Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Osobliva_chastina_3_kurs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ННІПП НАВС, доктор юридичних наук, доцент

_______________В.Я.Горбачевський

«______» __________ 201__ року

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 4. Злочини проти волі, честі та гідності особи.

З дисципліни: Кримінальне право України. Особлива частина.

Категорія слухачів: студенти 3 курсу.

Навчальна мета: Отримання студентами знань.

Виховна мета: Виховати поважливе ставлення до закону.

Розвивальна мета: Розвити навички застосування закону.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв'язки: Кримінальне право. Загальна частина; Теорія держави та права; Кримінальний процес.

Запитання до семінару ( 2 год.):

  1. Експлуатація дітей.

  2. Використання малолітньої дитини для заняття жебрацтвом

  3. Незаконне поміщення в психіатричний заклад.

  4. Розвязання ситуативних завдань.

Тексти ситуативних завдань:

Завдання № 1

Приватний підприємець Дмитренко звернувся до керівника охоронної фірми “Щит” Карпіва із проханням допомогти у поверненні боргу в розмірі 10 000 доларів США від Саакяна. За допомогу Дмитренко пообіцяв Карпіву 50% від суми боргу. Карпів погодився та наказав своїм підлеглим Олексишину і Тузову знайти Саакяна та “особливо з ним не церемонитися”. Встановивши місце знаходження боржника, його силою заставили сісти до автомобіля й відвезли на дачу до Тузова, де у підвалі протримали декілька тижнів. Під приводом зняття суми з банківського рахунку Саакян був відпущений на один день, однак він встиг заявити в міліцію, працівники якої затримали зловмисників.

Завдання № 2

Радченко, знаючи про те, що її дочка та зять зловживають алкогольними напоями і належно не займаються вихованням своїх малолітніх дітей, таємно забрала їх з дитячого садка та повернулася до себе у село. Декілька тижнів потому діти стали проситися додому, однак Радченко їх не відпускала. При нагоді дітям вдалося втекти з села, і по дорозі до міста вони були затримані працівниками міліції (діти розшукувалися як викрадені), яким вони все розповіли.

Завдання № 3

Дерипаско, мати-одиначка, народила третю дитину. Не маючи змоги утримувати трьох дітей і бажаючи виправити своє матеріальне становище, вона продала свою новонароджену дитину подружжю Роденків, яке не мало своїх дітей.

Завдання № 4

Зощенко працювала медсестрою у місцевому пологовому будинку. Коли до них привезли в очікуванні пологів вагітну жінку, вона впізнала в ній свою односельчанку Іванів, з якою перебувала у напружених особистих стосунках. Теперішній чоловік Іванів колись зустрічався із Зощенко, однак покинув незадовго до весілля і одружився на її подрузі. Наступного дня Іванів народила дитину, а ще через два дні Зощенко замінила цю дитину на дитину іншої породіллі, маючи намір помститися.

Завдання № 5

Сущук, Ахатова і Коренчук організували злочинну групу, яка займалася викраденнями дітей віком від одного до трьох років з метою продажу їх за кордон для всиновлення бездітними сім’ями. Сущук, працюючи у відділенні внутрішніх справ, готував підроблені документи на дітей, яких “постачала” медсестра дитячої лікарні Ахатова. Документи були підставою для вивезення дітей за кордон. Дворічна Катя під час перебування на квартирі Коренчука тяжко захворіла. Коренчук помістив Катю до окремої кімнати, де залишена без догляду дитина померла.

Завдання № 6

Козлов, якому виповнилося 60 років, страждав психічним розладом на ґрунті зловживання алкоголем та стояв на обліку у місцевому психоневрологічному диспансері. Він неодноразово висловлював бажання покінчити життя самогубством, а також сварився із сином та невісткою через те, що відмовлявся скласти заповіт на користь сина. Тоді останній за пропозицією своєї дружини умовив знайомих лікарів-психіатрів Дронова і Курлова дати висновок про необхідність примусової госпіталізації Козлова. На підставі відповідного висновку Козлов був примусово госпіталізований до психіатричного стаціонару як особа, що характеризується, зі слів проживаючих з нею родичів, агресивною поведінкою.

Завдання № 7

До правоохоронних органів звернувся голова правління великого промислового підприємства “Азотхімпром” Шевченко із заявою про викрадення незнайомими особами із школи його внука, 11-річного Дмитра. Встановивши засоби для прослуховування телефонних розмов, співробітники правоохоронних органів згодом перехопили дзвінок, адресований Шевченку. Незнайомець просив того посприяти прийняттю його підприємством рішення про реалізацію за заниженими цінами семи вагонів алюмінію, який готували до відправки за кордон. Шевченко погодився, одночасно попросивши про тиждень часу на виконання вимоги, оскільки це питання він не міг вирішити одноособово. Протягом тижня працівники правоохоронних органів, реалізуючи отриману оперативним шляхом інформацію, затримали двох викрадачів, а згодом і третього, який перебував із викраденим Дмитром на знятій за фальшивими документами квартирі.

Завдання № 8

У сім’ї Сухових було дві доньки. Коли Сухов у третій раз повіз дружину до пологового будинку, то сказав, що третьої доньки йому не потрібно, погрожував “порішити всю сім’ю”. Дізнавшись, що в неї народилася дівчинка, Сухова, побоюючись виконання чоловіком погрози, попросила свою подругу Панталюк, лікаря пологового будинку, підмінити новонароджену дівчинку на хлопчика, обіцяючи винагороду. Панталюк прохання виконала.

Завдання № 9

Працівниками міліції у справах дітей було проведено розмову із 12-річним Олексієм, якого доставили з вокзалу, де він займався жебракуванням. Олексій розповів, що його мати померла, а батько відбуває покарання за вчинені злочини. Хлопця підібрала група циганів, які гастролювали по Західній Україні та займалися протиправною діяльністю, залучаючи до неї малолітніх осіб (крадіжками, збутом наркотиків, шахрайством із продажею “циганського золота”). Олексій понад 3 роки не відвідував школу, при медичному огляді було встановлена невідповідність його віку фізичному і психічному розвитку. При проведенні операції “Жебрак” було затримано 7 дорослих циган та 14 дітей віком від 6 до 14 років.