Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_4_KN_nova.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
576.43 Кб
Скачать

Тема 7. Недоговірні зобов’язання

Семінар –2 година

  1. Недоговірні зобов’язання, що виникають з односторонніх правомірних дій.

  2. Поняття та елементи деліктних зобов’язань. Умови деліктної відповідальності.

  3. Система деліктних зобов’язань.

  4. Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.

  5. Відшкодування шкоди, завданої малолітньою, неповнолітньою, недієздатною особами та особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій та (або) не могла керувати ними.

Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки

Література:

8,10,101-123

Теми рефератів, доповідей

1. Розвиток інституту ведення чужих справ без доручення.

2. Системи деліктних зобов’язань у світовому законодавстві.

3. Вина потерпілого та її значення в деліктних зобов’язаннях.

4. Поняття та зміст регресних зобов’язань.

5. Особливості відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю.

6. Особливості відшкодування ядерної шкоди.

7. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

Задача 1

Вирок стосовно Фокіна було скасовано і справу припинено за відсутністю в його діях складу злочину. Фокін перебував в місцях позбавлення волі 7 місяців.

На які види відшкодування він має право? В якому порядку буде поновлено його трудові, житлові та інші права?

Задача 2

Учень 7 класу Фєдулов перебував на екскурсії в зоопарку. Він почав пустувати біля вольєру з тиграми. На зауваження чергового не реагував. Внаслідок пустощів Фєдулов впав на майданчик до тигрів і був розшматований. Батьки звернулися з позовом до адміністрації зоопарку про відшкодування витрат, пов’язаних з похованням, спорудженням надгробного пам’ятника та поминальним обідом. Адміністрація зоопарку проти позову заперечувала, посилаючись на відсутність своєї вини.

Вирішіть справу.

Задача 3

Душевнохворий Дуров проник у квартиру Михайлової та пошкодив належне їй майно на суму 1050 грн. Потерпіла пред’явила позов до суду про стягнення зазначеної суми грошей до матері Дурова, яка не здійснювала належного контролю за своїм хворим сином. У процесі судового розгляду справи було встановлено, що Дурова не було визнано недієздатним у судовому порядку, а його мати під час завдання сином шкоди була тяжко хвора і перебувала на стаціонарному лікуванні в лікарні.

Чи підлягає позов задоволенню? Якщо так, то хто є належним відповідачем?

Методичні вказівки щодо написання курсової роботи

Курсова робота є самостійним науковим дослідженням, яке свідчить про набуті знання студента з певної галузі права. Курсова робота повинна містити в собі аналіз теоретичних та практичних положень обраної теми, відображати погляд автора на спірні питання, що виникають в наукових дослідженнях. Свої міркування автор повинен викладати обґрунтовано.

Тема курсової роботи визначається останньою цифрою номера залікової книжки. Обсяг курсової роботи повинен складати 25-30 сторінок машинописного тексту, надрукованого через 1,5 інтервали на одній сторінці з полями, або відповідно 40-45 сторінок рукописного тексту.

Курсова робота повинна складатися зі вступу, основної частини, висновків та списку використаних джерел. Орієнтовний план роботи наводиться до кожної теми.

У вступі студент має висвітлити актуальність обраної теми, ступінь наукового дослідження (зазначити, хто з вчених вже розглядав питання обраної проблематики), предмет, об’єкт, мету та завдання дослідження.

Основний зміст розкривається в розділах відповідно до складеного плану. Кожний розділ повинен бути самостійним структурним елементом роботи, мати назву та починатися з нової сторінки.

При виконанні роботи слід звернути увагу на оформлення посилань. Будь-яке запозичення чужого тексту повинно містити посилання на прізвище, ініціали автора, назву книги (статті, монографії тощо), місце видання, видавництво, рік видання та сторінку. Посилання на нормативно-правові акти повинно містити вказівку на офіційне джерело публікації, рік, номер видання, номер використаної статті.

У висновках автор повинен підвести загальні підсумки свого дослідження, викласти та обґрунтувати найважливіші теоретичні положення, що стосуються всього змісту роботи, висловити пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства.

Після висновків наводиться належним чином оформлений список використаних джерел (законів, підзаконних нормативних актів, монографій, статей, судової практики тощо). Дані матеріали наводяться в алфавітному порядку або в порядку посилань по тексту курсової роботи.

Курсова робота вважається належним чином оформлена, якщо вона містить номер варіанту, номер залікової книжки, назву обраної теми, план, пронумеровані сторінки, прізвище та підпис автора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]