Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

nmm_4-k-n_2012rn_2r6m

.pdf
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Вікторова не допустили до участі в проведенні автотехнічної експертизи, не надали можливості ознайомитися з матеріалами кримінального провадження.

Чи обґрунтована скарга Вікторова? У чому суть кримінальнопроцесуальних гарантій?

Задача 7

Хвостова звернулася із заявою до слідчого, в якій вказала, що з її сараю було викрадено майно на суму 750 грн. Вона висловила припущення, що крадіжку міг вчинити її сусід Саков, з яким у неї неприязні стосунки й який не працює та зловживає спиртними напоями. Слідчий запропонував Сидорчук особисто переговорити з Саковим і зʼясувати його причетність до цієї крадіжки, і тільки потім звернутись до нього з тим, щоб він почав досудове розслідування за цим фактом.

Чи порушив слідчий будь-яку засаду кримінального провадження?

Задача 8

Під час судового розгляду у кримінальному провадженні обвинувачений Вялов заявив відвід прокурору, котрий брав участь у досудовому розслідуванні як державний обвинувач на тій підставі, що він сам проводив досудове слідство у кримінальному провадженні, а тому він не може бути обʼєктивним обвинувачем. Суд відхилив заявлений обвинуваченим відвід, мотивуючи це тим, що прокурор і під час досудового слідства, і в судовому засіданні здійснює одну функцію – обвинувачення.

Оцініть рішення суду. Чи підлягає відводу прокурор в описаній ситуації? Чи змінилася б відповідь, якби відвід був заявлений прокуророві, що затверджував обвинувальний акт у кримінальному провадженні?

Задача 9

Ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, прокурор дійшов висновку, що підозрюваний Шкурко, котрий свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину, не визнає, дає неправдиві показання. З метою отримання від підозрюваного необхідних показань, прокурор дав вказівку слідчому, що здійснював це кримінальне провадження, вирішити питання про зміну запобіжного заходу відносно Шкурка на більш суворий.

Як повинен діяти слідчий? Що означає обовʼязковість вказівок прокурора у кримінальному провадженні?

Задача 10

У кримінальному провадженні по підозрі Соколова у вчиненні умисного вбивства Озерова до слідчого звернулися з заявою про залучення їх до провадження як потерпілими батько, матір, рідний брат і дружина Озерова.

Як повинен діяти слідчий?

Задача 11

Дубов підозрювався у вчиненні грабежу Голубової. Дубов винним себе не визнав і повідомив, що на момент вчинення кримінального правопорушення

171

він був у кіно зі своєю знайомою Шаповаловою. Шаповалова на допиті цей факт підтвердила. Потерпіла Голубова при проведенні предʼявлення для впізнання вказала на Дубова як на того, хто вчинив відносно неї грабіж. Свідок Щукін на допиті повідомив, що Шаповалова розповідала йому про пограбування Голубової й про те, що вона дала слідчому неправдиві показання.

Перерахуйте наведені тут докази та їх процесуальні джерела, здійсніть їх класифікацію.

Задача 12

Бизов підозрювався у вчиненні умисного вбивства. На допиті він заявив, що злочин вчинити не міг, тому що в цей день знаходився у відрядженні в іншому місті. На підтвердження цього факту він предʼявив залізничні квитки в обидва напрями.

Визначте джерела доказів і самі докази в цій ситуації, класифікуйте їх.

Задача 13

19-річний Туренко разом з 13-річним Єгоровим вчинили крадіжку автомобіля, що належав Завадському. Катаючись на викраденому автомобілі, вони, не впоравшись з керуванням, вдарилися в огорожу та пошкодили автомобіль на суму 2500 гривень. Від потерпілого Завадського надійшла позовна заява про відшкодування йому шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Хто бути нести цивільну відповідальність за заподіяну шкоду? Яким чином особа, якій заподіяно шкоду кримінальним правопорушенням, набуває статус цивільного позивача у кримінальному провадженні?

Задача 14

У кримінальному провадженні щодо розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 186 КК України, потерпіла стверджувала, що це кримінальне правопорушення міг вчинити її приятель Павлюк. Втім, за словами потерпілої, довести вину Павлюка буде важко, адже він викрадені речі уже продав та має намір виїхати працювати за кордон. Слідчий, на підставі показань потерпілої, звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про застосування Павлюку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Чи достатньо підстав для застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у вказаній ситуації?

