Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / РОБОЧИЙ ЗОШИТ 3.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
870.4 Кб
Скачать

Методичні рекомендації:

Суть методу прогнозування полягає в тому, що для визначення обсягу реалізації в плановому 2011 році використовується середній темп росту реалізації за 5 попередніх років. Початково розраховується темп росту обсягу реалізації до попереднього року, потім визначається середній темп росту за 5 років (як проста середня величина).

2. Обсяг збуту в плановому 2011 році визначається як добуток обсягу реалізації в попередньому році і середнього темпу росту обсягу збуту за період що розглядається, тобто по формулі:

Qпл. = Qпот. х (1+ Δ ),

де Qпл – прогнозований обсяг збуту, шт.; Qпот – обсяг реалізації в попередньому році, шт. ; ΔТк - прогнозований приріст обсягу реалізації, %;

ΔТк = ΔТкі : n-1

Розв’язання:

Висновок. _________________________________________________________

Завдання 11

Головний завод компанії „Добра вода”, що займається розливом мінеральної води, має потужність 80000 л/добу і працює без вихідних. Стандартні плашки ємністю 750 мл наповнюються водою і потім надходять у пакувальний цех, звідки щоденно відправляють 20000 пакувань по 12 пляшок кожна. Пакувальний цех працює 5 днів на тиждень. Пакування доставляє на склад транспортна компанія, що має 8 вантажівок, кожна з яких може перевезти по 300 пакувань і здійснювати по 4 їздки за день 7 днів на тиждень. Компанія „Добра вода” має два основних склади, обидва переробляють за тиждень до 30000 пакувань. Місцеві доставки зі складу здійснює парк невеликих фургонів, котрі можуть перевезти, будь-які види продукції. Яка потужність цієї частини системи дистрибуції? Яким чином компанія „Добра вода” може підвищити свою загальну потужність?

Розв’язання:

Якщо ланцюг поставок складається із 5 частин, то для початку слід визначити єдину для всіх частин одиницю виміру потужності. В нашому випадку це може бути кількість пляшок в тиждень, тоді:

  1. Розрахуємо першу частину ланцюга: тижневу потужність заводу по розливу:

_________________________________________________________

  1. Аналогічним способом розрахуємо потужність другої частини ланцюга (відділ пакування):

_________________________________________________________

  1. Визначимо потужність відділу перевезень:

_________________________________________________________

  1. Визначаємо потужність складу:

_________________________________________________________

Із умови задачі випливає, що потужність фургонів, які використовуються для кінцевої доставки, вище потужності складів.

Якщо даний ланцюг поставок відобразити графічно, отримаємо такий виглдяд:

_________ _________ _________ ________ > ________

Висновок. На загальну потужність ланцюга поставок впливає сама вузька (найменш продуктивна) ділянка – в даному випадку – _______. Для того, щоб підвищити загальну потужність цієї частини системи дистрибуції, необхідно _______________________________________________________________________