші країни Європи — Україна, Франція, Німеччина, Іспанія, Великобританія, Азії — Китай, Індія, Казахстан, Монголія, Іран, Саудівська Аравія.

Більшість європейських країн (Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія та інші), а також азійські Японія та Ізраїль, — високорозвинені. До країн з плановою економікою зараховують Китай, КНДР. Азійські країни здебільшого — країни, що розвиваються.

Ступінь господарського освоєння території різна. Високим він є в За­хідній Європі, Японії, європейській частині Росії, Східному Китаї, Україні.

Основні райони розміщення промисловості — Західна Європа; центр, північний захід, Поволжя, Середній й Південний Урал європейської час­тини Росії; Донбас, Придніпров'я України; Японія, деякі райони Східного Китаю.

Високий ступінь сільськогосподарського використання земель спосте­рігають у субтропіках і вологих тропіках. Водночас райони пустель і високогір'їв використовують лише як сезонні пасовища. У тайгових райо­нах розробляють ліс. Степова зона майже повністю розорана під зернові культури. У Європі розміщено багато «світових рекордсменів» за часткою оброблюваних земель. Так, в Україні вони становлять понад 60% від усьо­го земельного фонду; у Польщі — 47%; в Італії — 40%; у Франції — 35%; у Німеччині — 34%.

1