Задача 15

У кримінальному провадженні щодо розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України, слідчий звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про застосування підозрюваним Антонову та Свиридову запобіжного заходу у вигляді

172

особистого зобовʼязання. Серед підстав застосування цього запобіжного заходу слідчий навів дані, які дають підстави вважати, що підозрювані можуть перешкоджати кримінальному провадженню. Слідчий суддя, після одержання цього клопотання 15 січня о 10 год. 00 хв., призначив дату судового слухання на 18 січня о 16 год. 00 хв. та здійснив судовий виклик Антонова та Свиридова на цей же час.

Оцініть дії слідчого та слідчого судді в описаній ситуації. Чи допустили вони порушення вимог процесуального законодавства?

Література

1-8, 11, 12, 15-26, 28, 29, 33-35, 37, 38

Тема 2. Досудове розслідування

Семінар 2 години

1.Загальні положення досудового розслідування.

2.Провадження слідчих (розшукових) дій.

3.Провадження негласних слідчих (розшукових) дій.

4.Повідомлення про підозру.

5.Зупинення досудового розслідування.

6.Закінчення та продовження строку досудового розслідування.

7.Особливості досудового розслідування кримінальних проступків.

8.Оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування.

Практичне заняття – 2 години

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ

Задача 1

7 липня прокурором були внесені відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 9 липня він передав наявні в нього матеріали до органу досудового розслідування. Того ж дня керівником органу досудового розслідування був визначений слідчий, який здійснюватиме розслідування. 11 липня слідчий у письмовий формі повідомив прокурора про початок досудового розслідування.

Оцініть дії сторони обвинувачення.

Задача 2

Слідчим відділом Голосіївського РУ ГУМВС України здійснюється кримінальне провадження щодо Пашути за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 185 КК України (крадіжка). Під час розслідування встановлено, що Пашутою також вчинені інші кримінальні правопорушення на території Миколаївської та Одеської областей, передбачені ч.2 ст. 201 КК України (контрабанда) та ч.2 ст. 212 КК

173

України (ухилення від сплати податків, зборів (обовʼязкових платежів)). Як визначити підслідність цих кримінальних правопорушень?

Задача 3

Під час огляду місця події на полі, коли слідчий за участю судовомедичного експерта перейшов до огляду трупа, понята Петренко знепритомніла, побачивши знівечене обличчя загиблого.

Як бути слідчому, маючи на увазі, що огляд проводився у безлюдному місці, де були, крім самого слідчого, привезених понятих та експерта, ще два працівники міліції? Чи може він продовжити огляд з одним понятим?

Задача 4

Під час огляду місця події слідчим були запрошені в якості понятих помічник судді апеляційного суду м. Києва та співробітник Дарницького районного управління ГУМВС України в м. Києві.

Оцініть дії слідчого.

Задача 5

Допитаний із застосуванням технічного засобу фіксування, свідок Федоренко запитав слідчого, чому він не вносить його показання в протокол допиту, а лише обмежився вказівкою в протоколі про те, що застосовуються технічні засоби. Федоренко наполягав на тому, щоб його показання були внесені до протоколу. Втім, слідчий пояснив, що оскільки показання повністю фіксуються технічними засобами та будуть зберігатися на диску, який приєднають до протоколу допиту, вони обійдуться і без детального викладення показань у самому протоколі.

Оцініть дії слідчого. Які є форми фіксування кримінального провадження?

Задача 6

Під час кримінального провадження щодо розслідування зґвалтування неповнолітньої Бузько були розбіжності у показаннях потерпілої та свідків Іванюка та Денисюка. Слідчий викликав усіх трьох на одночасний допит. Під час допиту слідчий зачитав показання Бузько, які вона давала на попередньому допиті, та які на його думку були правдивими, перед тим, як було запропоновано дати показання учасникам цієї слідчої дії.

Оцініть дії слідчого. Чи дозволяється оголошення показань, наданих учасниками цієї слідчої дії на попередніх допитах? Якщо так, то за яких умов? Чи має якесь значення для проведення цього допиту те, що Бузько є неповнолітньою?

