Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ч. 1.rtf
Скачиваний:
77
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.2 Mб
Скачать

Кримінально - процесуальне доказування

Мета вивчення дисципліни «Кримінально-процесуальне доказування» полягає в оволодінні студентами глибокими теоретичними знаннями щодо доказового права, кримінально-процесуального доказування, предмету доказування у кримінальному процесі. Спочатку потрібно засвоїти саме поняття предмета доказування, а потім сукупність тих обставин, які підлягають встановленню, співвідношення процесуальних та допоміжних способів збирання інформації у кримінальному провадженні.

Студенти повинні чітко уявляти, що таке процес доказування і пам’ятати, що доказування не зводиться лише до збору, перевірки й оцінки відомостей про факти. Підсумковим етапом в цій діяльності є прийняття певного процесуального рішення і наведення аргументів для його обґрунтування.

Розслідування кримінальних правопорушень, розгляд і вирішення кримінальних проваджень - це сфера кримінально-процесуальної діяльності органів досудового розслідування, прокуратури, слідчого судді та суду. Швидке, повне та неупереджене досудове розслідування та судовий розгляд, викриття винних, забезпечення їх справедливого покарання, і в той же час запобігання фактам притягнення до кримінальної відповідальності невинуватих - реалізація кожного з цих завдань кримінального судочинства

  • передбачає необхідність перевірки і оцінки в кожному конкретному випадку великого обсягу різноманітної інформації.

Діяльність органів досудового розслідування, прокуратури та суду по збиранню, перевірці і оцінці фактичних даних (відомостей про факти) про обставини, встановлення яких є так необхідним для правильного вирішення кримінального провадження, прийнято називати доказуванням. При цьому слід наголосити, що доказування складає основний зміст кримінально- процесуальної діяльності органів розслідування та суду. Звичайно, було б неправильним зводити весь кримінальний процес до доказування, але домінуюча роль доказування в кримінальному процесі не піддається сумніву.

Дана дисципліна має взаємозв’язок з такими курсами як: «Кримінальний процес України», «Судові та правоохоронні органи України» тощо. Засвоївши матеріал курсу, студенти повинні:

Знати:

  • поняття кримінально-процесуального доказування;

  • елементи процесу доказування;

  • поняття доказового права та його застосування у кримінальному

процесі;

  • особливості процесу доказування на окремих стадіях кримінального

процесу;

  • предмет і межі доказування;

  • понятту4кя доказів та джерел доказів, їх класифікацію.

Уміти:

  • вірно тлумачити та застосовувати норми чинного законодавства, що

регулюють порядок провадження досудового розслідування, судового розгляду кримінальних проваджень, а також інші види кримінально-процесуальної діяльності органів розслідування,

прокуратури та суду;

  • використовувати у практичній діяльності закони України та норми

міжнародних угод щодо забезпечення прав і законних інтересів осіб під час виконання своїх професійних обов’язків.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ ДИСЦИПЛІНИ

Кримінально-процесуальне доказування - це діяльність суб'єктів кримінального процесу по збиранню (формуванню), перевірці й оцінці доказів та їх процесуальних джерел, висуненню на цій основі певної тези та наведення аргументів для її обґрунтування.

Об'єктивна істина у кримінальному процесі - це точна і повна відповідність оточуючої дійсності висновкам органів розслідування і суду про обставини кримінальної провадження, правову кваліфікацію діяння та покарання винних у вчиненні кримінального правопорушення.

Доказове право - сукупність норм, що регулює процес доказування. Суб'єкти доказування - це посадові особи і державні органи, на яких покладено обов'язок збирати докази, перевіряти їх і оцінювати, обґрунтовувати висновки, до яких вони приходять, а також інші особи, які беруть участь в цій діяльності.

Процесуальні гарантії - це передбачені законом засоби, спрямовані на забезпечення виконання завдань судочинства у кожному кримінальному провадженні.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Назви тем

Кількість годин

Лек

ції

Семі­

нари

Прак

-тичні

занят

тя

1

2

3

4

5

1.

Суть і зміст кримінально- процесуального доказування.

2

2

-

1

2

3

4

5

2.

Предмет, межі, мета і суб’єкти

2

2

2

доказування у кримінальному процесі.

3.

Слідчі дії як засоби збирання доказів у кримінальному процесі.

2

4

4

Всього

6

8

6

Форма підсумкового контролю - екзамен.

ЛІТЕРАТУРА ДО ВСІХ ТЕМ Нормативно-правові акти

  1. Загальна декларація прав людини від 10 грудня 1948 року // Права людини. Міжнародні договори України, декларації, документи. - К., 1992. - С.18-24.

