Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / РОБОЧИЙ ЗОШИТ 3.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
870.4 Кб
Скачать

Завдання 22

Підприємство закуповує бавовняну тканину. Річний обсяг попиту тканини складає 8200 м. Приймаємо, щорічний попит дорівнює обсягу закупівель. Тривалість циклу замовлення (часовий інтервал між розміщенням замовлення і його отриманням) складає тиждень. Розрахуйте точку поновлення замовлення при умові, що на підприємстві тканина витрачається нерівномірно і тому необхідний резервний запас тканини, який рівний 150 м. При розрахунку взяти до уваги, що в році 50 тижнів.

Методичні рекомендації:

Точка поновлення замовлення (Тз) визначається за формулою Тз = Вз х tц + Зр,

де Вз – середня витрата тканини в розрахунку на одиницю тривалості замовлення; tц – тривалість циклу замовлення; Зр розмір резервного (гарантійного) запасу.

Розв’язання

  1. Так як в даній задачі тривалість циклу замовлення дорівнює одному тижню, то середня витрата тканини з) на одиницю тривалості замовлення складе:

Вз = _______________________________________________

  1. Точка поновлення замовлення (Тз) буде рівна:

Тз=_________________________________________________

Висновок. Отже, коли рівень запасу тканини на складі досягне ____ м, то необхідно зробити чергове замовлення постачальнику.

Завдання 23

Підприємство закуповує сировину у постачальника. Річний обсяг попиту підприємства у сировині складає 6400 т. При збільшенні обсягу партії замовлення постачальник надає покупцям знижки на ціну з метою заохочення їх робити закупівлі у великих кількостях.

Партія замовлення (П) Ціна 1 т сировини, тис. грн.

Від 1 т до 499 т 40,0

Від 500 т до 999 т 39,9

Від 1000 т і більше 39,8

Витрати на розміщення і виконання замовлення складають 100 тис. грн., а затрати на збереження на складі 1 т сировини в рік – 8 тис. грн.

Розрахуйте : 1) економічну партію замовлення сировини без врахування знижок на ціну, а також повні витрати, що включають витрати на закупівлю, на розміщення і виконання замовлення, а також збереження запасів сировини; 2) повні затрати підприємства у відповідності з тими обсягами замовлень сировини, які перевищують економічний розмір замовлення і в ціні продажу яких закладені знижки; 3) виберіть значення партії замовлення, яка забезпечує мінімальну величину повних витрат, які включають витрати на закупівлю сировини, на розташування і виконання замовлення, а також на збереження сировини на складі підприємства.

Методичні рекомендації:

Якщо постачальник пропонує знижки на ціну за кількість замовленої сировини, то покупець повинен зважити потенційні вигоди від закупівель за зниженими цінами і з меншою кількістю замовлень і порівняти їх з збільшенням витрат на збереження запасів, викликаних збільшенням середнього рівня запасу сировини.

1. Економічна партія замовлення розраховується за формулою:

qе =

  1. Визначаємо повні затрати (Рn) визначаються за формулою:

Рn = і () + С () + Ц хS,

де і – річні затрати на збереження 1 т сировини на складі за рік; П – партія замовлення сировини; qe – розмір економічної партії замовлення сировини; С – витрати, що зв’язані з розміщенням і виконанням одного замовлення сировини; S – річний попит підприємства в сировині; Ц – закупівельна ціна 1 т сировини.