Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оргхимлекц11.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
475.14 Кб
Скачать

I Реакция нуклеофильного приєднання аn

Механізм реакцій нуклеофільного приєднання зумовлюється полярністю звязку С=О,

яка забезпечує виникнення електрофільного (С+) та основного центрів (:О:). Більшість реакцій АN протікає за однією із схем:

+Nu: R O +H+

R–––––––––––> C ––––––––––– R OH

+ – повільно (H)R Nu швидко C

C===O ––– Оксонієвий аніон –––>

(H)R1 +H+ R +Nu: (H)R1 Nu

Оксосполука –––––––––––> + ––––––––––– продукт

швидко С––ОН повільно реакції АN

(Н)R1

Карбкатіон

У першому випадку нуклеофіл атакує електрофільний центр (С+), внаслідок чого –звязок С=О розривається, а пара електронів , що утворювали –звязок, переходить на атом Оксигену, на якому виникає повний негативний заряд. Карбонільний атом С набуває sp3–гідридизованого стану і утворює –звязок з нуклеофілом (С–Nu). Проміжна сполука – оксонієвий аніон – є сильною основою, тому він легко взаємодіє з будь–якою кислотою, навіть з Н2О, відщеплюючи від них і приєднуєчи до себе протон.

За іншою схемою механізму АN на першій стадії відбувається кислотний каталіз – взаємодія карбонільного атома Оксигену із протоном Н+ і утворення карбкатіона, з повним позитивним зарядом на атомі Карбону, який переходить у sp3–гібридизований стан і на другій стадії піддається атакуванню нуклефілом.

В обох випадках лімітуючою стадією, що визначає швидкість взаємодії за механізмом АN в цілому, є приєднання нуклеофілу. Тому зрозуміло, що характер протікання реакції зумовлюється величиною позитивного заряду на карбонільному атомі С, яка залежить від будови вуглеводневого радикалу і природи замісників. Електроноакцепторні замісники (Hal, OH, NH2, SH тощо) відтягують від карбонільного С електронну густину, збільшуючи позитивний заряд на ньому, і полегшують та прискорюють протікання реакцій АN. Електронодонорні замісники (СnH2n+1), навпаки, за рахунок позитивного індуктивного ефекту (+І) зміщують електронну густину в бік атома С карбонільної групи, тому + на ньому зменшується, а це сповільнює перебіг реакцій АN. З цієї причини кетони менш реакційноздатні, ніж альдегіди, оскільки сумарний електронодонорний ефект двох радикалів у кетонах сильніший порівняно з одним радикалом у молекулі альдегіду.

Ароматичні оксосполуки теж виявляють меншу активність у реакціях нуклеофільного приєднання. Це пояснюється , –спряженням бензенового кільця з карбонільною групою, внаслідок чого спостерігається помітне зменшення часткового позитивного заряду на карбонільному атомі С.

На реакційну здатність оксосполук впливають і стеричні чинники: обємні радикали ускладнюють атакування нуклеофілом карбонільного атома Карбону і, отже, знижують швидкість реакцій.

Аліциклічні кетони виявляють вищу реакційну здатність порівняно з їх аліфатичними аналогами, що пояснюється відсутністю обертання метиленових груп СН2 навколо –звязків у циклах, тобто меншими конформаційними можливостями. Підсумовуючи розглянуті чинники, можна розташувати окремі типи карбонільних сполук у ряди за їх активністю в реакціях нуклеофільного приєднання.

Зменшення реакційної здатності в реакціях АN:

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––>

  • за довжиною вуглеводневого радикалу

H–HС=О > CH3–CH=O > CH3–CH2–CH=O > CH3–(CH2)n–CH=O

  • за кількістю електроноакцепторних замісників

ССl3–CH=O > CHCl2=O > CH2Cl–CH=O > CH3–CH=O

  • за розташуванням електроноакцепторного замісника

СH3–CHCl–CH=O > CH2Cl–CH2–CH=O

  • за природою замісника

СH3–CHCl–CH=O > CH3–CH2–CH=O > CH3–CH(CH3)–CH=O

  • за положенням карбонільної групи

O

CH3–CH2–C > CH3–C–CH3

H 

O

  • за стеричними і конформаційними факторами

CH3 CH3

 

CH3–CH2–C–CH2–CH3 > CH3–C–––C–––C–CH3

   

O CH3 O CH3

> CH3–CH2–C–CH2–CH3



О

за наявністю ароматичності

О

н–С6Н14–С > > >

Н

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––>

зменшення реакційної здатності в реакціях АN

Розглянемо найважливіші реакції приєднання за природою нуклеофілів до карбонільних сполук різних .