Задача 7

У кримінальному провадженні, яке здійснювалося у м. Києві, про завдання тяжких тілесних ушкоджень Титаренку, виникла необхідність одночасно допитати свідка Панова та підозрюваного Іванова, так як в їхніх показання, які були дані раніше, існували суттєві суперечності. При цьому свідок Панов на

174

даний момент відбував покарання у виправно-трудовій установі м. Луганська за вчинення вбивства.

Яким чином можна провести одночасний допит Панова та Іванова?

Задача 8

Громадянин Іванов О.А. був затриманий на місці вчинення кримінального правопорушення та негайно доставлений до райуправління внутрішніх справ. Слідчий невідкладно повідомив йому права передбачені ст. 42 КПК, а на прохання підозрюваного детально розʼяснити кожне із зазначених прав, надав Іванову для ознайомлення науково-практичний коментар до КПК та підручник "Кримінальний процес України".

Оцініть дії слідчого. Перерахуйте права підозрюваного.

Задача 9

Після доставлення затриманого громадянина Петрова О.А. до підрозділу органу досудового розслідування було зʼясовано що він є адвокатом. У звʼязку із цим слідчий негайно повідомив підозрюваному про його права, а також за погодженням з прокурором районної прокуратури вручив Петрову О.А. повідомлення про підозру.

Оцініть дії слідчого.

Задача 10

При проведенні досудового розслідування слідчий виявив підстави для зміни раніше повідомленої підозри яке було складене прокурором. У звʼязку із цим слідчий особисто склав та вручив підозрюваному нове повідомлення про підозру та у добовий строк повідомив про прийняте рішення прокурора.

Оцініть дії слідчого. Який процесуальний порядок зміни повідомлення про підозру?

Задача 11

Громадянин Іванов О.А. був затриманий на місці вчинення кримінального правопорушення та доставлений до підрозділу органу досудового розслідування. Слідчий склав протокол про затримання, копію якого негайно вручив затриманому та повідомив, що повідомлення про затримання буде вручено після того, коли слідчий суддя обере щодо нього один із запобіжних заходів, які передбачені у ст. 176 КПК.

Оцініть дії слідчого. Який процесуальний порядок вручення письмового повідомлення про підозру?

Задача 12

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що злочин вчинив громадянин Петров О.А. Слідчий за погодженням з прокурором склав відповідне письмове повідомлення про підозру та направив його поштою за місцем проживання підозрюваного, а у телефонній розмові зобовʼязав Петрова О.А. зʼявитися до органу досудового розслідування у продовж 24 годин для проведення допиту.

175

Чи відповідають дії слідчого вимогам КПК?

Задача 13

Слідчий, встановивши при проведенні досудового розслідування відсутність події кримінального правопорушення, прийняв рішення про закриття кримінального провадження та розʼяснив заявнику, що він має право оскаржити це рішення керівнику органу досудового розслідування.

Чи є вірним розʼяснення слідчого? Які рішення слідчого можуть бути оскаржені?

Задача 14

Захисник підозрюваного звернувся до прокурора зі скаргою на дії слідчого про те, що останній відмовив йому у задоволенні клопотання про побачення з підозрюваним до першого допиту.

Як повинен діяти прокурор у цій ситуації? Чи правомірні дії слідчого?

Задача 15

Прокурор виніс постанову про зупинення досудового розслідування у звʼязку із тим, що місцезнаходження підозрюваного невідоме, яку через три дні направив потерпілому. Потерпілий на девʼятий день надіслав скаргу на цю постанову до суду. Слідчий суддя повернув скаргу мотивуючи своє рішення тим, що скарга подана після закінчення передбаченого законом строку, а потерпілий не порушує питання про його поновлення.

Чи відповідають дії слідчого судді нормам КПК?

Література

1-10, 13-28, 30-35

Тема 3. Судове провадження у першій інстанції

Семінар 2 години

1.Поняття та види підсудності.

2.Підготовче провадження.

3.Загальні положення судового розгляду.

4.Межі судового розгляду.

5.Процедура судового розгляду.

6.Судові рішення та їх виконання.

7.Спрощене провадження щодо кримінальних проступків.

