Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_po_TAU.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Лекція №1

Вступ. Підпріємство | машинобудування,| || технологічній процес| як основа автоматизації| виробництва|.

1. Підприємство сільськогосподарського машинобудування як об'єкт

автоматизації.

Технологію металообробки сьогодні вдосконалюють модернізацією традиційних способів, щоб майже не було втрат матеріалу, досягалось максимальне наближення до форми і розмірів готової деталі при мінімальній кількості операцій. Це визначає структуру заводу сільськогосподарського машинобудування на майбутні кілька десятків років. Сучасне підприємство сільськогосподарського машинобудування є складним комплексом окремих виробничих підрозділів (рис.3.1). Матеріали, що доставляються, як правило, залізничним транспортом, направляють у відповідні склади, звідки їх подають у заготівельні цехи: деревообробний, модельний, .ливарний, ковальський і залізозаготівельний. У цих цехах виробляють заготовки основних деталей. До комплексу ливарного виробництва входять модельний і частково деревообробний цехи. Продукцію цеху .направляють на склад виливків. Залізозаготівельний цех забезпечує заготовками механічний цех і .ковальський, до якого метал також надходить зі складу'. У залізозаготівельному цеху розкроюють листи, розрізують або рубають прутковий матеріал на штучні заготовки.

Основний обсяг обробки виконують у механічному цеху, де заготовки, проводячи, механічну обробку, награють потрібної конфігурації, точності і чистоти. Процеси механічної обробки, починаючи від чорнових (обдирних) операцій і закінчуючи чистовими (остаточними), дуже різноманітні і можуть виконуватись послідовно на багатьох верстатах у потокових або автоматичних лініях. Між окремими операціями механічної обробки здійснюється термообробка в термічному цеху або па ділянці термообробки.

У складальному цеху готові деталі складають у механізми і вузли, які проходять контроль, загальне складання, остаточний контроль, пофарбування, випробування, обкатку, упакування і консервацію. Готові вироби направляють на склад готової продукції, а потім на відвантаження.

Нормальний хід, виробничого процесу, підтримується допоміжними цехами, основними з яких є ремонтний і інструментальний. У ремонтному Цеху провадиться капітальний ремонт усього технологічного устаткування, що діє на заводі, а також його модернізація. Зааданням інструментального цеху є безперебійне забезпечення усіх обробних' цехів інструментом, штампами, пристроями та ін.

Завод має розвинуту систему транспортування і зберігання заготовок, напівфабрикатів і готових виробів. Транспортні системи зв'язують між собою різні цехи, склади і служби підприємства. На рис. 1.1 показані напрями основних вантажопотоків. Крім цього, є системи внутрішньо цехового транспорту - між ділянками і верстатами в межах одного технологічного потоку виготовлення деталі або вузла. Напрям і чисельність вантажопотоків можуть змінюватися при вдосконалюванні технології і модернізації устаткування. Наприклад, при впровадженні перспективних комбінованих методів обробки, лиття - штампування,

штампування - зварювання, зварювання - різання, штампування - порошкова металургія виникнуть додаткові транспортні зв'язки між окремими цехами і дільницями, буде створено нові системи керування і контролю. Однак це не змінить структури заводу сільськогосподарського машинобудування.

Рис, 1,1 Структурна схема заводу сільськогосподарського машинобудування. Однією з характерних особливостей технічного прогресу на заводі сільськогосподарського машинобудування є широке впровадження автоматизації в усіх елементах виробничого процесу. Автоматичні системи охоплюють не тільки технологічні процеси механічної обробки, складання і контролю параметрів виробів, а й впроваджуються також у заготівельних цехах: ливарному, ковальському та ін. Дедалі більше проникає автоматизація у допоміжні цехи — інструментальний і ремонтний, а також у склади і системи транспортування матеріалів та готової продукції.

Удосконалення технологічних процесів і високий рівень неперервності виробництва перетворюють завод з об'єднання майже самостійних виробничих підрозділів в інтегроване ціле. Керування такими підприємствами вже не під силу звичайним (локальним) системам автоматики і покладається на спеціальні автоматизовані системи керування підприємством (АСКЛ), до яких входять електронні обчислювальні машини (ЕОМ), засоби реєстрації і підготовки даних та засоби зв'язку. У таких системах різноманітні пристрої і прилади автоматично фіксуватимуть кількість виробленої продукції, час роботи устаткування, кількість витраченого матеріалу тощо безпосередньо там, де реалізується виробничий процес. Каналами зв'язку ця первинна інформація, належним чином підготовлена, надходитиме, зберігатиметься й оброблятиметься електронною обчислювальною машиною. Найбільш складні і відповідальні рішення прийматиме все-таки людина, але в підготовці рішення, оцінці різних варіантів з урахуванням конкретних реальних умов виробництва АСК може надати людині неоціненну допомогу. Розв'язання цього завдання у повному обсязі - одна з найважливіших перспектив XXI століття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]