Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 (1).docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
61.27 Кб
Скачать

20)Філософські проблеми та їх вирішення

Незважаючи на те, що склад проблем та їх вираження у філософів різних епох і народів різний, у них в тій чи іншій мірі є і спільне, і вже сама ця обставина говорить про те, що вони не випадкові, а породжені якимись глибокими причинами .  Основна проблема світогляду - відношення людини до світу в цілому. Світогляд є загальна картина світу, тобто більш-менш складна і систематизована сукупність образів, уявлень і понять, в якій і через яку усвідомлюють світ у його цілісності та єдності, а також (що найголовніше) становище в цьому всесвітітакий його найважливішою (для нас) частини, як людство; основний питання світогляду - це питання про взаємовідносини «ми» (частини) і «воно» (цілого) 1.  У книзі А. Швейцера «Культура та етика» названі такі проблеми світогляду: кінцевий або нескінченний світ? У чому сенс твого життя? Що тобі треба в світі? Чого досягли ті, хто діяв до тебе? Яке значення мало те, до чого вони прагнули, для нескінченного світу? Що таке істина? Розв'язано чи дихотомія людськогоіснування: кінцівки тіла і нескінченності духу? У чому щастя людини? Що таке краса, любов, героїзм? І чи є вони цінностями, заради яких варто жити? 2  У сучасній літературі формулюються такі проблеми: Як дух співвідноситься з матерією? Чи існують в глибинах буття надприродні сили? Кінцевий або нескінченний світ? У якому напрямі розвивається Всесвіт і чи має вона мета у своєму вічному русі? Чи існують закони природи і суспільства або людиналише вірить у них в силу своєї схильності до порядку? Що таке людина, і яке його місце в загальній взаємозв'язку явищ світу? Яка природа людського розуму? Як людина пізнає навколишній світ і самого себе? Що є істина і оману? Що таке добро і зло? У якому напрямку і за якими законами рухається історія людства і в чому її таємний зміст? 

Отже, важливим джерелом світогляду та його проблем є буття індивіда, осмислення ним свого існування, перспектив свого буття.  Витоки світогляду не замикаються, однак, на індивідуальних потребах душі. Якщо вже кожен свідомий індивід прагне мати світогляд, відповідне його життєвому досвіду, то це прагнення тим більше виправдано для соціальних груп, класів, які мають свій історичний досвід.

23)Філософські проблеми буття

Проблема буття є однією з найдавніших тем філософських роздумів і досліджень. "Чому взагалі є суще, а не навпаки - ніщо?"

Проблема буття - це проблема сутності всього існуючого, а також проблема єдності світу як цілого.

Фундаментальність проблеми буття для філософії пов'язана насамперед із тим, що філософія виконує функцію людського світо-орієнтування, а буття - це найширше філософське поняття, і тому воно постає як граничний, цільовий, стратегічний людський орієнтир.

Умовою визначення буття як гранично широкої категорії є зіставлення його з небуттям. Але в реальному життєвому досвіді ми ніде й ніколи безпосередньо не стикаємося із небуттям як таким. Коли зникають певні матеріальні речі, змінюються природні явища, умирають живі істоти, ми розуміємо, що все це ще не є переходом у небуття, адже при цьому немає повного зникнення, а є лише перетворення певних форм та вимірів того, що існує, в інші форми та виміри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]