8.Провадження в суді присяжних.

Практичне заняття – 2 години

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ

Задача 1

Під час розгляду кримінального провадження про шахрайство головуючим

176

зʼясувалося, що потерпілий Маніта не зʼявився на судове засідання попередньо не попередивши про свою неявку.

Чи можливий, в даному випадку, судовий розгляд без участі потерпілого? Яке стягнення може застосувати суд, щодо громадянина Маніти?

Задача 2

Під час оголошення складу суду і розʼяснення прав відводу обвинувачений заявив відвід одному з суддів, мотивуючи це тим, що останній був очевидцем злочину. Прокурор заперечував, звертаючи увагу суду на те, що, по-перше, відвід заявлено із запізненням, коли вже пройшла більша частина судовог о слідства, по-друге суддя не був допитаний як свідок, яких і без нього достатньо.

Яке рішення прийме суд? За якими підставами здійснюється відвід суддів?

Задача 3

Під час судового розгляду у кримінальному провадженні потерпілий Косянчук заявив клопотання про проведення експертизи, мотивуючи це тим, що сумнівається в обʼєктивності експерта. Суд задовольнив клопотання і своєю ухвалою доручив проведення повторної експертизи в іншій експертній установі.

Чи правомірними є дії суду? У яких випадках суд має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам незалежно від наявності клопотання?

Задача 4

Під час судового розгляду Маскитову було предʼявлено обвинувачення у вчинені вбивства з корисливих мотивів. Під час судового розгляду було встановлено, що вбивство було вчинено не з корисливих, а з хуліганських мотивів.

Якими мають бути подальші дії суду у звʼязку з встановленими обставинами?

Задача 5

До судді звернувся один з обвинувачених у провадженні з клопотанням про відкладення розгляду провадження на 15 днів, поки його захисник, який бере участь у судовому засіданні в іншому провадженні, не звільниться до участі в процесі.

Як повинен діяти суддя у цій ситуації?

Задача 6

Обвинувачений на судовому засіданні заявив відвід прокуророві, при цьому зазначив, що останній не може бути обʼєктивним державним обвинувачем у кримінальному провадженні з двох причин. По-перше, прокурор брав участь у проведенні досудового розслідування в кримінальному провадженні (давав

177

слідчому вказівки про проведення слідчих(розшукових) дій). По-друге даючи коментар події в ЗМІ прокурор вже висловив свою думку, що обвинувачений винен в інкримінованому йому злочині.

Чи буде задоволено заявлений відвід? Які повноваження прокурора в кримінальному провадженні? Чи були порушені вимоги кримінальнопроцесуального закону прокурором?

Задача 7

Захисник обвинуваченого Ільченка висунув клопотання про відвід прокурора через те, що він в судовому засіданні повідомив про нову підозру, яка не відповідає обвинувальному акту.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Література

1-8, 14-26, 28, 33-36, 38

Тема 4. Судове провадження з перегляду судових рішень та особливі кримінального порядки провадження

Практичне заняття – 2 години

1.Провадження в суді апеляційної інстанції.

2.Провадження в суді касаційної інстанції.

3.Провадження у Верховному Суді України.

4.Провадження за нововиявленими обставинами.

5.Загальна характеристика особливих порядків кримінального провадження:

Кримінальне провадження на підставі угод.

Кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення.

Кримінальне провадження щодо окремої категорії осіб.

Кримінальне провадження щодо неповнолітніх.

Кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру.

Кримінальне провадження, яке містить відомості, що становлять державну таємницю.

Кримінальне провадження на території дипломатичних представництв, консульських установ України, на повітряному, морському чи річковому судні, що перебуває за межами України під прапором або розпізнавальним знаком України, якщо це судно приписано до порту, розташованого в Україні.

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ

Задача 1

Вироком місцевого районного суду обвинуваченого Петрова, який вчинив

178

злочин, передбачений ч. 3 ст. 187 КК України, було повністю виправдано. Суддя мотивував своє рішення тим, що Петров зрозумів свою провину і пообіцяв виправитись. Прокурор Іванов подав апеляційну скаргу на дане судове рішення, щодо скасування необґрунтованого виправдувального вироку суду.

