Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_4_KN_nova.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
576.43 Кб
Скачать

Міжнародне приватне право

Сучасний розвиток міжнародних відносин характеризується новими підходами до вирішення глобальних проблем у світі, а міжнародне співтовариство стає більш консолідованим у розв’язанні проблем та визначенні співпраці держав. Перспективи розвитку зв’язків з іншими державами спонукають до аналізу побудованих теоретичних положень, що відповідають реаліям часу. Узагальнення правотворчого та правозастосовчого досвіду нашої та інших держав допоможе зрозуміти зміст міжнародних приватноправових відносин, тенденції їх розвитку, вирізнити характерні риси правових систем сучасності, акцентувати увагу на основних джерелах їх приватного права.

В Україні після прийняття Декларації про державний суверенітет встановився новий підхід до норм міжнародного права. Ці зміни, започатковані Декларацією, були законодавчо закріплені в Конституції України, де визначено пріоритет міжнародного права, започаткований підхід до розв’язання за допомогою міжнародного суду у Страсбурзі спорів між суб’єктами міжнародних приватноправових відносин.

Міжнародне приватне право існує в межах національного права і саме цим відрізняється від міжнародного публічного права. Це право регулює відносини між юридичними і фізичними особами різних держав, кожна з яких володіє власним опрацьованим міжнародним приватним правом.

Таким чином, «Міжнародне приватне право» – це навчальна дисципліна, у межах якої вивчаються найбільш актуальні питання правового регулювання міжнародних невладних відносин за участю іноземного елементу.

Метою навчальної дисципліни «Міжнародне приватне право» є формування у студентів ідей, поглядів та навичок застосування правових норм, які регулюють міжнародні невладні відносини за участю іноземного елементу. Крім того, сучасний курс міжнародного приватного права повинен орієнтувати студентів не лише на роз’яснення й аналіз українського законодавства, а й на тлумачення міжнародних договорів, джерел іноземного права і на засвоєння основних положень науки міжнародного приватного права, а також на формування необхідних навичок в сфері міжнародного цивільного процесу.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати:

  • загальновизнані постулати науки міжнародного приватного права;

  • універсальні правові акти щодо права міжнародних договорів;

  • колізійні прив’язки, які містить національне законодавство України та інших держав;

Уміти:

  • самостійно аналізувати міжнародно-правові норми;

  • знаходити колізії між останніми та національним законодавством;

  • подавати власні пропозиції щодо розв’язання колізій, ґрунтуючись на принципах зовнішньоекономічної політики України;

  • складати процесуальні документи щодо захисту приватноправових інтересів у правовідносинах за участю іноземного елементу.

Основною нормативною базою курсу є: Конституція України, Закон України «Про міжнародне приватне право», Закон України «Про міжнародний комерційний арбітраж», Закон України «Про міжнародні договори України», Цивільний кодекс України, Сімейний кодекс України, інші закони та підзаконні нормативно-правові акти, міжнародні договори, судова та арбітражна практика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]