Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

nmm_4-k-n_2012rn_2r6m

.pdf
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Тема 6. Злочини проти громадського порядку та моральності

Лекція – 2 години

1.Поняття та види злочинів проти громадського порядку та моральності.

2.Хуліганство. Відмінність від масових заворушень.

3.Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого.

4.Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

5.Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією.

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ І ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Злочини проти життя та здоровʼя особи

Семінар 2 години

1.Загальна характеристика злочинів проти життя, здоровʼя особи.

2.Поняття вбивства та його види.

3.Поняття і види тілесних ушкоджень.

4.Ознаки тяжкого тілесного ушкодження. Відмінність тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого від вбивства та заподіяння смерті через необережність.

5.Залишення в небезпеці. Відмінність від ненадання допомоги особі, що перебуває в небезпечному для життя становищі.

Література

1-53

Тема 2. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

Практичне заняття – 2 години

1.Поняття, загальна характеристика та види злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

2.Зґвалтування (ст. 152 КК).

3.Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом

(ст. 153 КК).

4.Примушування до вступу в статевий звʼязок (ст. 154 КК).

5.Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості (ст. 155 КК).

6.Розбещення неповнолітніх (ст. 156 КК).

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ

Задача 1

Н. і О., які випадково познайомилися в кафе із П. (19 років), силою затягнули останню до підвалу та разом зґвалтували. Під час слідства було встановлено, що на момент вчинення злочину Н. виконалося 17, а О. – 13 років.

Кваліфікуйте дії Н. і О.

51

Задача 2

На дискотеці Р. познайомився з Д. і запропонував провести її додому. По дорозі у безлюдному місці він раптово напав на неї, повалив на землю та, застосовуючи фізичну силу, вступив з нею у статеві зносини. За заявою Д. проти Р, була порушена кримінальна справа, однак через тиждень після цього вони одружилися.

Чи можна притягнути Р. до кримінальної відповідальності в цьому випадку? Якщо "так", то як слід кваліфікувати його дії? Якщо "ні", то чому?

Задача 3

Т. вступив у статеві зносини з Л., погрожуючи їй застосуванням фізичного насильства. За місяць до цього він задовольнив статеву пристрасть з О., використовуючи її безпорадний стан. Обидві жертви були повнолітніми особами та обидві звернулися із заявами до органів внутрішніх справ щодо порушення відносно Т. кримінальної справи.

Кваліфікуйте дії Т.

Задача 4

Ш. було запрошено відсвяткувати певну подію на корпоративній вечірці у будинку одного зі співробітників фірми, де він працював. Під час свята Ш. заманив Д. до безлюдної кімнати та, застосовуючи фізичне насильство, вступив з нею у статеві зносини. Через кілька годин, перебуваючи у стані сильного алкогольного спʼяніння, він, погрожуючи вбивством, вступив у статеві зносини з неповнолітньою В.

Кваліфікуйте дії Ш.

Задача 5

Маючи певні психічні вади, Ф. протягом року вступив із пʼятьма жінками у статеві зносини із застосуванням до них фізичної сили. За день до свого затримання Ф., використовуючи безпорадний стан тринадцятирічної О., задовольнив з нею статеву пристрасть неприродним способом. На підставі висновку судово-медичної експертизи Ф. визнано осудним.

Кваліфікуйте дії Ф.

Задача 6

К. відбув покарання за статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Через два тижні потому він, бажаючи вступити з Ю. у статеві зносини, пригрозив їй розправою, якщо вона буде чинити опір. Коли К. зірвав з Ю. увесь одяг, намагаючись здійснити з нею статевий акт, остання почала голосно кричати і звати на допомогу. К. перелякався, припинив злочинні дії та зник з місця події.

Кваліфікуйте дії К.

Задача 7

Р., під час статевих зносин з Х., застосував до неї фізичне насильство, заподіявши їй середньої тяжкості тілесні ушкодження. Через два дні він

52

вступив у насильницькі статеві зносини з С. і при цьому наніс їй тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент їх заподіяння.

Кваліфікуйте дії Р.

Задача 8

Ж., перебуваючи у стані наркотичного спʼяніння, зустрів 16-річну Є. Застосовуючи фізичне насильство, він вступив з нею у статеві зносини. Внаслідок цього потерпіла заразилася гонореєю.

Кваліфікуйте дії Ж.

