Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 (1).docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
61.27 Кб
Скачать

4)Раціоналізм

Раціоналі́зм  (від лат. ratio — розум) — філософська точка зору, яка наголошує першість і компетентність розуму(логічного ходуміркування) в пошукахправди. В історії філософії раціоналізм протиставляєтьсяемпіризму— філософській установці, яка кладе в основу пошуків істинидосвід.

До видатних представників раціоналістичної школи мислення належали Бенедикт Спіноза,Рене Декарт,Готфрід Лейбніц. Особливе місце посідає філософіяІммануїла Канта, який намагався виділитиапріорнезнання, тобто ту частину знання людини, яку неможливо отримати з досвіду.

5)Сенсуалізм

Сенсуалізм (від фр. sensualisme, лат. sensus — сприйняття, почуття, відчуття) — напрямок в теорії пізнання, згідно з яким відчуття й сприйняття — основна й головна форма достовірного пізнання. Суперечить раціоналізму. Основний принцип сенсуалізму — «немає в розумі нічого такого, чого б не було в почуттях». Принцип сенсуалізму належить до чуттєвої форми пізнання, до якої крім відчуття входить також уява.

6)Матеріалізм марксизму

Маркси́зм — узагальнена назва сукупності теоретичних поглядів німецькихмислителівКарла Маркса (1818–1883)таФрідріха Енґельса (1820–1895)наісторію,політикутасуспільствозагалом, які їхні послідовники намагаютьсяінтерпретувати, розвивати та втілювати на практиці. Марксизм заявляє про себе, що він є системою революційних поглядівробітничого класу, що відображає об'єктивні закони розвитку людського суспільства та досвідкласової боротьбинародних мас протиексплуататорів, і постійно розвивається на основі узагальнення цього досвіду.

Першим марксизм визначив Енґельс, як «поєднання діалектичного методу з комуністичним світоглядом» («Анти-Дюрінг», 1878)[1]. Різноманітні інші визначення марксизму можна умовно розділити на наступні категорії:

  • засновану на історико-матеріалістичнихпоглядах теорію«наукового соціалізму»

  • різноманітні теорії, які, як на першоджерело, посилаються на Маркса та Енгельса.

  • політичні рухи, які орієнтуються на теорію Маркса

  • марксизм-ленінізм—радянськийрізновид марксизму, офіційну державну доктрину колишнього СРСР та радянського блоку

У ХХ ст.багато країн проголошували курс на побудову соціалізму (або комунізму) за марксистською програмою. Найбільшими з них булиСоюз Радянських Соціалістичних РеспублікіКитайська Народна Республіка.

7) Об`єктивний ідеалізм платона

Платон єдино гідним об'єктом вивчення вважає поняття, що є взагалі в Як результат подібного дослідження. Від чуттєвого уявлення починається всяке пізнання. Однак, це первинний зміст пізнання мінливе: воно змінюється в залежності від зміни суб'єктів і часу; його результат тому не являє собою істини, але є думкою, що вводить в оману. Тому не дивно, що софісти, зводячи усезнання до чуттєвого сприйняття, змішували знання з суб'єктивною думкою. Тільки поняття, здобуте мисленням, має постійністю, що рятує його від мінливості, і роблять його тому вмістом дійсного знання. 

Так як Платон ототожнює відносини між ідеями і чуттєвими сприйняттями, з одного боку, та ідеями і чуттєвими речами, з іншого, то у нього також об'єктивується і поняття душі. Поряд з людською душею виступає світова душа як незмінний посередника між світом ідей і чуттєвим світом; відображенням її можна також назвати людську душу, звичайно, в тому сенсі, що, хоча як індивідуальна, так і світова душа суть ожівотворяющей принципи, що з'єднують ідеї з матерією , але, разом з тим, світова душа має більш всеосяжне значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]