Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія житла.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
310.78 Кб
Скачать

3.1. Компоненти, забруднюючі повітря

Фахівці з екології виділяють компоненти, що забруднюють повітря, у кілька основних груп:

Хімічні та біологічні речовини, які циркулюють у повітрі і забруднюючі його.

Продукти деструкції, тобто, руйнування фізичних і хімічних компонентів, що входять до складу будівельних і оздоблювальних матеріалів, а так само елементів конструкцій інтер'єру. До таких матеріалів можуть ставитися азбест, деревно-стружкові плити (ДСП), окремі види пластикових покриттів, лакофарбових покриттів, різні розчинники типу ацетону, та інші подібні «блага цивілізації». Так, наприклад, проведені дослідження показали, що поширений меблевий і будівельний матеріал ДСП в ряді випадків, пов'язаних з порушенням технології його виготовлення, може виділити такі шкідливі речовини, як формальдегід та фенол. Тому фахівці радять при покупці виробів з ДСП звертати увагу якщо вже не на сертифікат якості, то хоча б на запах. Якщо він сильний, хімічного походження, від покупки краще утриматися.

Антропотоксини. Термін позначає отруйні продукти, які утворюються в процесі життєдіяльності людини, які, виділяючись з організму, можуть у певній концентрації становити небезпеку для людей, що знаходяться в замкнутому просторі. Прикладом антропотоксини, характерного для закритих, погано провітрюваних приміщень, може служити діоксид вуглецю, відомий у побуті як вуглекислий газ. Відомо, що при збільшенні концентрації в повітрі цієї хімічної сполуки відзначається головний біль, шум у вухах, посилене серцебиття, зниження працездатності.

Ще одна група забруднень пов'язана з господарсько-побутовою діяльністю і згоранням побутового газу. Це можуть бути леткі речовини, що утворюються в результаті приготування їжі, використання пральних порошків, аерозолів та інших засобів побутової хімії, від надмірної косметики і тютюнового диму. Як і в попередньому випадку, можна порекомендувати установку обладнання з кондиціонування і вентиляції повітря.

Окрім різних забруднень, які вдихає людина, її організму зовсім не байдуже, який - позитивний чи негативний заряд несуть містяться в повітрі компоненти. Згадайте, як легко дихається в лісі. Негативні іони, якими насичене повітря, сприяють активізації захисних сил організму, знімають втому і знижують працездатність. Проведені дослідження показали, що концентрація негативно заряджених частинок в таких місцях становить порядку 1000 - 5000 іонів в кубічному сантиметрі. Для порівняння: у житлових і службових приміщеннях концентрація негативно заряджених часток може складати всього 50 одиниць в кубічному сантиметрі. Коментарі, як кажуть, зайві.

Чималий внесок у збіднення повітряного середовища приміщень негативними іонами вносять різні електронні прилади, в тому числі персональні комп'ютери, відео-та оргтехніка. На жаль, ці представники технічного прогресу мають досить «шкідливою» здатністю формувати іони протилежного, позитивного заряду. У цьому випадку можна використовувати установки для іонізації повітря.

3.2 Способи очищення повітря

Існують безліч способів очищення повітряного середовища приміщень. Перш за все, це проведення попереджувальних заходів, які полягають, зокрема, в максимально можливому зменшенні або повне усунення матеріалів, речовин і процесів, що забруднюють повітря в приміщеннях.

Найбільш простим і доступним способом поліпшення складу повітря є провітрювання приміщень через вікна, кватирки, фрамуги. Однак у деяких випадках вуличне повітря буває настільки забруднений димом від палаючого сміття у вуличних контейнерах, вихлопними газами автомобілів, промисловими викидами та іншими відходами та іншими «благами» сучасного мегаполісу, що хочеться зайвий раз подумати, перш ніж відкрити вікно.Вихід в очищенні і відновленні якісного складу повітря, що надходить в приміщення. Відповідно до статистичних даних, без застосування спеціальних заходів щодо очищення, повітря в приміщеннях офісів і квартир в 4-6 разів брудніше зовнішнього і в 8-10 разів більш токсична. Повітря приміщень містить як природні алергени (бактеріальні, пальцеві, грибкові т.д.), так і хімічні агенти (тютюновий дим, органічні та неорганічні речовини і т.д.).

