Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
листокрутки на плодовіх......doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
687.1 Кб
Скачать

Фенологічний календар розвитку розанової листовійки (Archips rosana) Зона – східний Лісостеп України

Рік спостережень

Кількість поколінь

Зимуюча стадія

Розвиток комах по місяцях і декадах

Примітка

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

Багаторічні спостереження

1

Яйця

.

.

.

-

.

-

.

-

-

0

-

0

0

+

0

+

.

+

.

+

.

+

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

До розпускання бруньок 3 – 5 кладок/ дерево

До початку цвітіння 0,5-3 гусениці/м гілки

Умовні позначення:

0 – лялечка . - яйце

+ - імаго - - личинка

Період шкодочинності Заходи захисту

Гусениці розанової листовійки пошкоджують яблуню, грушу, айву, вишню, черешню, абрикос, сливу, терен, грецький горіх, дуб, в’яз, берест, липу, березу, вербу, тополю, жимолость та інші листяні породи. Вони дуже багатоїдні; вони пошкоджують листя багатьох видів листяних порід в лісах і парках, звідки часто перелітають в сади і ягідники.

У період оголення суцвіть у яблуні гусениці вигризають бруньки, які розпустилися, бутони, квітки. З появою листя обплітають і стягують їх павутиною в грудочку або згортають у трубку і в такому гнізді об'їдають їх, звідси і назва-листовійки. Гусениці кілька разів змінюють місця, стягуючи в грудочку (трубку) листя і пошкоджуючи нові. На плодах вони вигризають ямки різної форми і глибини. Такі плоди опадають або, продовжуючи рости, набувають потворної форми (Літвінов, 2009; Сорочинский, 1998 ).

Для захисту захисту саду від розаннової листовійки можна використовувати такі препарати Альфагард 100, Бi-58 нoвий, Базудин 600 EW, Бульдок, Данітол, ДНОК, Дурсбан 480, Інceгap 25 WP , Кapaтe 050 ЕС, Мiтaк, Матч, Нypeл Д, Номолт, Пілот 480, Рогор-С, Сoнeт, Тaлcтap, Ф'юpi, Фaстaк, Фуфанон, Шepпa 25 КЕ, Штефесін. Дуже ефективним є застосування трихограм, а також виконання всіх агротехнічних методів захисту саду від листокруток. (Перелік пестицидів, 2010)