Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія житла.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
310.78 Кб
Скачать

2.3. Житлові секції і сходові клітки

Житлова секція об'єднує групу квартир на одній сходовій клітці. Правильне розташування квартир у типовій секції повинне забезпечувати наскрізне або кутове провітрювання приміщень.

Для забезпечення хороших умов інсоляції приміщень будинку будують з урахуванням широтної і меридіанній орієнтації. При широтної орієнтації один з фасадів виходить на несприятливу бік горизонту для інсоляції, а при меридіональної частину кімнат у багатокімнатної квартирі буде мати сприятливу орієнтацію. У широтному будинку однокімнатні квартири або не проектуються, або орієнтуються на південну сторону.

Будинки коридорного типу мають в квартирах мінімальний набір допоміжних приміщень і, як правило, погані умови для наскрізного провітрювання. Квартири розташовуються уздовж двох протилежних фасадів будівлі. Найчастіше в таких будинках розселяють бездітні сім'ї та одиноких громадян.

Сходова клітина є не тільки елементом зв'язку поверхів, але і резервуаром повітря для житлової секції, тому вона повинна мати системи опалення та вентиляції. Сходи в багатоповерхових будинках повинні бути пологими при збереженні звичайної довжини кроку дорослої людини. У сходовому марші влаштовують не менше 5 і не більше 17 ступенів, ширина щаблі 27-31 см.

Гігієнічні вимоги до житла стосуються створення:

Сприятливих просторових параметрів квартири (розмір житлової площі на 1 людину, висота приміщення, підсобні приміщення, приквартирну відкриті приміщення);

Оптимального мікроклімату з урахуванням сезонів року і мікрокліматичних районів країни;

Достатнього природного та штучного освітлення, включаючи інсоляцію приміщень;

Сприятливого стану повітряного середовища в приміщенні за кількісними та якісними параметрами (величина повітряного куба на 1 особу, вміст у повітрі антропотоксинів і токсичних речовин, мікроорганізмів, пилу);

Сприятливих умов для занять розумовою працею, для відпочинку і сну людей в умовах низького шумового фону від міського транспорту, вуличного і квартирного шуму;

Комфортних умов для виконання господарсько-побутових функцій сім'ї та виховання дітей;

Умов для естетичного вирішення інте6рьера житла.

2.4. Гігієна квартири

Основним елементом житла є житлова комірка, або квартира, яка розглядається або як автономна одиниця (індивідуальний одноквартирнийбудинок), або як елемент житлового будинку, і призначається для однієї сім'ї.

До складу квартири входять приміщення трьох призначень: житлові (спальні, загальна кімната, кабінет), підсобні (передня-хол, кухня, ванна-душова, туалет, комори), відкриті (лоджії, балкони, веранди).

Такий розподіл приміщень пов'язано з їх функціональним призначенням, дотримання якого забезпечує правильне гігієнічне утримання.

Особливе значення мають спальні, так як в них люди проводять третину доби.

Для дітей спальні є місцем відпочинку і занять, тому вони не повинні проектуватися прохідними; ці кімнати орієнтують на південні румби.

Загальна кімната є місцем збору всіх членів сім'ї, може бути прохідний і орієнтована на будь-який румб. Кабінет повинен бути ізольований, бажано розташований поблизу передньої, орієнтація по сторонах світу не має істотного значення.

З допоміжних приміщень найбільше функціональне значення має кухня, можлива її орієнтація на північні румби. Важлива ізоляція кухні від житлових кімнат, особливо в газифікованих квартирах. Її розміри визначається мінімальним кухонним обладнанням і меблями і вільним простором, необхідним для використання плитою та кухонним обладнанням. Мінімальний розмір кухні з газовою плитою повинен становити близько 7 кв. м. У випадку використання кухні як їдальнею її розмір повинен збільшуватися до 12 кв. м.

У цих випадках при висоті стелі 2,5-2,7 м повітряний куб дозволяє забезпечити задовільний повітрообмін і знизити забрудненість повітря продуктами горіння газу та кухонними запахами.

