Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

5. Догляд за автоматом, його збереження Методика навчання догляду за автоматом та його збереженню

При навчанні чищенню і змащенню автомата рекомендується: вивчити загальні положення і правила чищення і змащення в різних умовах; дати коротку характеристику протиральним і мастильним матеріалам; розповісти і практично показати послідовність чищення і змащення; потренувати тих, кого навчають, у чищенні і змащенні.

На занятті доцільно мати: штатну зброю з приналежностями, набір протиральних і мастильних матеріалів, комплект дерев'яних паличок для чищення і змащення пазів, вирізів і отворів.

Спочатку пояснити, що всяка зброя повинна знаходитися в повній справності, чистоті і готовності до негайного застосування. Це досягається вмілим її чищенням і змащенням, а також правильним збереженням і заощадженням. Особливу турботу варто виявляти про стан ствола, тому що від цього залежить загальний стан зброї. При цьому бажано на прикладах розповісти про випадки недбалого відношення до зброї і наслідках цього. Далі коротко розповісти, який протиральний матеріал використовується, і звернути увагу тих, кого навчають, на його чистоту. Потім назвати мастильні матеріали, застосовувані для чищення і змащення зброї, і попередити про заборону використовувати інші мастильні матеріали. Розповісти про послідовність чищення і змащення.

Закінчивши пояснення, приступити до показу. Спочатку показати, як готується протиральний і мастильний матеріал, а потім наказати це виконати тим, кого навчають.

Показуючи огляд і підготовку приналежності, варто звернути увагу на її справність. Приступаючи до показу правил чищення частин і механізмів, необхідно підкреслити, що в першу чергу чиститься канал ствола. Корисно показати, як готується і накладається на протирку клоччя і як утримується зброя на спеціально обладнаному столі і при чищенні в польових умовах. Закінчивши показ, наказати виконати це тим, кого навчають, а самому стежити за правильністю виконання. По закінченні чищення каналу ствола показати правила його огляду. Під час чищення інших частин і механізмів показати правила користування комплектом паличок.

Вивчаючи змащення частин і механізмів, звернути увагу на те, щоб ті, кого навчають, обережно виливали з масельнички на дрантя необхідну кількість змащення, а не вмочали намотане на шомпол дрантя в масельничку чи в судину зі змащенням, тому що в останньому випадку мастильний матеріал забруднюється. Корисно також підкреслити, що змащення на металеві частини наноситься рівним, тонким шаром.

Надалі стежити за точним виконанням слухачами правил чищення і змащення зброї.

Догляд за автоматом, чищення та змащення

Автомат повинний знаходитися в повній справності і бути готовим до дії. Це досягається своєчасним і вмілим чищенням і змащенням і правильним збереженням автомата.

Чищення автомата, що знаходиться в підрозділі, проводиться:

— при підготовці до стрільби;

— після стрільби бойовими і холостими патронами — негайно по закінченні стрільби на стрільбищі; при цьому чистяться і змазуються ствольна коробка, канал ствола, газова камора, газовий поршень, затворна рама і затвор; остаточне чищення автомата проводиться після повернення зі стрільби і протягом наступних 3—4 днів щодня;

— після наряду і занять у полі без стрільби - після повернення з наряду чи занять;

— якщо автомат не застосовувався — не рідше одного разу в тиждень.

Після чищення автомат змазати. Змащення наносити на добре очищену і суху поверхню металу негайно після чищення, щоб не допустити впливу вологи на метал.

Чищення автомата робити в спеціально відведених місцях на обладнаних для цієї мети столах. У польових умовах чищення і змащення автомата проводиться тільки рідким рушничним змащенням.

Для чищення і змащення автомата застосовуються: рідке рушничне змащення - для чищення і змазування автомата при температурі повітря від +5 до -50°С; рушничне змащення - для змазування металевих частин автомата після їхнього чищення при температурі повітря вище +5° С; розчин РЧС - для чищення каналів стволів і інших частин автомата, підданих впливу порохових газів; дрантя чи папір KB—22 - для обтирання, чищення і змащення; клоччя — тільки для чищення ствола.

