Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Порядок контрольного огляду автомата співробітниками овс, за якими автомат закріплений як табельна зброя

Для перевірки справності автомата, його чистоти, змащення і підготовки до стрільби проводяться контрольні огляди автомата, приналежності і магазинів.

Офіцери оглядають автомати періодично в терміни, встановлені Інструкцією з забезпечення збереження зброї, боєприпасів і спеціальних засобів в органах і підрозділах внутрішніх справ, затвердженої наказом МВС України від 06.07.2001 № 541., а також перед стрільбою і перед виконанням службових обов'язків підлеглими.

Несправності автомата повинні усуватися негайно. Якщо усунути їх у підрозділі не можна, автомат відправити в майстерню.

Несправності, що порушують нормальний бій автомата:

— мушка погнута, змістилася убік, нагору чи вниз;

— прицільна планка погнута;

— ствол погнутий;

— забоїни на дуловому зрізі ствола, розтертість каналу ствола, знос і округлення кутів полів нарізів, раковини, хитання прицільної планки, мушки, приклада.

Порядок контрольного огляду автомата:

При щоденному огляді переконатися в наявності всіх частин автомата і перевірити: чи немає на зовнішніх частинах іржі, бруду, а також ум'ятин, подряпин і інших ушкоджень, чи немає на дерев'яних (пластмасових) частинах тріщин, відколів і збитостей; чи надійне кріплення шомпола; перевірити стан змащення на видимих без розбирання частинах, наявність ременя.

При огляді автомата перед заступленням на службу, перед виходом на заняття перевірити те ж, що і при щоденному огляді, крім того, перевірити справність прицілу і мушки; переконатися, що в каналі ствола немає сторонніх предметів, перевірити правильність роботи частин і механізмів.

При перевірці справності прицілу і мушки переконатися, що проріз на гривці прицільної планки не має забоїн, хомутик плавно переміщається по прицільній планці і надійно закріплюється у встановленому положенні засувкою, пружина надійно утримує прицільну планку. Мушка не погнута і міцно утримується в полозку, риска на полозку збігається з рискою на основі мушки, полозок міцно утримується в основі мушки. На автоматах з нічними прицілами, перевіряється кріплення і працездатність прицілу НСПУ.

При перевірці правильності роботи частин і механізмів треба:

— поставити перевідник на автоматичний вогонь (АВ), відвести затворну раму назад до відмовлення і відпустити її; при цьому затворна рама повинна енергійно повернутися в переднє положення; знову відвести затворну раму назад, натиснути на спусковий гачок і, притримуючи затворну раму за рукоятку, повільно відпустити її; при підході затворної рами в крайнє переднє положення повинний бути чутний щиглик — удар курка по ударнику;

— поставити перевідник на одиночний вогонь (ОД), натиснути на спусковий гачок, відтягнути затворну раму назад до відмовлення і, не відпускаючи спускового гачка, відпустити затворну раму; відпустити спусковий гачок, при цьому повинний бути чутний щиглик — курок, що вийшов із зачеплення із шепталом одиночного вогню, стає на бойовий взвод; після цього поставити автомат на запобіжник і натиснути на спусковий гачок; хвіст спускового гачка не повинний відходити назад, а курок повинний залишатися на бойовому взводі. Зняти автомат із запобіжника і натиснути на спусковий гачок - повинний бути чутний удар курка по ударнику.

При перестановці перевідника перевірити, чи надійно він утримується у встановлених положеннях.

При огляді автомата під час чищення перевірити кожну частину і механізм окремо і переконатися, що на металевих частинах немає пошкоджень, іржі і бруду, а на дерев'яних (пластмасових) частинах — тріщин і збитостей. Особливу увагу варто звертати на стан каналу ствола, газової камори, газової трубки і газового поршня.

При огляді приналежності перевірити наявність і справність усіх предметів приналежності.