Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія житла.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
310.78 Кб
Скачать

7. Звукоізоляція жител

Людина завжди жила в світі звуків і шуму. Звуком називають такі механічні коливання зовнішнього середовища, які сприймаються слуховим апаратом людини (від 16 до 20 000 коливань в секунду). Коливання більшої частоти називають ультразвуком, меншою - інфразвуком. Шум - гучні звуки, що злилися в неструнке звучання.

Тривалий шум несприятливо впливає на орган слуху, знижуючи чутливість до звуку. Він призводить до розладу діяльності серця, печінки, до виснаження і перенапруги нервових клітин. Ослаблені клітини нервової системи не можуть досить чітко координувати роботу різних систем організму. Звідси виникають порушення їх діяльності.

Звукоізоляція житлових приміщень - спрямована на захист житлових приміщень від проникнення зовнішніх шумів, що заважають сприйняттю мови, відпочинку, роботи і чинять шкідливий вплив на здоров'я людини. Зниження рівня шуму в приміщенні забезпечується пристроєм перешкоди із звукопоглинального матеріалу (різних оболонок, покриттів, прокладок і т.д.), що перешкоджає поширенню звукових хвиль. Для боротьби з шумами широко використовуються матеріали з штучних волокон (мінеральна вата, скловолокно), газо наповнених пластмаси (пінополіуретан, пеноплен, вінілхлорид і ін), а також прокладки з литої або губчастої гуми.

Джерела шуму в приміщенні можуть бути різні і знаходитися як поза будівлею, так і всередині нього. Боротьбу із зовнішніми шумами в приміщеннях слід починати з того, що всі щілини і отвори, які залишилися після будівництва будинку або виникли в результаті опади будови, потрібно ретельно закрити цементним розчином, а якщо вони досить глибокі, забити їх клоччям або пористим матеріалом і зашпатлевать. Це дозволить знизити рівень шуму в приміщенні на 15-20%.

Якщо квартира виходить вікнами на проїжджу частину, то найбільш ефективним є пристрій вікон з потрійним склінням або встановлення на віконну раму з подвійним склінням додатково ще однієї рами зі склом. Можна також в рамі з подвійним склінням встановити скла різної товщини. Так, на відміну стекол по товщині в 1,5 рази зменшить рівень шуму приблизно на 40%. Істотно знижують рівень вуличного шуму і гумові прокладки, встановлені в притворах вікон.

Звуки, які проникають з вулиці, часто не можуть змагатися з шумами, що виникають у самій будівлі між квартирами. Однією з основних причин цих шумів є підвищена звукопроникність огороджувальних конструкцій. Повсюдне будівництво будівель з бетонних панелей, використання недостатньо товстих плит перекриттів роблять квартиру практично не захищеній від міжповерхових і міжквартирних шумів.

В умовах великого міста, в якому ми живемо, нас постійно переслідує звукова навантаження. Шуми не просто дратують, вони можуть чинити серйозний вплив на самопочуття людини - дзвін у вухах, запаморочення, головний біль, підвищення втоми. Перевищення рівня шуму, яке з плином часу, поволі накопичуючись, стає причиною підвищення стомлюваності, порушення сну, різних нервових і ендокринних порушень.

8. Освітленість приміщень

Природна освітленість визначається багатьма факторами: орієнтацією будівлі по сторонах світу, поверховістю, ступенем затіненості будівлі, розмірами і конфігурацією вікон, щільністю забудови кварталу, наявністю лоджій, балконів. Враховуються оформлення фасаду, наявність архітектурно-будівельних елементів, забрудненість стекол і ін

Природна освітленість здійснюється прямим, розсіяним і відбитим сонячним світлом. У більшості будинків природну освітленість забезпечують вікна (бічна освітленість); за останні роки з'явилися квартири мансардного типу з верхнім освітленням через світлові ліхтарі і верхні отвори.

Найбільше гігієнічне значення має інсоляція, тобто освітлення приміщення сонячними променями, що надає оздоровляюча вплив на організм і бактерицидну дію на мікрофлору повітря. Санітарними нормами визначається інсоляція по трьох типах інсоляціонного режиму в залежності від орієнтації приміщення по сторонах світу, часу інсоляції в годинах, відсотка інсоліруемой площі підлоги, нагрівання приміщення в кілокалорії на квадратний метр на годину. Ці нормативи грають важливу роль в регламентації щільності житлової забудови, поверховості будівлі, розміщення допоміжних будівель, розмірів прибудинкових ділянок.

При широтної орієнтації дому нормативна тривалість інсоляції повинна дотримуватися хоча б в одній з житлових кімнат квартири двосторонньої планування. При мерідіанальной орієнтації будівлі забезпечується інсоляція всіх житлових приміщень.