Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бобринська с.р..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
299.52 Кб
Скачать

5.Середні багаторічні дані про кількість опадів (метеостанція м.Бобринець)

Місяці

1

11

111

1V

V

V1

V11

V111

1X

X

X1

X11

За рік

Опади, мм

26

27

26

40

53

66

82

63

51

49

36

33

552

Недостатня кількість опадів у посушливі роки в більшості припадає на травень-червень місяці, що негативно впливає на розвиток сільськогосподарських рослин.

Улітку основна маса опадів випадає у вигляді дощу, а саме – злив, які мало проникають у грунт, а більше стікають по схилах. Це призводить до розмиву ґрунту, утворення ярів, промоїн, викликає загибель сільськогосподарських рослин.

Взимку опади випадають у вигляді снігу. Нерідко зими тут теплі і малоснігові. У теплі зимові дні сніг сходить з полів у вигляді талих вод, що негативно впливає на перезимівлю озимих культур і багаторічних трав.

Весною і влітку часто бувають суховії. І сильні вітри (більше 15м за секунду). Найбільша кількість днів з сильним вітром буває у травні, квітні і березні.

7. Повторюваність суховійних вітрів,%

Назва вітрів

Напрямки

Усього

Пн

ПнСх

Сх

ПдСх

Пд

ПдЗх

Зх

ПнЗх

Суховійні

5

10

25

30

15

5

5

5

100

Абсолютний максимум температури (+38°С) спостерігається в липні, а абсолютний мінімум (-34°С) - у січні місяці.

Середньорічна температура за рік складає 8.2°С. Різка зміна температури в зимовий і літній періоди негативно впливає на розвиток сільськогосподарських культур, можливість вимерзання озимої пшениці, вигорання сільськогосподарських культур улітку.

У цілому кліматичні умови району, в якому знаходиться Бобринська сільська рада, сприятливі для вирощування всіх районованих сільськогосподарських культур.

Рослинність. Рослинність має важливе значення серед інших факторів грунтотворення.

Трав’яниста рослинність щорічно повертає у грунт велику кількість органічних речовин. Рослинність має великий вплив на водний режим і динаміку розчинних речовин.

Природна трав’яниста рослинність представлена такими асоціаціями: пирій повзучий, типчак, ковиль, тонконіг, стоколос, лобазник, цикорій, полинь, подорожник, чебрець, осот рожевий, ромашка, кульбаба, молочай і ін.

На посівах культурних рослин трапляються бур’яни: лобода, осот, свиріпа, берізка польова, повитиця, а у заболочених місцях балок – осоки, очерет, калюжниця, щавель.

На території Бобринської сільської ради є захисні лісосмуги, в яких ростуть: біла і жовта акація, клен, шовковиця, тополя, дуб, абрикоса, вишня, слива.

Гідрологічні умови. Поверхневе зволоження земель Бобринської сільської ради відбувається за рахунок атмосферних опадів, унаслідок чого врожайність сільськогосподарських культур знаходиться в прямій залежності від них. Рівнинні ділянки вододілів отримують усю кількість опадів, характерну для кліматичної зони, в якій розміщене господарство. Схилові землі, у зв’язку з поверхневим стоком, зволожуються на меншу глибину і перебувають у гірших умовах. Понижені елементи рельєфу, крім атмосферних опадів, отримують додаткову кількість вологи за рахунок поверхневого стоку.

Ґрунтові води на дні балок знаходяться на глибині 60-100 см, а на схилах-12-20 м і на процес формування ґрунтів впливу не мають.

Рельєф. Рельєф землекористування являє собою плато з розвиненою балковою мережею, загальна довжина якої становить 15км. Різниця у висотах на території сільської ради досягає 45 м. Середня крутість схилів балок 5°-6°, а в деяких місцях 10°-12° і більше.

Ерозійні процеси на схилах і дні балок виражені в різній мірі та формі, залежать від експозиції і крутості схилів та використання земель у сільському господарстві. Північно-західні схили в цілому більш задерновані і менш еродовані.

На схилах і дні балок спостерігаються промоїни глибиною від 20 до 50 см, зрідка вони досягають глибини 100см.

На вирівняних плато помітно виділяються невеликі пониження, угловини. В таких місцях опади майже повністю поглинаються ґрунтом. Схили добре виражені, переважно пологі.

У цілому рельєф території Бобринської сільської ради дозволяє проводити польові роботи із застосуванням сільськогосподарських машин.

Природно кліматичні-умови господарства.Поширення ґрунтів на території господарства і їх родючість характеризується конкретним поєднанням умов, за яких проходив грунтоутворний процес.

Головними факторами, які впливають на формування ґрунтів, є мікроорганізми, рельєф місцевості, клімат, глибина залягання ґрунтових вод і господарська діяльність людини. На території Бобринської сільської ради виділено 8 агровиробничих груп ґрунтів (табл. 7)