Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ч. 1.rtf
Скачиваний:
77
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.2 Mб
Скачать

Основні терміни дисципліни

Методи навчання - 1. Система упорядкованих і цілеспрямованих взаємодій між викладачем та студентами, які забезпечують реалізацію педагогічної мети навчання. 2. Способи спільної діяльності викладача та студентів, які передбачають оволодіння останніми соціальним досвідом людства та організацію і керівництво викладача навчально-пізнавальною діяльністю студентів (А.Алексюк).

Методика викладання - 1. Галузь педагогічної науки, навчальна дисципліна, у вищій школі України - складова професійної діяльності науково-педагогічного (педагогічного) працівника, яка охоплює дослідження, розробку і впровадження найбільш ефективних для навчальних дисциплін методів, засобів навчання; створює рекомендації щодо вивчення певного навчального матеріалу з конкретної дидактики. 2. Педагогічне мистецтво, тому що відповідає на питання чого навчати? як навчати? як учитися? (С. Гончаренко) 3. Оптимальне поєднання прийомів та засобів загальнодидактичних методів навчання (А. Цимбалюк).

Лекція - 1. традиційно вважається основною формою проведення навчальних занять у вищому навчальному закладі, призначених для засвоєння теоретичного матеріалу. 2. Форма і метод навчання (А. Алексюк,

В. Галузинський, М. Євтух та ін.). 3. Вид навчальної діяльності у рамках традиційних форм навчання.

Семінар - 1. Традиційно вважається форма навчального заняття, при якій викладач організує дискусію навколо попередньо визначених тем. 2. Форма групових занять, основною метою яких є підвищення теоретичних знань, поглиблене вивчення дисципліни, оволодіння методикою наукового пізнання.

Педагогічна діяльність - 1. Особливий вид суспільно-корисної діяльності дорослих людей, яка свідомо спрямована на підготовку підростаючого покоління до самостійної діяльності відповідно до економічних, політичних, моральних і естетичних цілей (Є. Рапацевич). 2. У вищому навчальному закладі - це діяльність спрямована на підготовку висококваліфікованого спеціаліста, здатного знайти своє місце на ринку праці, активно включитися у політичну , суспільну, культурну та інші сфери життя суспільства (М. Фіцула). 3. Особливий вид соціальної діяльності, що передбачає передавання від старших поколінь до молодших накопичених людством культури і досвіду, створення умов для їх особистісного розвитку і підготовки до виконання певних соціальних ролей у суспільстві.

Практичне заняття - форма проведення групових занять, спрямованих на детальний розгляд окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формування вмінь і навичок їх практичного застосування відповідно до напряму підготовки та спеціальності майбутніх фахівців.

Педагогічна майстерність - 1. Галузь педагогічної науки і навчальна дисципліна, яка вивчає та розвиває властивості особистості, для чого використовує засоби педагогічної техніки і педагогічної технології. 2. Найвищий рівень педагогічної діяльності, який виявляється в тому, що у відведений час педагог досягає оптимальних результатів. 3. Комплекс властивостей особистості, що забезпечує самоорганізацію високого рівня професійної діяльності на рефлексивній основі (І.Зязюн).

Педагогічна техніка - сукупність методичних засобів, які спираються на знання предмета, на методи, форми та засоби навчання, система вербальних і невербальних засобів спілкування, спеціальні уміння, якими користується викладач у своїй діяльності і які здійснюють вплив на тих, хто навчається.

Педагогічна технологія - 1. Системний метод створення,

застосування і визначення усього процесу викладання і засвоєння знань з урахуванням технічних і людських ресурсів в їх взаємодії, що ставить своїм завданням оптимізацію форм навчання (1986 р., за визначенням ЮНЕСКО).

  1. Системна сукупність і порядок функціонування всіх особистих, інструментальних і методологічних засобів, використовуваних для досягнення педагогічних цілей (Т.Беседіна, О.Сторубльов).

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

з/п

Назви тем

Кількість годин

Лекції

Семі­

нари

Прак­

тичні

заняття

1.

Загальні положення методики викладання та педагогічної майстерності

2

2

-

2.

Методична робота кафедри: функції, завдання, види, вимоги.

-

-

-

3.

Система методів та форми організації навчання у вищій школі

2

2

-

4.

Педагогічні техніка та її формування

2

-

2

Всього

6

4

2

Форма підсумкового контролю - залік.