Яке рішення повинен прийняти апеляційний суд? В яких випадках суд апеляційної інстанції скасовує вирок суду першої інстанції?

Задача 2

20 жовтня 2011 року місцевим районним судом було виправдано 20-тирічного громадянина України, якому було інкриміновано злочин, передбачений ч. 1 ст. 186 КК України. Потерпіла Курочкіна, 20 грудня 2011 року подала апеляційну скаргу на судове рішення. Суд не прийняв скаргу у звʼязку з тим, що були порушені строки апеляційного оскарження.

Варіант 1. Потерпіла порушила строки подання апеляційної скарги у звʼязку з тим, що перебувала в лікарні.

Варіант 2. Потерпіла порушила строки у звʼязку з тим, що перебувала у відпустці за кордоном.

Чи правомірні дії суду? Які строки на подання апеляційної скарги?

Задача 3

Прокурор подав апеляційну скаргу на ухвалу суду першої інстанції про застосування примусових заходів медичного характеру, яка набрала законної сили з підстав заперечення обставин, які не оспорювалися під час судового розгляду. Протягом строку апеляційного оскарження матеріали судового провадження були витребувані Головою Верховного Суду з тих мотивів, що суд апеляційної інстанції не надав його учасникам можливості за їх клопотанням ознайомитися з матеріалами кримінального провадження.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Зазначте правопорушення, які були допущені субʼєктами кримінального провадження.

Задача 4

Законний представник виправданого Уварова у касаційному порядку оскаржив ухвалу про відмову у застосуванні примусових заходів виховного характеру суду першої інстанції. Суд відмовив у задоволенні такого клопотання, мотивуючи це тим, що дане судове рішення не переглядалось в апеляційному порядку.

Чи правомірні дії суду? Які судові рішення можуть бути оскаржені в касаційному порядку?

Задача 5

Після відкриття касаційного провадження 04.05.2012 р. під час підготовки касаційного розгляду 16.05.2012 р. суддя-доповідач без виклику сторін надіслав копії ухвал про відкриття касаційного провадження учасникам

179

судового провадження, а також витребував матеріали кримінального провадження. Окрім того, засуджений, що тримається під вартою заявив клопотання про виклик в судове засідання для його участі в касаційному розгляді. Суддя відмовив у задоволенні такого клопотання, мотивуючи це тим, що етапування засудженого до місця касаційного розгляду не можливе у строк передбачений КПК.

Які порушення кримінального процесуального закону були допущені суддею-доповідачем? В чому полягає суть підготовки касаційного розгляду?

Задача 6

1 червня 2012 року до Верховного суду України надійшла заява від гр. Галая про перегляд судового рішення. Суд в задоволенні клопотання Галаю відмовив обґрунтувавши це тим, що заява подається протягом трьох місяців з дня ухвалення судового рішення, а судове рішення було ухвалено 17 січня 2012 року, і тим самим закінчились строки подання заяви про перегляд судового рішення.

Чи правильне рішення прийняв суд? У якому разі суд за клопотанням особи, яка подала заяву про перегляд судового рішення, може поновити цей строк?

Література

1-8, 13-26, 28, 33-35, 38

ПИТАННЯ ДЛЯ ПІЛГОТОВКИ ДО ЕКЗАМЕНУ

1.Поняття та суть кримінального процесу.

2.Завдання кримінального процесу.

3.Історичні форми кримінального процесу.

4.Система стадій кримінального процесу, їх загальна характеристика, завдання та особливості.

5.Кримінально-процесуальні функції, їх види і значення.

6.Поняття, структура і особливості кримінально-процесуальних правовідносин.

7.Кримінально-процесуальна форма.

8.Гарантії у кримінальному судочинстві, їх характеристика.

9.Кримінально-процесуальні акти, їх види і значення.

10.Поняття кримінального процесуального закону та його значення.

11.Структура Кримінального процесуального кодексу України.

12.Поняття, структура і види кримінальних процесуальних норм.

13.Чинність кримінального процесуального закону у просторі, часі і щодо осіб.

14.Застосування кримінального процесуального закону за аналогією.

15.Поняття та значення засад кримінального провадження.

16.Система засад кримінального судочинства і правові гарантії їх реалізації.

17.Рівність перед законом і судом.

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]