Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_4_KN_nova.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
576.43 Кб
Скачать

Кримінальний процес

«Кримінальний процес» є однією з основних навчальних дисциплін, що передбачена для обов’язкового вивчення при підготовці фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів «Спеціаліст» у всіх вищих юридичних навчальних закладах України.

Засвоєння слухачами Національної академії внутрішніх справ матеріалу цієї дисципліни становить фундамент професійної підготовки працівників судових, правоохоронних та правозахисних органів.

В процесі вивчення навчальної дисципліни «Кримінальний процес» розглядаються поняття і завдання кримінального процесу, його основні наукові категорії, система стадій, джерела кримінального процесуального права України, засади кримінального провадження, правовий статус суб’єктів кримінального провадження, доказове право, порядок відшкодування шкоди, положення про процесуальні строки і витрати, заходи забезпечення кримінального провадження, характеристика кожної стадії кримінального провадження,особливих порядків кримінального провадження, а також міжнародного співробітництва у кримінальному провадженні.

«Кримінальний процес» знаходиться у взаємозв’язку з іншими юридичними дисциплінами, перш за все, з теорією держави і права, яка забезпечує його категоріальним апаратом, з конституційним, кримінальним, адміністративним і цивільним правом, оскільки в діяльності органів досудового розслідування і суду досить часто виникають питання, що пов’язані з відшкодуванням завданої кримінальним правопорушенням шкоди, забезпеченням конституційних прав і свобод людини, адміністративною відповідальністю тощо.

Метою викладання навчальної дисципліни “Кримінальний процес” є оволодіння слухачами глибокими теоретичними знаннями щодо діяльності органів досудового розслідування, прокуратури та суду з розкриття та розслідування кримінальних правопорушень (злочинів та кримінальних проступків), їх судового розгляду, виконання судових рішень, а також формування практичних навичок правильного застосування кримінального процесуального закону при проведенні процесуальних дій, прийнятті та оформленні процесуальних рішень.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми слухачі повинні

Знати:

  • теорію кримінального процесу;

  • кримінальне процесуальне законодавство та практику його застосування органами розслідування, прокуратури та судом;

  • фактори, що визначають та впливають на діяльність органів розслідування;

  • засоби кримінально-процесуального регулювання діяльності органів розслідування, прокуратури та суду;

  • теорію прийняття процесуальних рішень, їх структуру, системні якості і функціональне призначення в діяльності слідчого з розслідування кримінальних правопорушень.

Уміти:

  • застосовувати сучасні методи дослідження і аналізу проблемних питань, що виникають під час кримінального провадження;

  • поставити завдання та організувати наукові дослідження з визначення проблемних ситуацій, пов’язаних із вдосконаленням кримінального судочинства;

  • самостійно поглиблювати свої знання, правильно визначати обґрунтовувати і відстоювати свою правову позицію;

  • використовувати навички творчого мислення та самовдосконалення свого професійного рівня;

  • ефективно використовувати положення кримінального процесуального закону в своїй професійній діяльності;

  • складати процесуальні акти у кримінальному провадженні;

  • застосовувати прийоми з виявлення, фіксації та дослідження доказової інформації;

  • самостійно вивчати закони України, інші нормативно-правові акти, що регламентують діяльність державних органів та посадових осіб з розслідування, судового розгляду та вирішення матеріалів кримінального провадження.

При вивченні кримінального процесу слухачі повинні активно використовувати знання щодо завдань, компетенції, структури і повноважень органів досудового розслідування, прокуратури та суду, які були ними отримані під час вивчення дисципліни «Судові та правоохоронні органи України».

Основними засобами вивчення навчальної дисципліни є лекції, семінарські та практичні заняття, написання рефератів, самостійна та індивідуальна робота, поточний і підсумковий контроль.

При вивченні дисципліни слухачами не обійтися без опрацювання таких нормативних актів, як Конституція України, Кримінальний та Кримінальний процесуальний кодекси України, Закони України «Про судоустрій і статус суддів України», «Про міліцію», «Про прокуратуру», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів», «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві», «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]