Для зручності чищення пазів, вирізів можна застосовувати дерев'яні палички. Категорично забороняється використовувати для чищення автомата абразивні матеріали.

Чищення автомата робити в наступному порядку:

1) Підготувати матеріали для чищення і змащення. 2) Розібрати автомат. 3) Оглянути приналежність і підготувати її для використання. 4) Прочистити канал ствола.

Покласти автомат у вирізи столу для чищення зброї чи на звичайний стіл, а при відсутності столу автомат уперти прикладом у землю чи підлогу.

Для чищення каналу ствола рідким рушничним змащенням просмикнути через проріз протирки клоччя чи дрантя, товщина шару повинна бути такою, щоб протирка вводилася в канал ствола невеликим зусиллям руки; налити на клоччя рідкого рушничного змащення і злегка пом'яти клоччя. Увести шомпол із протиркою і клоччям у канал ствола. Однією рукою утримуючи за дулову частину автомат, а іншою, взявшись за пенал, плавно, не згинаючи шомпол, просунути його по всій довжині каналу ствола кілька разів. Вийняти шомпол, перемінити клоччя, повторити кілька разів. Після цього ретельно обтерти шомпол і протерти канал ствола чистим сухим клоччям, а потім чистим дрантям. Оглянути дрантя; якщо на ній будуть помітні сліди нагару чи забруднення, продовжувати чищення, а потім знову протерти сухим клоччям і дрантям до чистого стану каналу ствола. Ретельно оглянути канал ствола на світло з дулової частини і з боку патронника повільно повертаючи ствол у руках; при цьому особливу увага звертати на кути нарізів і перевіряти, чи не залишилося в них нагару.

Чищення каналу ствола розчином РЧС робити йоржиком, змоченим у розчині; потім канал ствола протерти клоччям. Чищення розчином РЧС продовжувати до повного видалення нагару. Після цього протерти канал ствола сухим клоччям, а потім чистим дрантям. Наступного дня перевірити якість зробленого чищення. По закінченні чищення нарізної частини ствола вичистити патронник з боку ствольної коробки.

5) Газову камору, газову трубку і дуловий гальмо-компенсатор (полум’ягасник) промити рідким рушничним змащенням чи розчином РЧС і прочистити клоччям (дрантям) за допомогою шомпола чи дерев'яної палички. Газову камору після чищення розчином РЧС насухо протерти дрантям, оглянути канал ствола, щоб у ньому не залишилося сторонніх предметів, і обтерти ствол зовні. Газову трубку і компенсатор після чищення насухо протерти.

6) Ствольну коробку, затворну раму, затвор, газовий поршень чистити дрантям, просоченим рідким рушничним мастилом чи розчином РЧС, після чого насухо протерти. Якщо для чищення після стрільби застосовується рідке рушничне мастило, газовий поршень, а також циліндричний виріз затвора покрити змащенням чи обгорнути їх на 3—5 хв. дрантям, змоченим мастилом. Після цього за допомогою палички видалити затверділий пороховий нагар і насухо їх протерти. Теж відноситься до внутрішньої поверхні дулового гальма-компенсатора (полум’ягасника).

7) Інші металеві частини насухо протерти дрантям.

8) Дерев'яні частини обтерти сухим дрантям.

Змащення автомата робити в наступному порядку:

1) Змазати канал ствола. Змазати патронник і дуловий гальмо-компенсатор.

2) Інші металеві частини і механізми покрити тонким шаром змащення. Зайве змащення сприяє забрудненню і можуть викликати затримки при стрільбі. Дерев'яні частини і самосвітні крапки на мушці і цілику не змазувати.

3) По закінченні змащення зібрати автомат, перевірити роботу його частин і механізмів, вичистити і змазати магазини і приналежність.

Автомат, внесений з морозу в тепле приміщення, чистити через 10—20 хв. Рекомендується перед входом у тепле приміщення зовнішні поверхні автомата обтерти дрантям, просоченим рідким рушничним змащенням.