Важливу роль у створенні сприятливих умов повітрообміну грає вентиляція житлових приміщень. Правильно організована вентиляція є важливим елементом боротьби з вогкістю приміщень, сприяє створенню сприятливого повітряного середовища, перешкоджає розповсюдженню збудників повітряно-крапельних інфекцій. Природна вентиляція здійснюється за рахунок різниці температури повітря всередині і поза приміщенням і за рахунок так званого вітрового напору, тобто тиску вітру на зовнішні стіни будівлі. Інфільтрація повітря відбувається через пори будівельного матеріалу і нещільності будівлі. При цьому кратність повітрообміну становить 1-1,5 за годину. Наскрізне провітрювання забезпечує більш інтенсивний повітрообмін. У цьому плані більш сприятливі квартири двосторонньої планування в порівнянні з квартирами, де всі приміщення розміщені по одній стороні будинку.

У сучасних квартирах здійснюється комбінована система вентиляції, тобто в кухонно-санітарному блоці організована штучна витяжна вентиляція, в житлових будинках - припливна. При такому розподілі повітряних потоків у квартирі переважає витяжка повітря з туалету, ванної кімнати, кухні під час вступу зовнішнього повітря через кватирку в житлові кімнати, що забезпечує ефективний повітрообмін і сприятливий склад повітряного середовища.

Недостатня вентиляція в газифікованих квартирах призводить до накопичення токсичних продуктів горіння газу (оксид вуглецю, сірчистий газ, канцерогенний речовини тощо) у повітрі, підвищення температури і вологості повітря, збільшення вмісту важких іонів.

Розроблена російськими вченими технологія фотокаталітичного очищення повітря дозволила створити ряд приладів, ефективно очищають повітря в побутових і виробничих приміщеннях, а також у закритих місцях масового скупчення людей. Фотокаталітичний принцип очищення повітря заснований на складних фізико-хімічних реакціях розкладання молекул до нешкідливих компонентів чистого повітря. Реакція розкладання відбувається на спеціальному фотокаталітичний шарі при опроміненні його джерелом ультрафіолетового випромінювання в біологічно безпечному діапазоні (320-400 нм). При цьому матеріал фотокаталітичного шару не витрачається і, отже, не вимагає витрат на його заміну. Цей принцип дозволяє очищати повітря від пилу і кіптяви, а також від різних токсичних забруднень, наприклад, таких, як окис вуглецю, оксиди азоту, фенол, формальдегід, хлор-і кисневмісні вуглеці, з'єднання метану, аміак, сірководень та інші подібні з'єднання, очищення від яких існуючими методами і приладами утруднена. Крім очищення, новий метод дозволяє знезаражувати повітря в закритих приміщеннях, розкладаючи і знищуючи різні хвороботворні мікроорганізми і молекули речовин, що викликають алергію. Ефективність фотокаталітичного знезаражування повітря, за оцінками розробників, у 10 - 1100 разів перевищує ефективність ультрафіолетової обробки.

Кімнатні рослини - очисники повітря жител.

Рослини завжди чуйно вловлюють найменші зміни стану середовища, тому що ними рухає природна боротьба за виживання. Кімнатні рослини, особливо що давно живуть у нашому домі, адаптуються, пристосовуються до впливу синтетичних матеріалів, залізобетонних стін, побутової техніки та електроніки. Рослини змінюють себе і пристосовують до себе оточення, в міру сил змінюючи і облагороджуючи ситуацію, в якій опинилися. Допомагають пристосуватися до середовища вони і людям, що живуть поруч з ними і сама дбає про них.

Рослини здійснюють детоксикацію шкідливих речовин в процесі своєї життєдіяльності різними способами. Одні речовини зв'язуються цитоплазмою рослинних клітин, і завдяки цьому стають неактивними. Інші піддаються перетворенням в рослинах і стають нетоксичними, а згодом включаються вметаболізм рослинних клітин і використовуються для потреб рослини. Деякі речовини, наприклад сірковмісні сполуки, виділяються кореневими системами в грунт.

Покращують наше самопочуття рослини, що заповнюють брак негативно заряджених іонів кисню: хвойні, цереус, кротони. Іонізують повітря також кімнатні фонтанчики. Всі рослини зменшують сухість повітря, що виникає в будинках з центральним опаленням.

4. БІОЛОГІЧНІ ЗАБРУДНЕННЯ ЖИТЕЛ

4.1. ДОМАШНЯ ПИЛ

Домашній пил являє собою виключно антропогенний субстрат, до складу якого крім частинок піску та грунту входять текстильні волокна, волосся й епідерміс людини, шерсть домашніх тварин, а також пилок рослин, метаболіти синантропних організмів і т.д. (Додаток 2).

