Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Osobliva_chastina_3_kurs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ННІПП НАВС, доктор юридичних наук, доцент

_______________В.Я.Горбачевський

«______» __________ 201__ року

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 18. Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг

З дисципліни: Кримінальне право України. Особлива частина.

Категорія слухачів: студенти 3 курсу.

Навчальна мета: Отримання студентами знань.

Виховна мета: Виховати поважливе ставлення до закону.

Розвивальна мета: Розвити навички застосування закону.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв'язки: Кримінальне право. Загальна частина; Теорія держави та права; Кримінальний процес.

Запитання до семінару ( 2 год.):

1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

2.Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди.

3.Провокація підкупу.

4.Розвязання ситуативних завдань.

Тексти ситуативних завдань:

Завдання № 1

Ревізія виявила у буфеті залізничної станції недостачу у 3430 грн. Завідувач буфету Рикун пояснив, що він відпустив у кредит велику кількість спиртних напоїв та дав у борг 1,5 тис. своєму знайомому Стрельбіцькому для влаштування весілля його сина. Ці показання були підтверджені Стрельбіцьким, який на прохання Рикуна під час проведення ревізії повернув йому борг за рахунок грошей, подарованих гостями на весіллі його сина. Суд засудив Рикуна за розтрату чужого майна за ч.4 ст.191 КК України. Чи правильно кваліфіковані дії Рикуна?

Завдання № 2

Касир комбінату комунальних підприємств Сихло та бухгалтер розрахункового відділу Чебрик вступили у злочинну змову і протягом двох років систематично підробляли підписи у платіжних відомостях на видачу зарплати, робили дописки і виправлення цифр, включали у відомості вигаданих осіб, розписуючись за них у одержанні грошей тощо. Ці суми списувались по касі, їх на свою користь звертали Сихло та Чебрик. Загальна сума склала 9740 грн. Старший бухгалтер Кокорін не викрив злочинних дій Сихло та Чебрика, оскільки не приділяв належної уваги контролю за використанням коштів підприємства. З його вини у бухгалтерії порушувалися Положення про ведення обліку праці і зарплати, Положення про головних і старших бухгалтерів. Через недбалість Кокоріна було здано в утиль документи первинного бухгалтерського обліку, які мали зберігатися протягом 5 років з часу складання.

Завдання № 3

Начальник УБЕЗ Генега дав вказівку підлеглому йому Єгорову – старшому групи – схилити осіб, що займаються виготовленням фальсифікованої горілки, до дачі хабара на суму 5 тис. грн. Знайшовши у Музальова такого роду продукт, Єгоров зажадав 5 тис. грн., а одержавши, передав гроші Генезі. Слідчий кваліфікував дії Єгорова за ст.368 КК України. Суд Єгорова виправдав, вказавши, що, по-перше, той діяв при виконанні наказу і, по-друге, до передачі грошей Генезі він добровільно заявив до органів міліції про отримання грошей від Музальова.

Завдання № 4

Директор державного підприємства “Медсервіс” Бобир перерахував призначені для закупівлі медикаментів гроші до комерційного банку та отримав золоту кредитну картку на своє ім’я, якою користувався при оплаті своїх витрат. Співробітникам підприємства, яким керував, він встановив зарплату у розмірі 5 тис. грн. на місяць. Згодом Бобир на невелику кількість грошей через іншу фірму “Фармтех” закупив прострочені медикаменти та браковану медтехніку, а основну частину грошей незаконно списав.

Завдання № 5

Проведеною ревізією у продуктовому магазині було виявлено недостачу товарів на велику суму. Причиною цього було погане ставлення завідувача магазину Голика до зберігання і обліку товарів та мішкотари: тару здавали на склад сільського споживчого товариства несвоєчасно; не завжди оформляли належним чином відпуск товарів; у документах неправильно проставляли їх ціну та кількість.

