Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БССВ ч. ІІІ.DOC
Скачиваний:
635
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

4. Танк в обороні

71. Танк, маючи могутнє озброєння та надійний за­хист, в обороні діє як рухома броньована вогнева точка і спроможний відбити наступ декількох танків та піхоти противника.

Танк в обороні займає вогневу, позицію. Вана виби­рається з таким розрахунком, щоб забезпечувались: спостереження за противником та ведення вогню на гра­ничну дальність прямою наводкою з гарматні кулеме­та; ефективне застосування комплексу керованого озб­роєння; вогнева взаємодія із сусідніми танками та мож­ливість спільного зосередження вогню перед переднім краєм оборони і на флангах опорного пункту; безпека механізованих підрозділів, які pаймають оборону попе­реду.

72. В .умовах відсутності зіткнення з противником командир танка, одержавши та з'ясувавши одержане завдання, зобов'язаний: вивести танк на вказану вогне­ву позицію; організувати спостереження; віддати бойо­вий наказ; організувати відривання окопу на основній вогневій позиції, маскування та захист танка від високо­точної .зброї противника; визначити відстань до орієнти­рів, підготувати дані для ведення вогню вдень та вночі; скласти картку вогню; організувати обладнання запас­ної вогневої позиції.

В умовах безпосереднього зіткнення з противником танк займає призначену вогневу позицію під прикрит­тям свого вогню, а також вогню сусідів та артилерії. На­далі уточнюються бойове завдання та порядок взаємо­дії, проводяться інженерне обладнання вогневої позиції. У бойовому наказі командир танка вказує: орієнтири;

склад, .положення та характер дій противника; завдання взводу і ,танку, основну і запасну (тимча­сову) вогневі позиції, основний і додатковий сектори об­стрілу з кожної позиції, .ділянку зосередженого вогню взводу, по якому вести вогонь з танка;

завдання сусідів;

завдання особовому складу: всьому екіпажу - порядок обладнання та заняття вогневих позицій, дії на вогневих позиціях і їх зміни; навіднику гармати — поря­док спостереження та ведення вогню з гармати та .спа­реного кулемета; механіку-водію — маршрут виходу на запасну (тимчасову) вогневу позицію, порядок спосте­реження та коректування вогню; заряджаючому — по­рядок заряджання зброї, спостереження, коректування вогню та ведення вогню із зенітної кулеметної установ­ки по повітряних цілях;

сигнали оповіщення, управління, взаємодії та поря­док дій за ними; . час готовності до оборони та заступника. 73. Командир танка, організувавши спостереження в основному та додатковому секторах обстрілу, готує дані для ведення вогню і складає картку вогню танка, на яку наносить: орієнтири, їх номери, найменування та від­стань до них від основної вогневої позиції, а також ви­хідні установки для стрільби вночі та в-інших умовах обмеженої видимості; положення противника; основну та запасну (тимчасову), вогневі позиції, основний та додатковий сектори обстрілу з кожної позиції; ділянки зосередженого вогню роти і взводу; позиції механізова­них підрозділів та загородження, які розташовані поб­лизу вогневої позиції танка.

74. Після одержання завдання екіпаж танка в першу чергу розчищає місцевість в секторі обзору та обстрілу, відриває окоп на основній вогневій позиції та обладнує щілину для укриття особового складу. Потім відрива­ється окоп на запасній (тимчасовій) вогневій позиції, обладнуються бліндаж та укриття для боєприпасів. На основній вогневій-позиції може обладнуватися декілька площадок для ведення вогню.

У ході інженерного обладнання вогневої позиції су­воро додержується маскувальна дисципліна та в пов­ному обсязі виконуються заходи щодо захисту від висо­коточної зброї противника.

75. Екіпаж танка повинен знаходитися в постійній готовності до відбиття атаки противника. З цією метою спостерігач, який виділений із складу екіпажу, веде спо­стереження за противником і сигналами командира взводу, а решта особового складу знаходиться в танку або щілині (бліндажі).

Черговий танк розташовується, як правило, на запас­ній (тимчасовій) вогневій позиції. Екіпаж чергового танка постійно знаходиться в машині в готовності до відбиття раптового нападу противника, а також для зни­щення його дрібних груп, які ведуть розвідку, або тих, що намагаються пророблювати проходи в загороджен­нях.

76. Танк за командою командира взводу може своїм вогнем підтримувати бій та відхід бойової охорони, а потім прикривати дії саперів щодо закриття проходів в загородженнях.

Під час вогневої підготовки атаки противника екі­паж знаходиться в танку, веде безперервне спостере­ження і, уміло використовуючи захисні властивості окопу (укриття), .з різних площадок в установленому командиром взводу порядку знищує виявлені цілі.

Під час нанесення противником ядерного удару екі­паж танка закриває люки, жалюзі та включає систему захисту від зброї масового ураження.

З переходом противника в атаку танк за командою (сигналом) командира взводу знищує передусім танки, які атакують, та інші броньовані машини противника. В ході бою вогонь ведеться самостійно і за командами (сигналами) командира танкового взводу.

Танк, який знаходиться в опорному пункті механізо­ваного взводу, веде вогонь, в указаному секторі само­стійно і за командами (сигналами) командира танково­го взводу у взаємодії з вогневими засобами механізова­ного взводу.

У випадку обходу або вклинення противника в обо­рону танк знищує його вогнем у фланг і в тил. .

Залишити вогневу позицію або перейти на запасну танк може тільки за наказом командира взводу.

77. З метою введення противника в оману відносно дійсного розташування вогневих засобів та кількості танків в обороні танк може діяти як кочуючий вогневий засіб. Вогневі позиції для кочуючого танка вибираються відповідно до одержаного завдання та залежно від особ­ливостей місцевості. Командиру танка вказуються зав­дання, маршрут руху, декілька вогневих позицій, вихідні дані для стрільби на кожній з них та порядок дій після виконання завдання. В ході оборонного бою кочуючий танк потай змінює вогневі позиції, роблячи з кожної з них по декілька пострілів; або веде вогонь за вказівкою командира, який його вислав. Про виконання завдання

командир танка доповідає командиру, який його вислав, і надалі, діє відповідно до одержаного наказу.

Під час виходу танка із ладу та неможливості вести вогонь з нього екіпаж повинен уміло вести бій поза тан­ком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]