Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Osobliva_chastina_3_kurs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ННІПП НАВС, доктор юридичних наук, доцент

_______________В.Я.Горбачевський

«______» __________ 201__ року

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 5. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

З дисципліни: Кримінальне право України. Особлива частина.

Категорія слухачів: студенти 3 курсу.

Навчальна мета: Отримання студентами знань.

Виховна мета: Виховати поважливе ставлення до закону.

Розвивальна мета: Розвити навички застосування закону.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв'язки: Кримінальне право. Загальна частина; Теорія держави та права; Кримінальний процес.

Запитання до семінару ( 2 год.):

  1. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

  2. Розбещення неповнолітніх.

  3. Розвязання ситуативних завдань.

Тексти ситуативних завдань:

Завдання № 1

Жарков, зустрівши на безлюдній вулиці Р., вдарив її кулаком у обличчя та штовхнув її у напрямку кущів. Р. від падіння на деякий час втратила свідомість. Скориставшись цим, Жарков вступив з нею у статевий контакт, а коли потерпіла прийшла до тями, він, погрожуючи вбивством, повторно вчинив зґвалтування. Залишаючи Р., Жарков сказав, що якщо вона заявить про те, що сталося, він знайде можливість поквитатися. Експертизою встановлено, що Р. було заподіяно легкий розлад здоров’я і, крім цього, вона була заражена венеричною хворобою – сифілісом.

Завдання № 2

Кувалда попрохав свою давню знайому Зикову познайомити його з В., яка вчилася з нею в одній групі в училищі. При цьому він не приховував, що хотів би мати статевий зв’язок з В. Зикова запропонувала Кувалді прийти до неї додому, куди вона запросить і В., й там спробувати задовольнити своє бажання. В назначений час Кувалда прийшов на квартиру Зикової, де вже знаходилася В., та запропонував “по хорошому” вступити з ним у статевий акт. Однак В. категорично відмовилася і спробувала залишити приміщення. Тоді Зикова схопила її за волосся та повалила на підлогу, після чого Кувалда, не зважаючи на прохання В. її відпустити, зґвалтував її. В результаті цього у В., якій через 2 місяці виповнювалося 18 років, розвинулося хронічне душевне захворювання у формі шизофренії.

Завдання № 3

Тамілов неодноразово запрошував до себе додому учнів 7-9 класів і влаштовував для них “дні сексуальної розрядки”: демонстрував порнографічні фільми, а далі пропонував їм позувати, знімаючи оголених хлопчиків і дівчаток на відеокамеру. Притягнутий до кримінальної відповідальності Тамілов заперечував свою вину на підставі того, що всі учасники “сексуальних вечірок” приходили до нього добровільно і ні в які статеві відносини з ним та між собою не вступали.

Завдання № 4

Єпіфанов разом з Гараном та Олексюком в парку напали на 16-річних учениць ПТУ Н. і В., які після святкування дня народження подруги поверталися до гуртожитку. Гаран став тримати за руку В. і, погрожуючи їй розправою, забороняв кричати, а двоє інших, подолавши опір Н., вступили з нею у статевий зв’язок. За висновком експерта, Н. спричинено тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, а В. відбулася синцями на руці.

Завдання № 5

Луцюк зустрічався з підлеглими йому по службі жінками, розпивав з ними спиртні напої, після чого пропонував вступити у статеві зносини, обіцяючи перевести на краще оплачувану роботу. Теличкіна погодилася.

Завдання № 6

Портенко, застосувавши силу, уклав потерпілу Н. вниз обличчям на подушку і, притискаючи голову рукою, задовольнив свою статеву пристрасть неприроднім способом. Н. померла від асфіксії в результаті закриття дихальних шляхів (рота і носа) м’яким предметом.

Завдання № 7

Лопухін на нічній дискотеці познайомився із Т., декілька місяців потому вони зустрічалися. Незважаючи на умовляння Лопухіна, Т. не погоджувалася на перехід їх стосунків до інтимної сфери. Тоді Лопухін пообіцяв їй з нею одружитися, після чого у них було декілька статевих контактів, однак невдовзі розірвав з Т. всі стосунки та запропонував більше його не турбувати. Т. подала до правоохоронних органів заяву про зґвалтування.

Завдання № 8

Пройшовши конкурс, М. працевлаштувалася на роботу секретаркою в офіс великої іноземної компанії. Зарекомендувавши себе наполегливим і старанним працівником, згодом була підвищена до особистого секретаря-референта керівника компанії Кочкіна. Через деякий час, перебуваючи у закордонному відрядженні, Кочкін під приводом доопрацювання ділових документів запросив М. до свого номера в готелі, де запропонував вступити з ним у статевий зв’язок. В іншому ж випадку пообіцяв звільнити її з роботи. Маючи на утриманні малолітню дитину та непрацездатних батьків, М. погодилася. Повернувшись із відрядження, М. вважала, що такого з нею більше не трапиться, однак Кочкін продовжував вимагати вступати з ним у статеві контакти, пригрозивши розказати її батькам “чим вона займається на роботі”.

Завдання № 9

Викладач сільгоспакадемії Лісник на іспиті оцінив знання студентки-заочниці Каравайко як незадовільні та сказав, що вона не одержить позитивної оцінки доти, поки не буде більш кмітливою у міжособистісних відносинах з викладачем. Перепитавши, чи йдеться про інтимну близькість та, отримавши ствердну відповідь, Каравайко вступила у статевий зв’язок з Лісником, після чого останній оцінив її знання з навчальної дисципліни як задовільні.

Завдання № 10

16-річна Панькіна та 15-річна Татарчук, які відбували покарання у виховній колонії, побивши новоприбулу 15-річну Красулю, вчинили щодо неї дії сексуального характеру. Красуля чинила опір, але на допомогу Панькіній і Татарчук прийшла 17-річна Козочкіна. Панькіна і Татарчук захворіли на венеричну хворобу.