Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальне мовознавство, курс 5 (маг.).docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
166.31 Кб
Скачать

Vіі. Зразки завдань до модульних контрольних робіт та критерії їх оцінювання модульна контрольна робота та методичні рекомендації до її виконання

Модульна контрольна робота є підсумковою в курсі і передбачає перевірку знань студентів з проблем: природа мови, порівняльно-історичне мовознавство, методи мовознавства.

Кожний варіант включає три питання. Перше питання присвячено сутності мовного феномену. У другому питанні представлені напрямки лінгвістики та основні лінгвістичні методи. Третє питання – практичного характеру, Воно передбачає з’ясування мовного кругозору студентів, оволодіння ними базовими поняттями лінгвістики та сучасної мови, наявність мовної творчої інтуїції, здатність до інтерпретації мовних фактів, володіння методами аналізу.

При відповіді на перше питання треба давати чіткі дефініції понять, вказувати логічні зв’язки між ними, ілюструвати мовними фактами.

Розкриваючи питання щодо лінгвістичних напрямків, треба вказати період та вихідні засади напрямку, методи, діячів, які працюють у цьому напрямку, головні досягнення.

При розкритті лінгвістичного методу, слід зазначити у якому лінгвістичному напрямку він був розроблений, для якого матеріалу він був релевантний, при можливості вказати автора, якщо він відомий, та продемонструвати дію цього методу на мовному матеріалі.

Третє питання має на меті виявити лінгвістичні здібності студента та рівень його лінгвістичних знань, накопичених протягом навчання у ВНЗ.

Даючи відповідь на питання, треба вказувати аргументи вибору, можна вказувати варіанти відповідей, особливо цінується розкриття шляху пошуку відповіді на питання.

Кожне питання оцінюється за чотирибальною шкалою.

Vііі. Підсумковий контроль

Формою підсумкового контролю із “Загального мовознавства” є екзамен.

Екзамен

Студентам, які мають семестровий рейтинговий бал з дисципліни 63–70, за рішенням кафедри може бути виставлена підсумкова оцінка за дисципліну за національною шкалоювідмінно, за шкалою ЄКТС –А.Підсумковий рейтинговий балвиставляється шляхом додавання до семестрового рейтингового бала студента30 балів.

Екзамен відбувається в усній формі. Максимальний екзаменаційний бал становить 30.Викладач оцінює відповідь студента на екзамені (диференційованому заліку) у 4-бальній шкалі. Ця оцінка трансформується векзаменаційний рейтинговий балу такий спосіб:

5— 30 балів;

4— 23 бали;

3— 18 балів;

2— 0 балів.

Підсумкова оцінка за дисципліну виставляється за підсумковим рейтинговим балом (сума семестрового рейтингового бала та екзаменаційного бала) за таблицею:

Підсумковий рейтинговий бал

Оцінка за шкалою ЄКТС

Підсумкова оцінка за дисципліну за національною шкалою

90-100

А

відмінно

82-89

В

Добре

75-81

С

66-74

D

задовільно

60-65

Е

40-59

незадовільно з можливістю повторного складання

39 і менше

F

незадовільно з обов'язковим повторним курсом

Якщо студент на екзамені з дисципліни, з якої він мав семестровий рейтинговий бал менше 42 балів, отримуєпозитивну екзаменаційну оцінку (“5”,“4”,“3”), то такому студенту виставляється підсумкова оцінка з дисципліни за національною шкалоюлишезадовільно, за шкалою ЄКТС –E, а в екзаменаційній відомості в графі «Підсумковий рейтинговий бал» ставиться60 балів.

За результатами роботи студентів під час семінарських занять та самостійної роботи наприкінці семестру проводиться атестація. Атестуються студенти, які відвідували заняття, відповідали на семінарських заняттях, виконували самостійну роботу. При цьому:

1) оцінка “відмінно” ставиться студенту, який не пропускав заняття без поважної причини, відповідав не менше 2-х разів на семінарських заняттях, має оцінку за реферат “5”, середній бал якого вищий за “4,5”;

2) оцінка “добре” ставиться студенту, який відвідував заняття, виконував завдання самостійної роботи, середній бал якого вищий за “4”;

3) оцінка “задовільно” ставиться студенту, який відвідував заняття, виконував завдання самостійної роботи, середній бал якого вищий за “3”;

4) оцінку “незадовільно” отримує студент, який пропускає заняття, за відповіді на семінарських заняттях має “2”. “Незадовільно” ставиться студентові і тоді, коли він відвідував заняття, але не виконав робочої програми від початку атестації, не відповідав на семінарських заняттях, не виконав завдання самостійної роботи.

7) Не атестується студент, який не був присутній на жодному семінарському занятті, не виконав самостійну роботу і не має жодної оцінки.