Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.розр.-АК-Чурмантаев.doc
Скачиваний:
5743
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Перевірка бою

Автомат, що знаходиться в підрозділі, повинний бути завжди приведений до нормального бою.

Перевірка бою автомата проводиться:

— при надходженні його в підрозділ;

— після ремонту, заміни частин, що могли б змінити його бій;

— при виявленні під час стрільби ненормальних відхилень куль.

Перед перевіркою бою автомат варто ретельно оглянути й усунути несправності.

Перевірка бою автомата і приведення його до нормального бою проводяться на стрільбищі в безвітряну погоду, у закритому тирі чи на захищеній від вітру ділянці стрільбища при нормальному освітленні. Стрільба проводиться кращими автоматниками.

При перевірці бою повинні бути присутні автоматники, за якими закріплені автомати і майстер по ремонту зброї з необхідним інструментом.

Перевірка бою автомата і приведення його до нормального бою проводяться стрільбою патронами зі звичайною кулею однієї партії. Дальність стрільби 100 м, приціл 3 (АКМ, АК74), «П» (АКС74У). Положення для стрільби — лежачи з упора. Автомат без багнета-ножа. Автомат приводиться до нормального бою з дуловим гальмом-компенсатором (полум’ягасником), що надалі при стрільбі не згвинчуються.

Стрільба ведеться по перевірочній мішені (чи по чорному прямокутнику розміром 35 см по висоті і 25 см по ширині), укріпленої на білому щиті висотою 1 м і шириною 0,5 м. При стрільбі по перевірочній мішені з автомата АКМ точкою прицілювання служить середина нижнього краю мішені, з автомата АК74 - середина нижнього краю мішені, відрізаної по п'ятій горизонтальній, АКС74У – по першій горизонтальній лінії. За контрольну точку (нормальне положення СТВ) приймається центр кіл. При стрільбі по чорному прямокутнику точкою прицілювання служить середина нижнього краю прямокутника; положення контрольної точки відзначається по відвісній лінії вище точки прицілювання при стрільбі з автомата АК74 на відстані 13 см, АКС74У – 19 см, з АКМ — 25 см. Точка прицілювання повинна знаходитися приблизно на рівні очей стріляючого.

Перевірка бою і приведення до нормального бою проводяться стрільбою одиночними пострілами (4 патрона).

Для перевірки бою стріляючий робить чотири постріли, ретельно й одноманітно прицілюючи під середину нижнього краю перевірочної мішені (чорного прямокутника). По закінченні стрільби керівник стрільб, оглядає мішень і по розташуванню пробоїн визначає купчастість бою і положення середньої точки влучення.

Купчастість бою визнається нормальної, якщо всі чотири пробоїни чи три (при одній що відірвалася) вміщаються в коло діаметром 15 см. Якщо купчастість розташування пробоїн не задовольняє цій вимозі, то стрільба повторюється. При повторному незадовільному результаті стрільби автомат відправити в ремонтну майстерню для усунення причин розкиду куль.

Якщо купчастість розташування пробоїн буде визнана нормальною, то визначається СТВ і її положення щодо контрольної точки.

Для визначення середньої точки влучення по чотирьох пробоїнах потрібно:

— з'єднати прямою лінією дві найближчі пробоїни і відстань між ними розділити навпіл;

— отриману точку з'єднати з третьою пробоїною і відстань між ними розділити на три рівні частини;

— точку розподілу, найближчу до двох перших пробоїн, з'єднати з четвертою пробоїною і відстань між ними розділити на чотири рівні частини.

Точка розподілу, найближча до перших трьох пробоїн, і буде середньою точкою влучення чотирьох пробоїн.

СТВ можна визначити також у такий спосіб: з'єднати пробоїни попарно, потім з'єднати середини обох прямих і отриману лінію розділити навпіл; точка розподілу і буде СТВ.

Якщо всі чотири пробоїни не вміщаються в коло діаметром 15 см, то СТВ дозволяється визначати по трьох більш купчасто розташованих пробоїнах за умови, що четверта пробоїна вилучена від СТВ трьох пробоїн більш ніж на 2,5 радіуси кола, що вміщає ці три пробоїни.

Для визначення СТВ по трьох пробоїнах потрібно:

— з'єднати прямою лінією дві найближчі пробоїни і відстань між ними розділити навпіл;

— отриману точку з'єднати з третьою пробоїною і відстань між ними розділити на три рівні частини. Точка розподілу, найближча до перших двох пробоїн, і буде СТВ.

При нормальному бої автомата СТВ повинна збігатися з контрольною точкою чи відхилятися від неї в будь-якому напрямку не більше ніж на 5 см, тобто вона повинна не виходити за межі малого кола перевірочної мішені. Автомат, бій якого при перевірці виявиться ненормальним, приводиться до нормального бою.