І.1. Реакції АN з оксигенвмісними нуклеофілами

  1. Взаємодія з водою характерна для альдегідів, в яких на карбонільному атомі С+ є досить значний дефіцит електронної густини. Внаслідок реакції утворюються гідратні форми альдегідів – гемінальні діоли, або гем–діоли:

OH

O 

R–C + H2O R–CH–OH

H

Альдегід Гем–діол

Зміщення рівноваги залежить від реакційної здатності оксосполуки. Наприклад, формальдегід при 250С практично на 100% перебуває в гідратнованому стані, ацетальдегід – вже тільки на 51%, а пропаналь – на 46 %. Для насичених аліфатичних альдегідів з довгим або розгалуженим вуглецевим ланцюгом гідратна форма майже не зустрічається. А незаміщені кетони практично не взаємодіють з водою.

Альдегіди з електроноакцепторними замісниками в –положенні утворюють стійкі гідратні форми, наприклад:

CCl3–CH=O + H2O ––> CCl3–CH(OH)2

Трихлоретаналь 2,2,2–Трихлоратандіол–1,1

(хлораль) (хлоральгідрат)

Хлоральгідрат використовують як лікарський засіб із снотворною та анестезуючою дією.

  1. Взаємодія із спиртами, в яку вступають головним чином альдегіди, меншою мірою – кентони з аліциклічною структурою.

Внаслідок реакції приєднання АN молекули спирту до молекули альдегіду утворюються напівацеталь – клас органічних сполук, що містять при одному атомі С одночасно і гідроксильну (ОН) і алкоксильну (R–O) групи, наприклад:

OH

O 

СН3–C + CH3–CH2–OH CH3–CH–O–CH2–CH3

H Н+

Ацетальдегід Етанол 1–Етоксиетанол–1

(напівацеталь)

Реакція оборотна, оскільки напівацеталі, хоч і виявляють стійкість у лужному середовищі, але піддаються гідролізу в присутності кислоти.

Напівацеталі здатні до подальшої взаємодії з другою молекулою спирту, перетворюючись в ацеталі – речовини, в молекулах яких один атом С сполучений з двома алкоксильними групами:

OH O–CH2–CH3

 

СН3–CH–O–CH2–CH3 + CH3–CH2–OH CH3–C––O–CH2–CH3 + H2O

H+

Напівацеталь Спирт 1,1–Диетиоксиетан

(ацеталь)

Однак необхідно звернути увагу, що утворення повного ацеталю із напівацеталя проходить вже за механізмом нуклеофільного заміщення.

Загальну схему реакції, яка складається з приєднання за механізмом АN і заміщення за механізмом SN, можна представити так:

OH .. OH OH

O +H+  C2H5OH  + H +H+  +H+

CH3–C CH3–C+ H CH3–CH–O–C2H5 CH3–CH–O–CH2–CH3

H Напівацеталь

H + H H + CH2–CH3

O .. O

 –H2O + C2H5OH  –H+

CH3–CH–O–CH2–CH3 CH3–CH–O–CH2–CH3 CH3–CH–O–CH2–CH3

O–CH2–CH3

CH3–CH–O–CH2–CH3

Ацеталь

Стійкість напівацеталей і повних ацеталей до лужного середовища лежить в основі захисту оксогрупи у складі гетеросполук (оксокислот, оксоестерів і т.п.), коли необхідно провести якусь реакцію з іншою функціональною групою, зберігаючи при цьому карбонільну групу. Наприклад, при відновлюванні естеру оксокислоти, спочатку захищають оксогрупу при її взаємодії із спиртом (найчастіше – з етиленгліколем), піддають відновлюванню естерну групу і тільки після цього знімають ацетальний чи напівацетальний захист з карбонілу:

CH2––CH2 H+

+   ––––––––––––––––––––>

OH OH захист оксогрупи

Метиловий естер Етиленгліколь

2–Оксоциклогексанкарбо–

нової кислоти

(метил–6–оксоциклогексан–

карбоксилат)

[H], кат

–––––––––––––> –––––––––––––––––––––––––>

відновлення естерної групи

знімання захисту

–––––> ––––––––––––––––>

+H2O, H+

2–Гідроксиметил–

циклогексанон

І.2 Реакції АN із Сульфурвмісними нуклеофілами

Найважливішою є взаємодія з насиченим розчином гідросульфіту натрію, яка дозволяє виділити карбонільні сполуки із їх суміші з іншими органічними речовинами. Внаслідок реакції утворюються кристалічні осади – гідросульфітні похідні оксосполук, або –гідроксисульфонати натрію.

