Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodichkaElektrika.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
5.44 Mб
Скачать

Послідовність виконання завдання.

  1. Скласти електричну схему за рис.6. Ключ К замикається тільки під час зняття показів за шкалою амперметра і вольтметра.

  2. Визначити залежність спаду напруги на зовнішній частині кола від сили струму в ній. Для цього необхідно змінювати опір реостату . Значення опорів встановлювати такі, щоб напруга в колі змінювалась приблизно на 0,2В.

  3. Результати вимірювань занести до таблиці 1. При розімкненому ключі покази вольтметра відповідають ЕРС джерела струму.

Рис. 6

  1. Побудувати графік залежності .

  2. За графіком визначити значення ,,. Результати занести дотаблиці 2.

Таблиця 1.

досліду

, Ом

, А

, В

Таблиця 2.

Джерело струму

, В

, А

, Ом

Завдання 2. Визначення залежності корисної, повної потужностей і ККД джерела струму від сили струму в колі.

Послідовність виконання завдання.

  1. Використовуючи дані таблиці 1, розрахувати повну потужність за формулою (11), корисну потужність за формулою (12) і ККД джерела струму за формулою (14). Результати розрахунків занести до таблиці 3.

  2. Побудувати на одній і тій самій системі координат графіки залежності аналогічнорис. 2.

Таблиця 3.

досліду

, Вт

, Вт

, %

Завдання 3. Вимірювання ЕРС фотоелемента компенсаційним методом і дослідження її залежності від освітленості фотоелемента.

Рис. 7

Якщо підключити вольтметр до джерела струму, то його покази будуть відрізнятися від ЕРС джерела, яким би великим не був опір вольтметра :

. (16)

Для точного вимірювання ЕРС джерела використовується компенсаційний метод.

Лабораторна установка для виконання завдання складається із зачорненої всередині камери з оптичною лавою. На лаві розташовані (рис.7): лампаЛз точковою ниткою розжарення і фотоелементФЕ. ПотенціометрП(дільник напруги) призначений для регулювання компенсуючої напруги, яка вимірюється вольтметромV. Для вимірювання включається фотоелемент тільки на короткий час за допомогою кнопкиК. Опір використовується для обмеження струму через фотоелемент (баластний опір).

За допомогою дільника напруги підбирається напруга, яка величиною дорівнює, а за знаком протилежна напрузі на клема розімкненого фотоелемента (тобто дорівнює величині фотоЕРС).

У випадку рівності величини фотоЕРС на клемах ФЕвеличин напруги на виході дільника напруги, що вимірюється вольтметромV, зовнішньому колі фотоелемента струму не буде. При замкненні кола ключемКстрілка мікроамперметраАвідхилятися не буде. Відсутність струму черезФЕвідповідає його роботі в режимі ЕРС. Напруга на потенціометрі в цьому випадку дорівнює ЕРС.

УВАГА! При складанні схеми треба уважно слідкувати за тим, щоб додатна клема ФЕ була приєднана до додатного затискача на потенціометрі, а від'ємна клема – до від'ємного затискача потенціометра.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]