Завдання № 6

Друк, працюючи доцентом кафедри одного із інститутів, одержував від студентів-заочників гроші за заліки та екзамени, котрих останні не здавали, вносив відповідні записи в екзаменаційні відомості та залікові книжки. Адвокат заперечував обвинувачення Друка за ст.366 і 368 КК України, зазначаючи, що Друк є викладачем, який виконував свої професійні функції, а екзаменаційні відомості, залікові книжки не є офіційними документами в значенні ст.366 КК України.

Завдання № 7

Генеральний директор концерну “Укрхліб” Матюшок уклав із казахською комерційною структурою контракт на поставку великої партії пшениці першого сорту та перерахував партнерам 1,5 млн. бюджетних коштів. За вигідний контракт комерційна структура (директор Рустамов) організувала Матюшку та його сім’ї поїздку на дорогий курорт, після чого Рустамов, з дозволу Матюшка, почав поставляти тільки кормову пшеницю замість пшениці першого сорту, в результаті концерну “Укрхліб” було завдано матеріальної шкоди у розмірі 1 млн. грн.

Завдання № 8

Контролери електрозбуту Панов і Мачуляк виявили у будинках Ларіної, Свистуна та Пилюка електроприлади, підключені не через електролічильники. Одержавши від згаданих осіб по 200 грн., вони знищили складені акти про накладення штрафу.

Завдання № 9

Заступник голови обласної державної адміністрації Карпів дійшов домовленості із начальником відділу УЖКГ обласної адміністрації Барчуком, який виділив на перепланування і ремонт його п’ятикімнатної квартири 250 тис. грн., оформивши по документам цю суму як ремонт багатоповерхового житлового будинку.

Завдання № 10

Лісотехнік Винник та лісник Курило незаконно дозволили Скалкіну заготовити лісоматеріали і виділили для цього клеймуванням десять дерев сосни на пні. За це Скалкін дав Виннику 300 грн., Курило – 500 грн. та неодноразово у себе на квартирі пригощав їх горілкою. Скалкін встиг зрубати лише три сосни.

Завдання № 11

Проти Носова, який працював начальником станції з боротьби із хворобами тварин, було порушено кримінальну справу у зв’язку з обвинуваченням його у розкраданні коштів та зловживанні службовим становищем. Дізнавшись про це, він пішов до районного відділу внутрішніх справ, зайшов до кабінету слідчого Піруса і, коли той вийшов, поклав до кишені його пальта 300 доларів США. Після цього він зайшов до кабінету оперуповноваженого Глушкова, якийсь час розмовляв з ним про свою справу, а потім підійшов до вішалки і поклав до кишені його куртки 200 доларів США. Носов намагався вийти з кабінету, але був затриманий Глушковим, який у присутності понятих склав акт про те, що трапилось.

Завдання № 12

Польовий об’їждчик Рулько помітив на полі сільськогосподарського кооперативу трьох малолітніх дівчат, які збирали полову, що залишилася після комбайну, і спробував затримати їх. Коли дівчата почали тікати, він зробив у їх бік постріл з мисливської рушниці. Дробинами було спричинено легкі тілесні ушкодження двом 12-річним дівчатам.

Завдання № 13

При знятті лишків товарів у магазині, де працював завідувачем Мурін, було виявлено недостачу 80 тис. грн. Мурін заявив членами ревізійної комісії, що гроші зберігаються у холодильнику. Їх було пред’явлено комісії та оприбутковано касою. Під час досудового слідства встановлено, що Мурін протягом шести місяців частину виручки від реалізації товарів не здавав у банк, а за відсутності сейфу зберігав їх у холодильнику магазину, маючи на меті зібрати та здати до банку велику суму, щоб одержати більше преміальних.

Завдання № 14

У березні з горища п’ятиповерхового будинку зірвалася велика брила льоду в момент, коли внизу проходила громадянка Гірник. Від удару та була смертельно травмована. Великі сосульки, що наросли на даху, давно викликали стурбованість у мешканців цього будинку, однак їх неодноразові вимоги до ЖЕКу позбивати лід залишалися без будь-якої реакції.