  2. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права від 16 грудня 1966 року // Права людини. Міжнародні договори України, декларації, документи. - К., 1992. - С. 36-62.

  3. Європейська конвенція з прав людини (Конвенція про захист прав і основних свобод людини від 4 листопада 1950 року) // Права людини і професійні стандарти для юристів в документах міжнародних організацій. - Амстердам - Київ, 1996. - С. 12-17.

  4. Конституція України від 28.06.96 р. (із змінами та доповненнями) // Відомості Верховної Ради України від 23.07.96 р., № 30, ст.141.

  5. Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012. // Голос України. - 2012. - 19 травня (№ 90-91).

  6. Кримінальний кодекс України: Чинне зак-во зі змінами та допов. на 18 січня 2011 року / Україна. Закони. - К. : Алерта; ЦУЛ, 2011. - 174 с.

  7. Про адвокатуру та адвокатську діяльність: Проект закону України від 28 квітня 2012 року, реєстраційний № 10424 // [Електронний ресурс].

  • Режим доступу:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=43306

Навчальні посібники

  1. Алексійчук О.М. Предмет доказування у кримінальних справах про

вбивства: автореф.дис. ...канд.юрид. наук (12.00.09) / МВС

України,НАВС. - К., 2012. - 18с.

  1. Багрій М.В. Використання непрямих доказів у кримінальному судочинстві України: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.09 / Багрій Микола Васильович; Акад. адвокатури України. — К., 2010.

  • 19 с.

  1. Бедняков Д.И. Непроцессуальная информация и расследование преступлений. - М.: Юрид. лит., 1991. - 208 с

  2. Бочаров Д. У пошуках химери або дещо про «об’єктивні

властивості» доказів / Д. Бочаров // Підприємництво, господарство і право. - 2012. - № 5. - С.159-163.

  1. Бочаров Д.О. Доказування у правозастосовчій діяльності:

загальнотеоретичні питання: дис... канд. юрид. наук: 12.00.01 /

Академія правових наук України; НДІ держ. будівництва та

місцевого самоврядування. — Х., 2006. — 201 с.

  1. Ващук Б.Л. Предмет доказування в цивільному позові у кримінальному процесі: дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Львівський національний ун-т ім. Івана Франка. — Л., 2006. — 209 с.

  2. Вапнярчук В. Сторона кримінально-процесуального доказування / В. Вапнярчук // Вісник Академії правових наук України. - Х. : Право, 2012. - № 1(68). - С.217-223.

  3. Гончаров І.Д. Кримінально-процесуальне право України. Досудове слідство. Навч. посіб. для студ. ВНЗ /Мін-во освіти і науки України. Харків. нац. Ун-т ім. В.Н.Карабіна. - К.: Центр навч. літ-ри. 2005. - 247 с.

  4. Горбачов О.В. Кримінально-процесуальне доказування та оперативно-розшукова діяльність: Навч. посібник / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого. — Х., 1996. — 67с.

  5. Горский Г.Ф., Кокорев Л.Д., Элькинд П.С. Проблемы доказательств в советском уголовном процессе. - Воронеж: Изд-во Воронеж. ун-та, 1978. - 303 с.

  6. Гошовський М.І. Характер і розмір шкоди, завданої злочином, як елемент предмета доказування в кримінальному процесі Україні: Дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Львівський держ. ун-т ім. Івана Франка. — Львів, 1996. — 172 с.

  7. Грошевий Ю.М, Фомін С.Б. Кримінально-процесуальне доказування та оперативно-розшукова діяльність: навч. посіб. / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого. — Х. : Право,

  1. — 112с.

  1. Грошевий Ю.М., Стахівський С.М. Докази і доказування у кримінальному процесі. Науково-практичний посібник. - К.: КНТ, Видавець Фурса С.Я., 2006. - 272 с.

  2. Давиденко С.В. Потерпілий, як суб'єкт кримінально-процесуального доказування: монографія / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого / Юрій Михайлович Грошевий (наук.ред.). — Х. : Фінн, 2008. — 296с.

  3. Дєєв М.В. Достатність доказів у кримінальному процесі України: дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка. — К., 2007. — 218 с.

  4. Джига М.В. Забезпечення правового статусу обвинуваченого у

процесі досудового розслідування: проблеми законності та

доцільності. Монографія /Київський юридичний інститут МВС України, 2005. - 167 с.

  1. Доказательства в советском уголовном процессе. Учебное пособие / Карнеева Л.М. - Волгоград: Изд-во ВСШ МВД СССР, 1988. - 68 с.

