Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / РОБОЧИЙ ЗОШИТ 3.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
870.4 Кб
Скачать

Завдання18

На території району розташовано 8 магазинів, які торгують продовольчими товарами, їх координати (у прямокутній системі координат), а також місячний вантажообіг наведено в таблиці16.

На основі вихідних даних необхідно знайдіть, використовуючи метод «центру ваги», координати точки (Х складу, Y складу), поблизу якої рекомендовано організувати роботу розподільчого складу.

Методичні рекомендації:

Координати центру ваги вантажних потоків (Хскладу, Yскладу), тобто точки, у якій може бути розташований розподільчий склад, визначається за формулами:

Таблиця 16

Вантажообіг і координати магазинів, які обслуговуються

№ магазину

Координата Х, км

Координата Y, км

Товарообіг В, т/міс.

1

10

10

15

2

23

41

10

3

48

59

20

4

36

27

5

5

60

34

10

6

67

20

20

7

81

29

45

8

106

45

30

Розв’язання

Відповідно до розглянутого методу координати розподільчого складу становитимуть:

Х =

Y =

Висновок. Отже, координати складу становитимуть:_________________

Завдання19

На ділянці дороги довільної довжини (Ділянка АD) є чотири споживачі матеріального потоку: А, В, С, D. Місячний обсяг завезення товарів кожному із них зазначено в дужках рис. 1. Методом пробної точки визначте оптимальне місце розташування розподільчого складу і вкажіть його стрілкою на Рис.1.

А

(20 т/міс.)

В

(10 т/міс.)

С

(10 т/міс.)

D

(10 т/міс.)

Рис. 1. Оптимальне розташування складу на ділянці обслуговування

Методичні рекомендації:

Ділянку обслуговування перевіряють, починаючи з крайнього лівого її кінця. Спочатку аналізують перший відрізок ділянки: на даному відрізку ставиться пробна точка і підраховується сума вантажообігів споживачів, які знаходяться ліворуч і праворуч від поставленої точки. Якщо вантажообіг споживачів, які знаходяться праворуч, більший, то перевіряють наступний відрізок. Якщо менший, то приймається рішення про розміщеня складу на початку аналізованого відрізка.

Перевірка пробних точок триває доти, доки не з’явиться точка, для якої сума вантажообігів споживачів зліва не перевищить суму вантажообігів споживачів зправа. Рішення приймається про розміщення складу на початку цього відрізка, тобто ліворуч від пробної точки.

Пробною точкою відрізка називається будь-яка точка, що розташована на цьому відрізку і не належить до його кінців.

Висновок. Послідовна перевірка кожного відрізка ділянки, яка обслуговується, починаючи з крайнього лівого його кінця, показує, що найбільш оптимальним буде розміщення складу на почаку відрізка ____.

Завдання 20

Складська площа для збереження товару (запасів) становить Sосн = 800 м2; питоме навантаження на 1 м2 площі складу q = 1,2 т/м; коефіцієнт використання площі складу Кs = 0,75; середньозважений вантажообіг складу = 24 т. Визначити площу зайняту під товар, суму товарного запасу, навантаження на 1 м2, максимальний товарний запас в тонах та в днях.