Передня є своєрідним повітряним буфером між холодною сходовим майданчиком і теплою квартирою. У передній зберігаються верхній одяг і взуття, в ній розміщуються вбудовані шафи та антресолі, тому простора передня звільняє житлові кімнати від зберігання сезонного одягу та взуття. Розмір передній не повинен бути менше 4,5-6 кв. м. У будинках останніх серій розміри передньої збільшують до 12-15 кв. м, перетворюючи її в хол, що гігієнічно виправдано.

Ванна кімната є обов'язковою приналежністю сучасної квартири. До складу устаткування входить ванна, умивальник, полотенцесушитель, в квартирах поліпшеного планування є біде і пральна машина-автомат з сушителів для білизни. Площа ванної кімнати визначається розміром і набором устаткування. Ванна звичайного типу займає площу 1 кв.м, укорочена або сидяча ванна - 0,3-0,6 кв.м. площа ванної кімнати залежить від виду водопідігріву, при гарячому водопостачанні вона може бути менше, ніж при підігріві води газовою колонкою, тому площа ванної кімнати становить від 2,5 до 12 кв.м.

Туалети обладнані унітазом, в будинках поліпшеного планування в них розміщені умивальник і біде. Мінімальна площа туалету не перевищує 1,5 кв.м.

Для зберігання сезонних речей і предметів домашнього ужитку відводяться комори у вигляді окремих приміщень (чулани), вбудованих шаф і антресолей. Вони звільняють житлові кімнати від тимчасово не потрібних речей та одягу. Площа таких приміщень може коливатися від 1,5 до 6 кв.м.

Важливе естетичне та оздоровче значення мають відкриті приміщення - балкони, лоджії, веранди.

Влітку мікроклімат відкритих приміщень більш сприятливий, ніж мікроклімат суміжних з ними житлових приміщень.

Систематичне користування відкритими приміщеннями сприятливо позначається на самопочутті людей, особливо літніх і дітей.

Балкони і лоджії краще влаштовувати по периметру загальних кімнат, особливо південної орієнтації, так як вони захищають житлові кімнати від перегріву. Скління лоджій при південній орієнтації погіршує мікроклімат, дає тепличний ефект. У північних широтах лоджії погіршують природнуосвітленість квартир, особливо при склінні.

Озеленення балконів і лоджій, створення своєрідного зеленого оазису позитивно впливають на самопочуття людей.

Гігієнічна оцінка квартири включає не тільки набір приміщень, але і їх планування, умови аерації, провітрювання, опалення, інсоляцію і природну освітленість.

Планування квартири може бути односторонньою і двосторонньою. З гігієнічної точки зору найбільш сприятлива двостороння планування, коли приміщення розташовуються з протилежних боків будинку на фасадній і дворової частини.

При цьому забезпечується наскрізне провітрювання, що знижує концентрацію в повітрі квартири двоокису вуглецю, антропотоксинів, пилу та мікроорганізмів у 3-5 разів. Рухливість повітря становить 0,3-0,5 м / с проти 0,05-0,1 м / с в квартирах односторонньої планування.

У південних регіонах країни наскрізне провітрювання квартир обов'язково. Наскрізне провітрювання є цінним планувальним і гігієнічним прийомом.

До 1957 р. в країні будувалися будинки з повнометражними квартирами, нормативи яких відповідають основним гігієнічним вимогам.

З 60-х років почалося інтенсивне житлове будівництво будинків з малометражних квартирах житловою площею від 18 кв.м для однокімнатних та 40 кв.м для трикімнатних квартир (за Хрущова). Такі будинки будувалися індустріальним методом з типових залізобетонних елементів в 5, 7, 9 поверхів.

Головне завдання такого будівництва полягала у швидкому розселенні людей з комунальних квартир, надання кожній родині окремої квартири. У цей період з'явилися малі кухні, суміщені санітарні вузли, укорочені ванни, низькі стелі, алькови в житлових кімнатах. Прохідні кімнати в малометражних квартирах створюють значні санітарно-побутові незручності, особливо якщо кімнати повідомляються з передньою. З'явилися квартири типу «студія», тобто одне просторе приміщення, де без перегородок і дверей розміщуються передня, житлова кімната, кухня, і є суміщений санітарний вузол.

Малометражні квартири призначені для самотніх людей, сімей без дітей або з однією дитиною.