OH OH O

O   

CH3–C + :S––ONa ––––> CH3–CH––S–ONa

H  

O O

Етил––гідроксисульфонат натрію

Гідросульфітні похідні гідролізуються у кислому чи лужному середовищі :

R–CH–SO3Na + HCl –––––––> R–CH=O + NaCl + SO2 + H2O

 H2O

OH

R–CH–SO3Na + NaHCO3 –––––––> R–CH=O + Na2CO3 + SO2 + H2O

 H2O

OH

І.3 Реакції АN з Нітрогенвмісними нуклеофілами

Найважливішими N–нуклеофілами є амоніак NH3 та інші сполуки, які можна розглядати як його похідні: аміни NH2–R, гідроксиламін NH2–OH, гідразин NH2–NH2 тощо.

Як правило, ці реакції не завершуються нуклеофільним приєднанням – одразу після нього протікає відщеплення води, тому точніше буде позначити їх механізм як АN –E, тобто сукупність нуклеофільного приєднання та елімінування:

R R

C==O + NH2–X ––> C==N–X + H2O

(H)R1 (H)R1

Реакція каталізується як кислотами, так і лугами, тому відповідно і гідроліз одержаних похідних може відбуватися у кислому чи нейтральному середовищі.

Механізм реакції приєднання – відщеплення (AN–E) у загальному вигляді зображується так: O H :OH

R + – ..   .. H+

C====O + NH2–X R–C––N+––X R––C––N––X 

(H)R1    

(H)R1 H (H)R1 H

Оксосполука Біполярний іон Гем–аміноспирт

H + H

O

 –H2O + –H+

R–C––N––X R–C––N R––C==N––X

   

(H)R1 H (H)R1 (H)R1

Оксонієвий катіон Карбкатіон Імін

  1. Взаємодія з амоніаком на першій стадії (АN) дає гемінальний аміноспирт, який швидко

дегідратується на другій стадії (Е), перетворюючись на імін, або основу Шиффа – клас сполук, що містять у головному ланцюгу іміногрупу >C=NH.

Іміни альдегідів надзвичайно легко циклізуються, утворюючи альдегідоамоніаки – шестичленні цикли, в яких атоми Нітрогену і Карбону розміщуються почергово. Наприклад, внаслідок тримеризації іміну оцтового альдегіду одержують ацетальдегідамоніак, який має торгівельну назву вулкацит і застосовується як прискорювач при вулканізації каучуків:

CH3

CH

3СН3–СН=NH ––––––––––––––––> HN NH

Ацетімін Тримеризація

HC CH

H3C NH CH3

Ацетальдегідамоніак

Особливу схильність до циклізації виявляє продукт взаємодії формальдегіду з амоніаком. Спочатку утворюється гем– аміноспирт

NH2

HCH=O + NH3 ––> CH2

OH

Амінометанол

який через декілька швидких стадій дає кристалічну сполуку з каркасною структурою, що нагадує кристалічну структуру алмазу, – гексаметилентетрамін (уротропін); сумарно процес зображують схемою:

CH2

N N

6HCH=O + 4NH3 ––> + 6H2O

CH2 CH2

N

CH2 CH2

CH2

N

Гексаметилентетрамін (уротропін)

Уротропін використовують у медицині як антисептичний засіб, а також як основу для одержання сильної вибухівки – гексогену:

СН2 СН2

O2N NO2

N N N N

5 CH2 CH2 + 24HO–NO2 ––––––––––> 5 CH2 CH2 + 15 HCOOH + 7N2+12H2O

(CH3CO)2O

N N

CH2 CH2 CH2 NO2

N Гексоген

Іміни кетонів подібних сполук не утворюють

  1. Взаємодія з аміносполуками приводить до заміщених імінів

R–CH=O + NH2–R1 ––––––> R–CH=N–R1 + H2O

Альдегід Первинний Заміщений імін

амін

Іміни, утворені з аліфатичних альдегідів і аліфатичних аміносполук,малостійкі; вони швидко розкладаються чи полімеризуються. На відміну від них ароматичні заміщені ініми більш стабільні, наприклад:

Бензальдегід Анілін N–Бензиліденанілін

Подібно до розглянутої проходить реакція під час біохімічних процесів на одній із стадій зорового циклу.

  1. Взаємодія з гідроксиламіном дає кристалічні осади – оксими – клас сполук, що містять оксимну групу >C=N–OH:

CH3–C=O + NH2–OH ––> CH3–C=N–OH + H2O

 

CH3 Гідроксиламін СН3

Ацетон Оксим ацетону

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]