Задача 9

В., маючи на меті задовольнити статеву пристрасть неприродним способом з Н., запросив його до себе додому під виглядом вирішення проблем приватного бізнесу. Додавши клофілін у спиртні напої, В. довів Н. до безпорадного стану та здійснив з ним акт мужолозтва без згоди останнього. Через кілька хвилин В. вчинив повторний акт мужолозтва з Н. Коли вночі Н. прийшов до тями, він почав голосно лаятися та погрожувати негайно розповісти про дії В. міліції та його близьким родичам. Побоюючись викриття та притягнення до кримінальної відповідальності, В. збив з ніг Н. і задушив його. Після цього В. розчленував труп Н. і по частинам виніс його на смітник.

Кваліфікуйте дії В.

Задача 10

Будучи ВІЛ-інфікованим і знаючи про наявність у своєму в організмі цього вірусу, О. вирішив умисно заразити ним якомога більше жінок. Пізно увечері він напав у парку біля річки на Ц. і, застосовуючи фізичну силу, вступив з нею у статеві зносини. Через кілька днів він шляхом психічних погроз задовольнив свою статеву пристрасть з Я. Через кілька місяців зʼясувалося, що внаслідок цих дій Я. заразилася ВІЛ-інфекцією, а Ц. – ні.

Кваліфікуйте дії О.

Література

1-53

Тема 3. Злочини проти власності

Практичне заняття – 2 години

1.Загальна характеристика злочинів проти власності.

2.Поняття, форми і види злочинів проти власності, що вчинюються шляхом викрадення.

3.Крадіжка. Відмежування її від суміжних злочинів.

4.Грабіж.

5.Розбій. Відмінність розбою від грабежу.

6.Шахрайство.

7.Вимагання чужого майна і його відмінність від розбою.

Література

1-53

53

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ

Задача 1

Під час судового слідства було зʼясовано, що обвинувачений Ф. вчинив не 6 крадіжок, а 8. Суд повернув справу у відношенні Ф. на додаткове розслідування. Адвокат оскаржив рішення, мотивуючи тим, що включення в обвинувачення 2-х крадіжок на остаточну кваліфікацію вчиненого не впливає. Вирішіть питання про кваліфікацію дій Ф.

Задача 2

П. намагався заволодіти автомобілем ВАЗ-2110, який належав М., однак не зміг завести двигун. Тоді він оглянув приміщення гаражу, де стояв автомобіль і викрав майно на суму 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Кваліфікуйте дії П.

Тема 4. Злочини у сфері господарської діяльності

Практичне заняття – 2 години

1.Загальна характеристика злочинів у сфері господарської діяльності.

2.Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї.

3.Контрабанда.

4.Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

5.Ухилення від сплати податків, зборів (обовʼязкових платежів).

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ

Задача 1

Працівниками ДСБЕЗ було затримано 20-річного Х. було встановлено, що дана особа неодноразово обмінювала в банках різних регіонів України купюри номіналом 100 грн., які він попередньо розривав та склеював з двох банкнот три, після чого обмінював як пошкоджені (згідно із постановою НБУ, необхідно, щоб цілими залишалось 51% купюри). У Х. було вилучено 10 тис. грн., які він намагався обміняти на 15 тис.

Дайте кримінально-правову характеристику діям Х.

Задача 2

Під час проходження митного контролю в аеропорту "Бориспіль" в особистих речах громадянина К. було знайдено 5 тис. доларів США, які він намагався ввезти на територію України з прихованням від митного контролю. Під час перевірки було встановлено, що банкноти були фальшиві, а К. збирався їх збути.

Дайте кримінально-правову оцінку діям К.

54

Задача 3

М. і К. зареєстрували підприємство з виготовлення столярних виробів. Але замість столярних виробів у приміщенні, яке вони орендували, виготовляли спиртні напої шляхом змішування спирту з водою. На таку продукцію вони наклеювали фальшиві акцизні марки й етикетки відомих горілчаних фірм.

Вирішіть питання про кримінальну відповідальність цих осіб.

Задача 4

20 грудня 2006 року працівниками УДАІ в Закарпатській області були затримані іноземні громадяни А. і Б., які прямували автомобілем. Згодом зʼясувалось, що в автомобілі знаходиться компʼютерна техніка загальною вартістю 185 тис. грн., яку вони поза митним контролем намагалися ввезти на територію України. Щодо громадян А. і Б. було порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 201 КК України.

Чи погоджуєтесь Ви з такою кримінально-правовою оцінкою?

Задача 5

Громадянин П., працюючи в одному з органів державної влади України, використовуючи своє особливо відповідальне службове становище, на прохання своїх друзів, що займалися підприємницькою діяльністю у сфері будівництва, створив такі умови для однієї з будівельних фірм, що вона вимушена була припинити свою діяльність.

Дайте правову оцінку діям П.

Задача 6

Безробітний Б. з метою отримання кредиту для купівлі житла серед інших документів подав в один із банків довідку про те що він являється працівником компанії "Нафтогаз".

