Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
152.06 Кб
Скачать

2. Модульний тематичний план з курсу «Основи менеджменту» для студентів денної форми навчання

п/п

Назва розділів і тем

Кількість годин по видах занять

Аудиторних

У тому числі

примітки

Лекції

Семінарські заняття

Практичні заняття

Модуль №1

1

Поняття, сутність і принципи менеджменту

6

2

4

-

-

2

Функції менеджменту

6

2

4

-

-

3

Методи менеджменту

8

4

4

-

--

4

Практичний досвід міжнародного менеджменту

6

2

2

2

-

РАЗОМ

26

10

14

2

ПІДСУМКОВА ФОРМА КОНТРОЛЮ – ЗАЛІК

3. Зміст тем з дисципліни « Основи менеджменту»

Тема №1 «Поняття, сутність і принципи менеджменту»

ЧАС : 2 ГОД.

Менеджмент як науково обґрунтована та якісно побудована система управління організацією. Предмет науки про менеджмент , суб’єкт і об’єкт вивчення менеджменту. Співвідношення понять «управління» і «менеджмент». Організації як об’єкти управління. Колектив працівників в організації. Формальні і неформальні групи працівників.

Процес менеджменту . Менеджери і підприємці. Рівні управління. Закони і закономірності менеджменту. Принципи менеджменту.

Характеристика основних етапів розвитку менеджменту. Школа наукового управління. Школа «фордизму». Класична школа управління. Школа людських стосунків. Школа поведінських наук. Розвиток управлінської науки в Україні.

Тема № 2 «Функції менеджменту» час: 2 год.

Поняття функцій менеджменту та їх класифікація. Взаємозв’язок загальних і конкретних функцій.

Планування як загальна функція та його види. Поняття та етапи стратегічного планування. Оперативне планування та його етапи. Поняття бізнес – плану та його структура.

Організування як загальна функція менеджменту. Повноваження, відповідальність і делегування. Організаційні структури управління. Основні етапи аналізу та оцінювання.

Мотивування як загальна функція менеджменту. Сутність змістовних та професійних теорій мотивації та регулювання як загальних функції менеджменту. Взаємозв’язок між регулюванням та іншими функціями менеджменту.

Тема № 3 « Методи менеджменту» час : 4 год.

Сутність і особливості формування методів менеджменту та їх класифікація.

Сутність, класифікація та процес вироблення управлінських рішень. Процес прийняття управлінських рішень. Поняття оптимізації управлінських рішень та методи системної орієнтації, науковий, застосування моделей. Прогнозування як різновид планування.

Сутність комунікацій та їх інформаційне забезпечення. Комунікації ділових партнерів. Чотири стратегії ведення ділових переговорів та їх тактичні прийоми.

Сутність та основні засади керівництва . Лідерство та влада, форми влади. Стилі керівництва. Конфлікти і стреси як об’єкти керівництва. Юридична та соціальна відповідальність у менеджменті. Роль , етики та естетики у менеджменті.

Тема № 4 «Практичний досвід міжнародного менеджменту»

Особливості північноамериканської моделі менеджменту. Роль кадрових служб у використанні людського потенціалу. Перехід від стратегічного планування до стратегічного менеджменту.

Особливості німецької системи менеджменту, «Модель Гарцбурга». Особливості шведської системи менеджменту ( досвід «мотивування»).

Особливості керуючої та керованої систем у фінському менеджменті.

Особливості французької системи менеджменту.

Особливості японської системи менеджменту. Японські методи менеджменту і особливості прийняття управлінських рішень. Можливості використання елементів японського менеджменту в Україні.