Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Osobliva_chastina_3_kurs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ННІПП НАВС, доктор юридичних наук, доцент

_______________В.Я.Горбачевський

«______» __________ 201__ року

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 15. Злочини у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації

З дисципліни: Кримінальне право України. Особлива частина.

Категорія слухачів: студенти 3 курсу.

Навчальна мета: Отримання студентами знань.

Виховна мета: Виховати поважливе ставлення до закону.

Розвивальна мета: Розвити навички застосування закону.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв'язки: Кримінальне право. Загальна частина; Теорія держави та права; Кримінальний процес.

Запитання до семінару ( 2 год.):

  1. Ухилення від призову на строкову військову службу.

  2. Ухилення від призову за мобілізацією.

  3. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів.

  4. Розвязання ситуативних завдань.

Тексти ситуативних завдань:

Завдання № 1

Головний інженер військового заводу Дорошенко, не встигнувши на роботі вивчити матеріали, пов’язані із виробництвом нових видів артилерійського озброєння, взяв їх додому. Коли він знайомився з матеріалами, до його кімнати зайшов співробітник інституту Марусин, що проживав по сусідству. Дорошенко залишив матеріали на столі, прикривши їх газетою. Під час бесіди йому зателефонували, і він вийшов з кімнати. Марусин зазирнув у документи, що лежали під газетою, та протягом 10-12 хвилин знайомився з їх змістом. Дізнавшись такого роду інформацію, він, перебуваючи за декілька днів на рибалці, повідомив її в розмові своїм знайомим Скрябіну і Тереннику.

Завдання № 2

Пілоти пасажирського літака, виконуючи рейс поблизу державного кордону, відхилилися від курсу, перетнули кордон і заглибилися у повітряний простір суміжної держави на 25 кілометрів. Літак, під загрозою застосування зброї з боку військ ПВО, був змушений здійснити посадку, після чого з’ясувалося, що причина того, що сталося, – необачність пілотів.

Завдання № 3

Посилаючись на свої релігійні переконання, Колодюк ухилявся від чергового призову на дійсну військову службу, за що був притягнутий до кримінальної відповідальності і засуджений. У апеляції він просив скасувати вирок суду, оскільки його релігійні переконання не дозволяють йому брати до рук зброї.

Завдання № 4

Військовозобов’язаний Пославський одержав повідомлення від райвійськкомату про явку на збірний пункт для відправлення до військової частини на навчальні збори. Пославський прийшов до контори сільськогосподарського кооперативу, щоб разом з іншими військово-зобов’язаними їхати машиною до райцентру. Тут він дізнався, що інші були повідомлені про збори за тиждень, а він – того дня. Односельці почали сміятися, що його не було в списках, а він іде за когось іншого. Пославський вирішив не їхати і пішов додому. Автомашина з іншими військово-зобов’язаними поїхала до райвійськкомату без Пославського.

Завдання № 5

Мешканець одного із районів Закарпатської області Ступар пристав на пропозицію свого знайомого ще з часів військової служби Тер-Саакяна зайнятися переміщенням через державний кордон України нелегальних мігрантів із країни Близького Сходу та Азії, які мали намір потрапити до Західної Європи. Тер-Саакян повинен був підшуковувати потенційних “клієнтів”, а Ступар, використовуючи свої знання гірських маршрутів прикордонних районів, переправляти їх через кордон. Суттєву допомогу Ступарю надав син близької знайомої Яхимович, що проживав біля самого кордону та повідомляв дані про час і маршрути руху прикордонників, місце розташування їх стаціонарних постів. При переправленні 12 громадян Афганістану Ступар був затриманий.

Завдання № 6

Цебрин, не бажаючи служити у Збройних силах України, звернувся до знайомого лікаря Коропа з проханням дати пораду, як на військово-медичній комісії симулювати повну глухоту. Слідуючи порадам Коропа, Цебрин перед проходженням комісії звертався зі скаргами на свій слух до отоларинголога районної поліклініки Слижука, а потім на військово-медичній комісії симулював повну глухоту, але був викритий.