Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛБWriter14_.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Завдання 1. Перетворення тексту в таблицю

1. Відкрити в програмі LibreOffice Writer файл, створений в попередній роботі.

2. Виконати команду Вставку►Розрив►Розрив сторінки ►Гаразд.

3. Ввести основний заголовок Робота з таблицями, а під ним підзаголовок Таблиця 1. Список друзів.

4. Скопіювати маркований список на вільне місце під підзаголовком. У кожному рядку списку до імені за допомогою клавіші <Tab> додати відповідне прізвище.

5. Виділити список, кнопкою Маркований список на панелі Форматування відмовитися від маркера, а потім виконати команду Таблиця►Перетворити►Текст в таблицю. У однойменному вікні вибрати роздільник тексту Табуляція і натискувати на кнопку Гаразд. Повинна вийти таблиця з двох стовпців.

6. Додати шапку до нової таблиці. Для цього: виділити перший рядок і виконати команду Таблиця ► Вставка► Рядки…► Номер – 1, Позиція – до ►Гаразд.

7. Аналогічно додати третій стовпець, виділивши при цьому другий стовпець і використовуючи команду Таблиця►Вставка ► Стовпчики…► Номер – 1, Позиція – після ► Гаразд.

8. Озаглавити стовпці «Ім'я», «Прізвища» і «Телефон» відповідно.

9. Дати назву і заповнити третій стовпець відповідними даними.

10. Відформатувати таблицю за допомогою команд вікна ФорматАбзац (обрамувати таблицю, підібрати заливку до першого рядка, акцентувати символи першого рядка).

11. Зберегти результати роботи.

Таблиця 1. Список друзів

Ім'я

Прізвище

Телефон

Інна

Степаненко

925-12-15

Сергій

Петренко

332-59-65

Микола

Теплів

622-48-21

Ганна

Мирська

202-98-00

Завдання 2. Створення і обчислення в простій таблиці

1. За допомогою кнопки (Таблиця), розташованої на панелі інструментів Стандартна, створити таблицю з 8 рядків і 4 стовпців за зразком табл.2 (назви Стовпець А, B, C, D, Адреси комірок D2…D5 не друкувати).

2. У таблиці провести обчислення в останньому стовпці D, де стоїть знак «х». Для цього встановити курсор у відповідну комірку (з очікуваним результатом, наприклад в D2), командою меню Таблиця►Формула ввести формули в діалоговому вікні Формула (наприклад, для комірки D2 можна ввести формулу =<B2>*<C2>). При введенні у формулу адреси вічка використовувати прийом виділення мишею потрібноо комірки, а оператор «*» вводити з клавіатури. По закінченню введення формули, натискувати на клавішу <Enter>.

Таблиця 2. Розрахунок вартості устаткування

( Стовпець А Стовпець B Стовпець Сз Стовпець D)

Найменування

Кількість

Ціна за 1 екземпляр

Вартість

Монітори

30

7000

x

Сканери

20

5000

x

Принтери

25

12000

x

Сумарна:

x

Максимальна:

x

Мінімальна:

x

Середня вартість:

x

3. Для обчислення сумарної вартості у комірці D5 використовувати функцію Сума (Таблиця►Формула►f(x)►Сума)►sum<D2>:<D4> ( при введенні аргументу функції мишею необхідно виділити потрібний діапазон комірок ). Аналогічно у комірках D6, D7, D8 обчислити відповідні значення, функції для яких вибрати з категорії Таблиця ► Формула ► f(x)► Статистичні.

4. За допомогою команди ТаблиціАвтоформат відформатувати таблицю, використовуючи один з пропонованих редактором форматів.

5. Зберегти результати роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]