Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
листокрутки на плодовіх......doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
687.1 Кб
Скачать

4.2. Система заходів для захисту плодових насаджень від шкідників

Планувати й успішно здійснювати захист плодових насаджень можна тільки за умови інформованості про наявність шкідників та їх чисельності. Для цього потрібно щороку проводити обстеження садів у кожному господарстві з метою виявлення та визначення ступеня заселеності ними дерев.

Досконала агротехніка для догляду за плодовими деревами й утримання ґрунту в саду, а також боротьба з хворобами підвищують стійкість насаджень до пошкоджень шкідниками.

У зв'язку з тим, що шкоди завдає значна кількість шкідників, за­хисні заходи потрібно організовувати так, щоб одночасно впливати на весь комплекс шкідливих організмів.

Усі заходи захисту слід проводити у чітко визначені періоди, пов'язані з розвитком шкідників і фенологією плодових дерев.

Весняний період. Наприкінці лютого — на початку березня під час відлиг провести побілку (або її підновлення) стовбурів і скелетних гілок. До розпускання бруньок за середньодобової температури понад 4- 5 °С — обприскування дерев одним із овіцидів проти зимуючих яєць листовійок. У фенофазу відокремлення бутонів — рожевого бутона — обприскування дерев інсектицидами для придушення комплексу шкідників — листогризучих, сисних, довгоносиків, пильщиків та ін. Глибоке розпушування і грунту, прорідження крон, вирізування «вовчків», зрізання й сполювання сухих і пошкоджених гілок та інші агротехнічні заходи.

Літній і осінній періоди. Систематичне збирання і видалення із саду падалиці та гнилих плодів. Вирізування й спалювання гілок, пошкоджених гусеницями листовійок. Побілка штамбів і скелетних гілок 20%-м вапняним молоком. Боротьба з мишоподібними гризунами.

Осінньо-зимовий період. Очищати і спалювати стару кору. Приваблення в сади комахоїд­них птахів, підгодівля їх під час снігопадів (Литвинов, 2005).

Один раз на два роки під зяблеву оранку на глибину 20-22 см слід вносити повне мінеральне добриво в дозі по 120 кг діючої речовини на гектар, такий прийом забезпечує підвищення продуктивності насаджень і зниження шкодочинності гусені листокруток.

Застосування хімічного методу.

Обробку плодових насаджень інсектицидами рекомендується проводити тільки при перевищенні економічного порогу шкодочинності гусениць листовійок.

Загибелі зимуючих стадій листокруток сприятиме обприскування – промивання дерев 1% розчином ДНОКу, 15 кг/га.

Друге обприскування в зерняткових садах доцільно провести на початку розпускання бруньок, коли з’являються перші гусениці листокрутки. Найефективнішими препаратами є: Актара, к.с., 0,14 кг/га, Діазинон, к.е., 1 л/га, Дурсбан, к.е., 2 л/га, Нурелл Д, к.е., 1,5 л/га, Піринекс, к.е., 2 л/га.

Третє обприскування проводять у літній період, під час відродження гусениць другого покоління. Використовують такі препарати:

У боротьбі з гусеницями листовійок доцільно проведення обприскування садів інсектицидами відразу ж після цвітіння, а також у літній період, в період масового відродження гусениць.

У фазу зеленого конуса проти гусениць листовійок можна застосовувати такі препарати: Бі-58 Новий, 40% к.е., Карате Зеон 050 CS, мк.с., Кораген, 20% к.с., Номолт, 15% к.с., Фастак, 10% к.е.. (Перелік пестицидів, 2010)

Таблиця 6