Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛБWriter14_.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Завдання 6. Засоби автоматизації розробки документів

1. Створіть новий абзац з текстом: «Ядром інформатики є інформаційна технологія – сукупність конкретних технічних і програмних засобів, за допомогою яких виконуються операції з обробки інформації у всіх сферах життя і діяльності людини».

2. Створення унікального стилю. Виділити останній абзац і для нього створити свій стиль. Для цього скористатися командою ФорматомСтилі. У однойменному вікні із списку (у правому верхньому кутку) вибрати команду Створити стиль з виділеного. Дати йому своє унікальне ім'я. Далі знайти створений Вами стиль із списку стилів і в контекстному меню цієї назви вибрати команду Змінити. У вікні, що відкрилося, за допомогою відповідних вкладок задати новому стилю вподобані параметри. На завершення застосувати цей стиль на виділений абзац.

3. Зберегти зміни в документі.

4. Робота з шаблоном. На базі існуючого шаблону створити новий документ. Для цього, по команді ФайлСтворитиШаблони та документи відкривається вікно Мої шаблони. Вибрати вподобаний шаблон (наприклад, візитка) і заповнити його відповідною інформацією.

5. Зберегти документ в своїй теці під ім'ям ШаблонПрізвище.

6. Показати результати викладачеві і завершити роботу.

Лабораторна робота 2. Створення комплексних текстових документів в редакторові Office Writer. Вставка об'єктів і графіка

  1. Мета роботи

Здобуття практичних навиків по створенню вбудованих в текст об'єктів, вивченню властивостей об'єктів і їх взаємодії, як між собою, так і з текстом. Оформлення тексту графічними заголовками і формульними виразами.

  1. Підготовка до роботи

По літературі вивчити можливості текстового редактора по формуванню змісту і засобу створення і управління параметрами самих об'єктів і їх взаємодії.

  1. Завдання на виконання

Запустити програму командою Пуск ►Програми ►LibreOffice ►LibreOffice Writer.

Завдання 1. Створення графічних об'єктів і управління їх властивостями

1. Відкрити в програмі LibreOffice Writer файл, створений в попередній роботі.

2. Утворити нову сторінку і ввести заголовок «Робота з малюнками».

3. Встановити панель Перегляд ► Панелі інструментів ► Графічний обєкт.

4. По черзі підвести курсор до всіх кнопок панелі Графічний об’єкт і ознайомитися з їх функціями за допомогою спливаючих підказок біля піктограм.

5. На панелі Графічний об’єкт знайти кнопку Основні фігури і в списку фігур вибрати об'єкт згідно варіанту (таблиця. 2.1).

6. На вільному місці за допомогою миші змалювати вибрану фігуру. Використовуючи маркери виділення малюнка встановити бажані розміри фігури.

7. За допомогою контекстного меню для об'єкту активізувати команду Положення і , на вкладці Обертання встановити кут повороту 450. Натискувати кнопку Гаразд.

Таблиця 2.1

Варіант

Фігура

Колір

1

Прямокутник

Червоний

2

Трикутник

Синій

3

Круг

Жовтий

4

Трапеція

Зелений

5

Паралелограм

Помаранчевий

6

Еліпс

Рожевий

7

П'ятикутник

Лимонний

8

Ромб

Бордовий

9

Квадрат

Блакитний

10

Шестикутник

Бузковий

11

Кільце

Бірюзовий

12

Восьмикутник

Фіолетовий

8. При виділеному об'єкті знайти команду ФорматОб'єктОбласть. На вкладці Область вибрати в списку Заповнення колір, заданий по варіанту в таблиці. 3.1. Натискувати кнопку Гаразд.

9. На панеліГрафічний обєкт знайти кнопку фігури-символи, в списку вибрати вподобаний символ і помістити його всередину об'єкту. Відформатувати фігуру-символ на свій розсуд.

10. На панеліГрафічний об’єкт клацнути кнопку Виділити і при лівій натиснутій кнопці миші обкреслити контуром всі змальовані об'єкти, після чого активізувати команду Формат/ Групувати/ Групувати.

11. Аналогічно п.п. 4-6 в списку фігур вибрати і намалювати об'єкт циліндр, обернути його на 900. Активізувати команду Формат ► Об'єкт ► Область. На вкладці Градієнти із списку вибрати вподобаний варіант і натискувати на кнопку Гаразд.

12. Клацнути мишею на кнопці Лінія панелі Графічний об’єкт і, утримуючи такою, що натискує клавішу <Shift>, провести горизонтальну вісь циліндра. За допомогою контекстного меню і команди Лінія встановити Стиль, Колір лінії за бажанням.

13. На панелі Графічний об’єкт клацнути кнопку Текстові і на бічній поверхні циліндра мишею позначити поле напису. Ввести в напис своє ім'я і прізвище. Відформатувати символи, аби вони ефектно доповнювали об'єкт з врахуванням його кольору.

14. За допомогою кнопкиВиділити( ) панелі Графічний об’єкт обкреслити контуром об'єкти, пов'язані з циліндром, після чого Згрупувати їх в єдиний об'єкт.

Отже, вийшли два незалежні об'єкти: 1-й об'єкт – комплексна фігура по варіанту і 2-й об'єкт – циліндр з віссю і написом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]