  2. Доронін І.М. Документи як вид доказів у кримінальному процесі України:Монографія .-КПаливода А.В.,2006 . - 144 с.

  3. Дроздович Н.Л. Внутрішнє переконання судді як елемент принципу вільної оцінки доказів/ Н.Л. Дроздович / Часопис Київського університету права.-К.:Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького.

  1. №1 - С. 250-257.

  1. Дуда А.В. Обставини, що характеризують особу обвинуваченого, як елемент предмета доказування у кримінальній справі: автореф. дис. ... канд. юрид. наук / А. В. Дуда; Київ. нац. ун-т внутр. справ. — К.,

  1. — 16 с.

  1. Запотоцький А.П. Документи як процесуальні джерела доказів у кримінальному судочинстві: автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Київський національний ун-т внутрішніх справ. — К., 2009. — 18с.

  2. Зеленський С.М., Назаренко С.П., Письменний Д.П. Провадження у справах дітей, які не досягли віку кримінальної відповідальності: Навчальний посібник. - К.: КНТ, 2012. - 160 с.

  3. Кириченко С.А. Сутність і класифікація доказів та їх джерел у кримінальному судочинстві: генезис і можливості вдосконалення: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.09 / С. А. Кириченко; Класич. приват. ун-т. — Запоріжжя, 2009. — 20 с.

  4. Кірмач Л.А. Доказування як форма процесуального пізнання та метод розслідування злочинів: Дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Запорізький юридичний ін-т. — Запоріжжя, 2003. — 194 с.

  5. Котюк І.І. Методологічні аспекти визначення речових доказів/ І.І. Котюк / Бюлетень Міністерства юстиції України. 2007, №5 - С.131- 136

  6. Кузнецов Н.П. Доказывание в стадии возбуждения уголовного дела. -Воронеж, изд-во Воронежского ун-та, 1983. - 117 с.

  7. Курс лекцій з кримінального процесу за новим Кримінальним

процесуальним кодексом України (Загальна частина) [Текст]/

[Рожнова В.В., Савицький Д.О., Конюшенко Я.Ю. та ін.]. - К.: Нац.

акад. внутр. справ, 2012. - 280 с.

  1. Курс лекцій з кримінального процесу за новим Кримінальним

процесуальним кодексом України (Особлива частина) [Текст]/

[Хабло О.Ю., Степанов О.С., Климчук М.П. та ін.]. -

К.:Нац.акад.внутр. справ, 2012. - 200 с.

  1. Лобойко Л.М. Кримінально-процесуальне право: Курс лекцій: Навч. посібник. - К.: Істина, 2005. - 456 с.

  2. Лук’янчиков Є.Д. Методологічні засади інформаційного забезпечення розслідування злочинів: Монографія / МВС України. НАВСУ. - К., 2005. - 359 с.

  3. Мамка Г. Щодо питання класифікації суб'єктів кримінально- процесуального доказування / Г. Мамка / Підприємництво, господарство і право. - К.: Ін Юре.-2010, №7. - С. 166-168.

а. Пінчук Д.В. Кримінально-процесуальні наслідки фальсифікації

доказів: автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.09 / Пінчук Дмитро Володимирович; Київ. нац. ун-т внутр. справ. — К., 2009. — 16 с.

  1. Стахівський С.М. Теорія і практика кримінально-процесуального доказування. Монографія / НаВсУ. - К., 2005. - 271 с.

  2. Степанов О.С. Належність та допустимість доказів у кримінальному процесі України: дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Київський національний ун-т внутрішніх справ. — К., 2007. — 205 с.

  3. Теория доказательств в советском уголовном процессе. Отв. редактор Н. В. Жогин, изд. 2-е исправленное и дополненное, М., «Юрид. лит.». 1973. - 730 с.

  4. Тертишніков Р.В. Доказування і докази в судочинстві України: науково-практичний посібник / Р.В. Тертишніков.- Харків: ФІНН, 2009. - 88 с.

  5. Удалова Л. Д. Суб’єкти кримінально-процесуального доказування / Л.Д.Удалова, О.В.Рибалка. - К. : КНТ, 2012. - 160 с.

  6. Фурса С. Я., Цюра Т. В. Докази і доказування у цивільному процесі: Науково-практичний посібник. (Серія: Процесуальні науки) - К.: Видавець Фурса С. Я., КНТ, 2005. - 256 с.

  7. Шейфер С. А. Собирание доказательств в советском уголовном процессе. Изд-во Саратовского ун-та. 1986. - 170 с.

ТЕМАТИКА І ПЛАНИ ЛЕКЦІЙ