Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_4_KN_nova.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
576.43 Кб
Скачать

Основні терміни дисципліни

Адміністративна відповідальність як вид юридичної відповідальностіце специфічна форма реагування держави, в особі її компетентних органів, на вчинення адміністративних проступків, згідно з якою особи, що вчинили ці проступки, повинні відповісти перед уповноваженими державними органами за свої неправомірні дії і понести за це адміністративні стягнення в установлених законом формах і порядку.

Адміністративна деліктоздатністьце здатність особи нести адміністративну відповідальність за свої вчинки.

Адміністративне правопорушення (проступок)— це протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Адміністративні стягнення -це матеріалізований вияв адміністративної відповідальності, негативний правовий наслідок неправомірної поведінки особи, яка вчинила адміністративний проступок і повинна відповісти за свій протиправний вчинок та понести за це відповідне покарання у вигляді певних несприятливих заходів морального, матеріального та фізичного впливу.

Мета адміністративного стягненняє мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Юридичний склад адміністративного проступку- це передбачена нормами адміністративного права сукупність ознак, при наявності яких те чи інше протиправне діяння можна кваліфікувати як адміністративне правопорушення.

Об'єкт правопорушення - це суспільні відносини, що складаються в сфері державного управління, врегульовані переважно нормами адміністративного права, а також нормами інших галузей права, і які охороняються.

Об'єктивна сторона складу адміністративного правопорушення - це система передбачених адміністративно-правовою нормою ознак, що характеризують зовнішню сторону проступку.

Суб'єкт адміністративних правопорушеньце фізична осудна (деліктоздатна) особа 16-річного віку, що вчинила адміністративне правопорушення.

Спеціальний суб`єкт – деліктоздатна, осудна особа, яка крім загальних ознак наділена додатковими ознаками (такими, що вказують на особливості правового становища суб`єкта).

Суб'єктивна сторона правопорушення- це внутрішнє (психічне) ставлення суб'єкта правопорушення до скоєного ним діяння та його негативних наслідків.

Тематичний план

з/п

Назва теми

Кількість годин

Лекції

Семінари

Практичні заняття

1.

Поняття, властивості та принципи адміністративної відповідальності

2

2

2.

Адміністративне правопорушення та його юридичний склад.

2

2

3.

Адміністративні стягнення

2

2

Всього

6

6

Форма підсумкового контролю – залік.

Література до всіх тем

  1. Адміністративна відповідальність посадових осіб: Монографія / А.В. Матіос. – К., 2007. – 223 с.

  2. Адміністративна відповідальність (адм.-дел.право): Навч. посібн. / В.К.Колпаков. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 256 с.

  3. Адміністративна відповідальність [Текст] : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / [Коломоєць Т. О. та ін.] ; за заг. ред. д-ра юрид. наук, проф., засл. юриста України Т. О. Коломоєць ; ДВНЗ "Запоріз. нац. ун-т" МОН України. - К. : Істина, 2011. - 184 с.

  4. Курс адміністративного права України: підручник / В.К.Колпаков, О.В.Кузьменко, І.Д.Пастух, В.Д.Сущенко [та ін..] / за ред Коваленка В.В.. – К..- Юрінком Інтер, 2013 р. – 808 с.

  5. Адміністративне право України: підручник / Коломоєць Т.О. – К.: Істина, 2012.– 528 с.

  6. Збірник задач з адміністративно-правових дисциплін. / Ред. колегія О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, О.К. Волох. – К., Х.: НАВС, Ніка Нова, 2012. – 178 с.

  7. Науково-практичний коментар Кодексу України про адміністративні правопорушення. [текст] Станом на 2 квітня 2012 р./ Н. П. Бортник, К. І. Бєляков, С. В. Пєтков, О. І. Остапенко [і ін.] ; за заг. ред. С. В. Пєткова, С. М. Морозова. – К.: «Центр учбової літератури», 2012. – 1248 с.

  8. Адміністративне право України : [підручник]. — 2-ге вид. / Ю. П. Битяк (кер. авт. кол.), В. М. Гаращук, В. В. Богуцький та ін.; за заг. ред. Ю. П. Битяка, В. М. Гаращука, В. В. Зуй. — Х. : Право, 2013. — 656 с.

  9. Адміністративно-правова кваліфікація: поняття та види // Актуальні аспекти чинного законодавства / Іщенко Ю.В. – Івано-Франківськ, 2008. – С. 153-162.

  10. Кодекс України про адміністративні правопорушення: [науково практичний коментар] / Р.А. Калюжний, М. І. Іншин, І. М. Шопіна та ін. — К.: «Правова єдність», 2013. — 976 с.

  11. Відповідальність за порушення правил безпеки та організації дорожнього руху (санкції та штрафи). – К., 2009. – 48 с.

  12. Законодавство про адміністративні проступки: доктринальні аспекти оновлення // Кримський юридичний вісник. – Випуск1(2). – Сімферополь, 2009. – С. 19-28.

  13. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — №30. — Ст. 141.

  14. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Відомості ВР України. – Х.: ПП „ІГВІНІ”, 2014. – 272 с.

  15. Колпаков В.К. Інститут адміністративного видворення: Законодавчі колізії. Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. Науково-теоретичний журнал 1, 2004, с.14-24.

  16. Колпаков В.К., Кузьменко О.В. Адміністративне право України: Підручник, 3-те видання, доповнене. – К., 2003. – с. 552.

  17. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 6 від 24.06.88 „Про практику розгляду судами скарг на постанови у справах про адміністративні правопорушення”.

  18. Черній В.В. Адміністративні стягнення. - К.: Київський національний університет внутрішніх справ, 2009. – 56 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]