Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект писли рецензування 4.02.08.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
603.65 Кб
Скачать

5.Способи неймовірнісного відбору респондентів

Типи

Характеристика

Зручна вибірка

елементи обираються без плану за принципом зручності для дослідника

Метод концентрації

вибираються лише найсуттєвіші і найважливіші елементи генеральної сукупності

Метод квот

вибір відбувається у відповідності до розподілу певних ознак у генеральній сукупності

Типова вибірка

вибір обмежується декількома характерними елементами генеральної сукупності

Метод “снігового кому”

реалізується шляхом розширення числа респондентів на основі пропозицій респондентів, які вже взяли участь в дослідженні

Характеристика методик кількісних маркетингових досліджень

Назва методики

Характеристика

1

2

Desk research

модифікований варіант кабінетного аналізу документальної інформації, полягає ваналізі, спрямованому на пошук певних товарів.

Аналіз обраних випадків

вивчення унікальних об'єктів у всій сукупностіїхніх зв'язків. Специфіка саse study полягає в глибинному вивченні своєрідності, унікальності об'єкта, найчастіше відбираються крайні випадки(успішної або неуспішної реалізації товару, ефективної і неефективної рекламної кампанії та ін.)

Продовження таблиці

Аудит торгових точок

одержаннядостовірної інформації, що характеризує товарно-цінову ситуацію на ринку і тенденції її розвитку, здійснюється на базі роздрібних і оптово-роздрібних торгових точок, що відбираються на основі багатоступінчастої вибірки.

Mystery shopping

об'єднання підходів спостереження та опитування з метою поліпшення якості обслуговування споживачів. Особливо часто застосовується в роздрібній мережі, банках, ресторанах, готелях, мережах АЗС ін.

Торгові панелі

збір інформації про продаж, здійснюється постійна вибірка магазинів роздрібноїторгівлі, що з урахуванням розміру їх товарообігу відбираються, щоб вибірка була репрезентативною для країни в цілому або для окремого регіону; співробітники фірми, регулярно відвідують відібрані торгові підприємства і фіксують обсяги продажу відповідних товарів, наявні запаси їх на складах і в торгових залах, ціни і марки товару, наявні види упаковки тощо. На базі інформації торгових панелей відповідна служба надає клієнтам (найчастіше за передплатою) регулярні звіти з кількісними даними і коментарями.

Споживчі (щоденни-кові) панелі

репрезентативна вибірка об'єктів дослідження, регулярність проведення вимірів, подання отриманих результатів; об'єктом досліджень є домашні господарства, сім'ї; предметом дослідження є покупки, що здійснюються відповідною сім'єю: обраним для дослідження сім'ям пропонується вести щоденник, у якому щотижня докладно фіксуються всі покупки (звідси друга назва методики - «щоденникова панель»)

Моніто-ринг спожива-чів

панельне дослідження аботехнологія організації маркетингового дослідження, що забезпечує постійне одержання необхідної для маркетингу інформації проспоживачів, їх мотивації на основі використання ідентичних вибірок і питань.Здійснюється для виявлення динаміки споживчих переваг, мотивацій, вивчення змін попиту на ті або інші товари

Продовження таблиці

Омнібус

звичайне опитування (анкетне, інтерв'ю), проведене зарепрезентативною вибіркою. Основний організаційний принцип омнібусу: спеціалізована маркетингова опитувальна організація періодично (щомісяця, щокварталу) проводить за репрезентативною вибіркою (у країні або регіоні) комплексні опитування, в які включаються окремі питання або блоки питань, запропоновані різними замовниками.