Чи потребують кримінально-правової оцінки дії Б.?

Задача 7

Приватний підприємець П. придбав завідомо для нього викрадений автомобіль?

Чи підлягає він кримінальній відповідальності?

Задача 8

Громадянин іноземної держави придбав в Україні приватну фірму для прикриття незаконного вивезення історичних цінностей.

Дайте правову оцінку діям особи.

Задача 9

Підприємець Л. ухилився від сплати податків на суму 250 тис. грн. До початку судового засідання адвокат подав прохання звільнити його від

55

кримінальної відповідальності, оскільки обвинувачений сплатив усі несплачені податки і відшкодував завдану шкоду.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 10

Продавці магазину "Рафінад" Р. і Ф. штучно створили у складському приміщенні магазину такі умови, що цукор, який там зберігався, за рахунок високої вологості набрав додаткової ваги. Завдяки створеним надлишкам на день розпродажу цукру їх прибуток становив 700 гривень.

Вирішіть питання про кримінальну відповідальність Р. і Ф.

Тема 5. Злочини проти громадської безпеки

Семінар 2 години

1.Поняття та види злочинів проти громадської безпеки.

2.Бандитизм.

3.Терористичний акт.

4.Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

5.Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем.

Література

1-53

Тема 6. Злочини проти громадського порядку та моральності

Практичне заняття – 2 години

1.Поняття та види злочинів проти громадського порядку та моральності.

2.Хуліганство. Відмінність від масових заворушень.

3.Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого.

4.Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

5.Сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією.

ВИРІШИТИ ЗАДАЧІ

Задача 1

Попов, перебуваючи в стані алкогольного спʼяніння, з хуліганських спонукань у нічний час стріляв з обрізу у вуличні ліхтарі й у колгоспному дворі у бичка. В цей же вечір Попов безпричинно причепився до своєї дружини, ображав її нецензурною лайкою, кілька разів ударив, чим спричинив легкі тілесні ушкодження, вигнав її з хати. Коли сусіди Розенко і Корнєв зробили йому зауваження, Попов обізвав їх брудною лайкою і кинув вила, які

56

випадково попали йому під руки. Вила не влучили у зазначених осіб, а встряли в деревину.

Після цього Попов заснув, а коли його затримували працівники міліції, які прибули за викликом на місце події, він вчинив опір, заподіявши одному з них тяжкі тілесні ушкодження.

Кваліфікуйте дії Попова.

Задача 2

Майстер виробничого навчання ПТУ Рощина запропонував неповнолітнім Лукову і Рогову "обмити" першу стипендію. Неповнолітні купили пляшку вина, яку з майстром розпили в майстерні училища, після чого Рощина було доставлено в медвитверезник, де його передали батькам.

Дайте кримінально-правову оцінку цим діям.

Задача 3

Під час нічного рейду було затримано 3 повії. Серед них 2 раніше притягувалися до адміністративної відповідальності за проституцію. Одна з них – Олена (неповнолітня) пояснила, що вимушена цим займатися внаслідок погрози свого знайомого Ігоря.

Кваліфікуйте дії зазначених осіб.

Задача 4

Раніше судимий за хуліганство Ярмиш пізно ввечері напав на дружинника і побив його. Потім він розбив вітрину і викрав дві пляшки горілки. Розпивши їх він почав голосно співати і нецензурно виражатися на всю вулицю. Сержант міліції Степура затримав Ярмиша. При затриманні Ярмиш відбивався і ображав Степуру. Кваліфікуйте дії винної особи.

Задача 5

На Бориспільській митниці під час проведення огляду особистих речей гр. Куликова було виявлено відеокасети з порнографічними фільмами. Під час попереднього слідства було встановлено, що Куликов, Романцев та Голін відкрили підпільну відеостудію та виготовляли порнографічні фільми з участю неповнолітніх.

Зробіть правовий аналіз даної ситуації.

Задача 6

У січні 2007 р. в м. Києві була порушена кримінальна справа проти директора приватної будівельної фірми А., який наказав будувати своїм підлеглим приватний багатоповерховий будинок на території національного заповідника, що призвело до знищення памʼятника архітектури. Під час досудового слідства було встановлено, що А. розпочав роботи без оформлення відповідної документації.

Кваліфікуйте дії А.

57

Задача 7

10 січня 2007 р. близько 23.30 год громадяни С., П., О., увірвалися на подвірʼя вісімдесятирічної бабусі, і закривши стареньку в хаті, повиносили зі стайні алюмінієвий посуд. Особи сподівалися заробити 400 гривень, здавши його на брухт. Проте на заваді злочинцям стали дворові собаки. Злочинці розтрощили дворнягам голови. Слідчий порушив кримінальну справу за ч. 2 ст. 186 та ч.1 ст. 299 КК України.