Постійно йде процес пилоутворення - витираються килимові покриття, обсипається і вишарківается фарба, з вулиці потрапляє пил і вихлопні гази автомобілів, люди і домашні тварини втрачають волосся, шкірний епітелій, лупа і т.д. Пил є транспортним засобом для поширення бактерій і вірусів і сприяє виникненню і поширенню епідемій.

Склад та вплив на здоров'я людини звичайної побутової пилу все частіше стає предметом наукових досліджень і обговорень на міжнародних симпозіумах. Ще в 1993 році в журналі "Біологічні науки" був опублікований прогноз Всесвітньої організації охорони здоров'я - до початку XXI століття найпоширенішими будуть алергічні захворювання. Тепер ми бачимо, що так воно і є.

За інформацією Інституту імунології, кожен третій житель Росії схильний до алергії, а в найближчому майбутньому аллергиком буде кожен другий. Від бронхіальної астми на сьогоднішній день страждає 12% населення Росії, тоді як у країнах Європи та США ця цифра становить 5%. А в стандартнійтрикімнатній квартирі в рік утворюється до 40 кг пилу. Людина за добу вдихає до 12 тис. літрів повітря, в одному літрі якого міститься до 500 тис. пилинок. За прогнозами, у найближчі роки відсоток хворих астмою може підвищитися в Росії до 30. Причому ці захворювання наздоганяють людей не на вулицях, а в приміщеннях. Вивчена під мікроскопом, що пройшла через хімічний аналіз та біологічні дослідження, домашній пил виявилася набагато небезпечніше вуличної. У пробах такого пилу можна виявити шерсть домашніх тварин, квітковий пилок, безліч текстильних волокон від білизни та одягу. Але самий неприємний компонент пилу - це мікроскопічні пилові кліщі. Підраховано, що в 1 г домашнього пилу може мешкати до 30 тисяч таких кліщів. У житлові приміщення вони потрапляють з одягом, взуттям або всередині м'яких меблів. Ці кліщі не є паразитами людини, але продукти їх життєдіяльності часто викликають алергію. Біологічний аналіз виявив у зразках пилу небезпечні для здоров'я види цвілевих грибків, їх спори і велика різноманітність бактерій. Крім того, у пробах домашнього пилу присутні вважаються канцерогенними частки кухонної кіптяви, а також тютюнового диму. Небезпечна і будь-яка аерозольна пил, а її в наших будинках предостатньо: від застосування побутових миючих засобів, від дезодорантів і косметики в аерозольних балончиках. Дуже шкідливі частинки руйнується лаку, яким покривають паркет. На кухні можна виявити небезпечну алергічними реакціями борошняну пил, у ванній - суперечки цвілеві грибки. У будинках, де багато книг і паперів, у великих кількостях присутній паперовий пил, що викликає специфічну алергію, якої часто страждають працівники бібліотек.

До складу пилу входить органічні і неорганічні складові: неорганічні - азбест, вугільний пил, що утворюється при спалюванні вугілля на ТЕЦ, автомобільний зміг, що містить солі важких металів-свинець, двоокис кремнію і т.д., обсипається побілка, витирається лак, статева фарба і т.д.; органічні - волосся і лупа людей і домашніх тварин, що витирає килими та килимові покриття, пух і пір'я подушок і домашніх птахів.

Словом, саме вдома нас усюди підстерігають шкідливі для здоров'я фактори. Повітря всередині будинку практично завжди більш курний, ніж на вулиці. Адже при провітрюванні кімнати, коли потоки вуличного повітря входять через кватирку і виходять через вентиляційні решітки або через іншу кватирку, швидкість і напрямок повітряного потоку постійно змінюються. При цьому пил випадає в осад, а на вулицю виходить очищений у кімнаті повітря. Фахівці зміряли, що за добу ми вдихаємо разом з повітрям у середньому близько двох столових ложок пилу! І чим дрібніше пил, тим глибше вона проникає у наші легені. Частинки пилу ушкоджують стінки альвеол, порушуючи перший імунний бар'єр і відкриваючи шлях інфекцій і алергенів. Так що серйозно захворіти від пилу вдома або на роботі набагато імовірніше, ніж на вулиці, де дрібний пил несеться вітром, прибивається і змивається дощем.