Чи обґрунтоване рішення слідчого? Кваліфікуйте дії вказаних осіб.

Задача 8

10 грудня 2006 р. працівниками відділення кримінальної міліції у справах неповнолітніх Оболонського райуправління внутрішніх справ міста Києва було затримано чотирьох громадян, які на книжковому ринку біля станції метро "Петрівка" збували та зберігали з метою збуту 47 примірників відеокасет, СD та DVD дисків з записами порнографічних фільмів.

Дайте юридичну оцінку діям вказаних осіб.

Задача 9

6 серпня 2006 року в м. Києві був затриманий громадянин О., який у спеціально найманій для цієї мети квартирі запрошував неповнолітніх, демонструючи їм порнофільми, а також фотографував оголених дівчаток.

Кваліфікуйте дії О.

Задача 10

В Одеській області, працівниками міліції було виявлено двох громадянок І. та Л., які систематично займалися перевезенням неповнолітніх дівчаток з міста Бендери до міста Одеси, де на підпільних кінофотостудіях, за участю громадян Ш. та С., приймали участь у відео-фотозйомках оголених дівчаток для порножурналів та фільмів. Всього було встановлено, що до Одеси приїздило понад 30 дівчаток для участі у цих зйомках.

Кваліфікуйте дії вказаних осіб.

Література

1-53

ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ЕКЗАМЕНУ

1.Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади (ст. 109 КК). Конституційні положення щодо основних засад життєдіяльності суспільства, держави й людини в Україні.

2.Державна зрада (ст. 111 КК). Відмінність від шпигунства. Закон України від 19 червня 2003 р. "Про основи національної безпеки України".

58

3.Умисне вбивство (ст. 115 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 7 лютого 2003 р. № 2 "Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоровʼя особи".

4.Умисне вбивство з обтяжуючими обставинами (ч. 2 ст. 115 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 7 лютого 2003 р. № 2 "Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоровʼя особи".

5.Умисні вбивства при помʼякшуючих обставинах (ст. 116,117,118 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 7 лютого 2003 р. № 2 "Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоровʼя особи".

6.Умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 КК). Відмінність умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, від умисного вбивства. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 7 лютого 2003 р. № 2 "Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоровʼя особи".

7.Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 122 КК).

8.Залишення в небезпеці (ст. 135 КК). Відмінність від ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані.

9.Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини (ст. 149 КК). Конвенція ООН про боротьбу з торгівлею людьми і експлуатацією проституції третіми особами від 21 березня 1949 р.

10.Зґвалтування (ст. 152 КК). Відмінність від насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 р. № 5 "Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи".

11.Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіціального спостерігача (ст. 157 КК).

12.Крадіжка (ст. 185 КК). Відмінність крадіжки від грабежу. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 10 "Про судову практику у справах про злочини проти власності".

13.Грабіж (ст. 186 КК). Відмінність грабежу від розбою. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 10 "Про судову практику у справах про злочини проти власності".

14.Розбій (ст. 187 КК). Відмінність розбою від бандитизму. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 10 "Про судову практику у справах про злочини проти власності".

15.Вимагання (ст. 189 КК). Відмінність вимагання від розбою. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 10 "Про судову практику у справах про злочини проти власності".

59

16.Шахрайство (ст. 190 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 10 "Про судову практику у справах про злочини проти власності".

17.Привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ст. 191 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 2009 р. № 10 "Про судову практику у справах про злочини проти власності".

18.Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї (ст. 199 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 12 квітня 1996 р. № 6 "Про практику розгляду судами кримінальних справ про виготовлення або збут підроблених грошей чи цінних паперів".

19.Контрабанда (ст. 201 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України

від 3 червня 2005 р. № 8 "Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил". Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 р. № 8 "Про внесення змін та доповнень до постанови Пленуму Верховного Суду України від 3 червня 2005 року № 8 "Про судову практику у справах про контрабанду та порушення митних правил".

20.Фіктивне підприємництво (ст. 205 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 25 квітня 2003 р. № 3 "Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності".

21.Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 15 квітня 2005 р.

5 "Про практику застосування судами законодавства про кримінальну відповідальність за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом".

22.Ухилення від сплати податків, зборів (обовʼязкових платежів) (ст. 212 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 8 жовтня 2004 р.

15 "Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обовʼязкових платежів".

23.Шахрайство з фінансовими ресурсами (ст. 222 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 25 квітня 2003 р. № 3 "Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності".

24.Порушення правил екологічної безпеки (ст. 236 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України від 10 грудня 2004 р. № 17 "Про судову практику у справах про злочини та інші порушення проти довкілля".

60

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]